Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
29. märts 2017, 07:53

Manona Paris: "Partner sinu kõrval peab sulle sobima ka oma vigadega."

Kõik algas nii hästi. Pidu, lilled ja ilusad sõnad ... Ainult et ühel hetkel oli vaja ühel osapoolel poetada teisele: «Seisa sirgemalt, sa tundud nii kössivajunud. Ja mitu pitsi sa juba võtnud oled? Mis magusat lõhna sa siin levitadki? Sinu silmarõõmudele see vaevalt meeldib!»

Teine pool nõksatab selle peale. Vaatab uduse pilguga ringi, leiab lähima klaasi ... Ja kummutab selle otse kõrri. Oligi aeg jooma hakata ja sellele särasilmale seal paar flirtivat pilku visata – sest no kaua sa ikka seletad, et pole kaamel. Kui süüdistus, siis juba ka tegu!

Vanema-lapse suhtemudel on üks jubedamaid, kuhu paarisuhe võib vajuda. Kui panite tähele, pole minu näites sugu ära toodud. Vildakas vanemlik hoiak kallima suhtes on omane nii meestele kui ka naistele ning kahjuks sageli ka pere sees ringiratast käiv. Kel rohkem võimu, see seda ka rakendab.

Ainult et selline suhe pole ühestki nurgast osapooltele abiks või õnnistuseks, vaid ainult kivi kaelas. See, keda koheldakse lapsena, saabki vaid niimoodi vastata. Sellest kirjutab praeguses numbris pikalt ka pereterapeut Kätlin Konstabel.

Kõige hullemad on aga suhted, kus vanemlik irisemine ei too kaasa ärateenitud vastureaktsiooni, nagu minu alguse poolelulises näites. Sellised, kus etteheiteid saanud osapool arvabki, et on siga ja süüdi, ning peab oma käitumist iga hinna eest parandama. See on aga spiraal puhtasse õudusesse, sest iriseja leiab alati midagi uut, mille kallal keelt teritada. Keegi pole täiuslik. Vanema-lapse pinnalt suhtleja aga arvab, et tema on, või vähemalt teab teed selleni.

Partner sinu kõrval peab sulle sobima ka oma vigadega. Võrdses, sümbiootilises suhtes muutuvad «vead» eripäradeks, mis ei sega, vaid pigem rikastavad. Kui vead aga moodustavadki selle elutoas pesitseva elevandi, peab omanikul endal lubama vastutust aduda, muidu jääbki ketrama sama mudel, kus üks õiendab, teeb ja vastutab, teine aga talub ja kogub vimma. Selle plahvatus ei lähe kunagi kenamaks.

Sel nädalal soovitan kindlasti …

  • kõigil, kel probleeme vanaisade ja -emade hõlmamisega, torgata neile nina alla artikkel sellest, kui pühendunult abilinnapea Kalle Klandorf oma järeltulijate põnnidega tegeleb.
  • lugeda, kuidas saab rahu teha sabas lohiseva minevikuga.
  • veenduda, et menopaus ei tähenda naise elu lõppu, vaid uut ja säravamat algust
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse