Foto: PantherMedia / Scanpix
Ilu ja mood
30. märts 2017, 20:31

Kuidas kvaliteetset triiksärki ära tunda? (1)

Iga härrasmehe kapis on vähemalt paar korraliku triiksärki. Kuidas aga teha vahet tavalisel ja erilisel? Ajakiri Gentleman’s Gazette märgib kuus asja, mida uut triiksärki otsides silmas pidada.

Muster

Kui muster varrukal ja õlal kokku sobitub (näiteks triibud, mis õmbluskohast samamoodi edasi lähevad), siis tead, et keegi on vaeva näinud, et mustrid korralikult kattuksid.

Õmblused

Särgil, mis on tavapäraselt õmmeldud, on sentimeetri kohta kusagil 3-4 õmblust, samas kui kvaliteetsel särgil on sentimeetri kohta õmblusi 8-10. Kui keegi väidab aga, et nende särgil on õmblusi nii tihedalt, et neid on rohkem kui 10, siis esiteks on see tõenäoliselt valejutt ja teiseks, nii tihedad õmblused hakkaksid juba riiet rikkuma. Kuid üldiselt – mida tihedamalt on õmblused, seda parem.

Krae

Kehvema särgi krael on jäik, külgeliimitud vaheriie, mis aja jooksul lahti tuleb ja kaela hõõruma hakkab. Kallimate särkide kraede jäikust saab reguleerida või puudub krae külge liimitud jupp üldse.

Turi

Selliseid särke pole palju, kuid need, mille turjaosa keskelt läheb läbi veel üks õmblus, arvestavad keha omapäradega. Enamik inimesi kipub seisma üks õlg pisut ettepoole kaldu. Turjaõmblusega särk istub selle loomuliku kaldega paremini.

Nööbid

Enamikel särkidel on ees plastmassist, mitte kvaliteetsemast pärlmutrist nööbid. Ka võib silmas pidada nööpide suurust – tillukesed nööbid võivad kergemini küljest tulla ja lahti minna.

Kaenlaaugud

Enamasti jätavad odavamad särgid kaenlaaluste alla väga palju ruumi, mis käte tõstmisel või liigutamisel särgi üles tõmbavad ja sinu kõhu paljastavad. Need särgid on õmmeldud eesmärgiga sobida nii paljudele eri suuruses meestele kui võimalik. Otsi parem särk, mis on sinu kehatüübile sobiv, mitte universaalne.

Nööbiaugud

Kui sa näed särgi nööbiauke, mis on hõredalt kokku õmmeldud ja mille niidid juba lahti tahavad tulla ning riide servad nööbiaugu ümber ja õmbluste vahel narmendavad, ära seda parem osta. Kuigi tänapäeval on ka enamike kvaliteetsete triiksärkide nööbiaugud masinaga, mitte käsitsi õmmeldud, võid ka siin meeles pidada, et mida tihedam õmblus, seda parem.