Foto: Shutterstock
Sisuturundus
30. märts 2017, 13:11

Oodata sooduspakkumisi või võtta laenu?

Kaubanduskeskuste magusad sooduspakkumised, tänaval silma jäävad reklaamsildid ning postkasti poetatud kampaanialehed meelitavad pidevalt rahakotti kergendama.

Kui tekkinud on soov soetada mõni tarbeese, tuleks enda käest küsida: kas oleks mõistlik oodata veel pisut, kuni toode on poes taas soodsama hinnaga müügil või oleks paslik võtta väike tarbimislaen kulude katmiseks ja osta toode enne, kui see poeletilt kaob?

Kuna laenu võtmisel seoksid sa ennast rahalise kohustusega, mis võib su igakuist eelarvet koormata veel mitmeid kuid, on soovitatav pigem pisut kannatust varuda ja võimalusel säästa raha seni, kuni on ostu jaoks vajalik rahasumma koos.

Sooduspakkumised võivad jätta küll mulje nagu need kaoksid kohe praegu igaveseks, kuid tegemist on siiski pigem nutika reklaamtrikiga. Reaalsus on sinu kui ostleja jaoks tunduvalt rõõmsam: alati on kuskil mõni teine müügipunkt, kus müüakse sama toodet ning tihti võid lausa avastada, et toode on seal müügil isegi soodsama hinnaga. Seetõttu ei tasuks tormata laenukohustust võtma kohe, kui toote hinda on paarkümmend protsenti alandatud. Kui võtad hoogu maha ja kogud pisut aega raha, saad ka mõelda ostu tegemisele ja selle vajadusele ning leida enda jaoks soodsaim müügikoht.

Laenu võtmine iseenesest ei ole aga halb, kui teed seda kaalutletult ning enne isegi väikese kiirlaenu võtmist võrdled laenude hulgas olevaid valikuid. Kui oled sattunud olukorda, kus sul on hädasti vaja hankida mõni tarbeese ning sellega ei kannata oodata, võib mõistliku summaga laen olla hea mõte. Külmik läheb katki, ahi vajab parandamist, autol on vaja varuosasid – elus tuleb ette väljaminekuid, mida ei saa edasi lükata ega oodata sobivama hetke tekkimist. Laen ei ole kunagi sobiv väljapääs selleks, et teha hetke ajendil sisseoste, kuid kui lähened laenamisele ratsionaalselt, ei pea sa muretsema hilisemate probleemide pärast.

Suurema summa kulutamisel tuleks alati põhjalikult otsus läbi mõelda – olgu tegemist laenu võtmise või säästude kulutamisega, sisseostude tegemist ei tohiks juhtida emotsioonid, vaid praktiline meel.

Kui märkad poes ahvatlevat allahindlust, võrdle esmalt ka teisi müügil olevaid tooteid, kuna esimene pakkumine ei pruugi olla parim. Enne laenuotsuse tegemist konsulteeri laenuspetsialistiga, kes aitab välja selgitada, kas laen on sinu jaoks mõistlik otsus või oleks parem pisut oodata.