Foto: VIDA PRESS
Suhted
27. märts 2017, 10:38

3 seksi kõrvalmõju, millest sa pole kuulnudki (19)

Seks on enamasti hea või väga hea, aga teadupärast võib sel olla ka kõrvalmõjusid. Mehe jaoks reeglina ehmatav, aga imeilus kõrvalnäht on naise rasestumine. Mitte kellegi jaoks pole meeldiv selline seksi "kõrvalsaadus" nagu suguhaigus. Aga teadlased on leidnud seksil veel kõrvalmõjusid, mis pole tingimata väga meeldivad – ja millest enamik inimesi kuni siiamaani teadlikudki polnud. 

Kõrgenenud lõhnataju

Orgasmi saades vallandub inimkehas prolaktiini-nimeline hormoon. See paneb aju tüvirakke haistesibulas (aju osa, mis tegeleb lõhnadega) moodustama uusi närvirakke. Teadlased on uurinud seksi- või masturbeerimise järgset prolaktiinitaset nii meestel kui naistel. Selgus, et seksi järel tõusis tase 400% rohkem kui masturbeerimise järel.

Järeldus mehele: seksi järel võib su kehalõhn naisel kulmu varasemast rohkem kortsu ajada.   

Seksijärgne bluus

Seksi järel kogetakse reeglina selliseid tundeid nagu eufooria, lõdvestatus ja kohati ka unisus. Aga osade naiste jaoks on ühe hiljutise uuringu kohaselt ebamugav tõde nähtus nimega "seksijärgne bluus". Pisarad, melanhoolia või depressioon, ärevus, rahutus või agressiivsus – selle naiste seksuaalse häire ametlik nimi on suguühtejärgne düsfooria.

Uuritud 230 naistudengist tunnistas 46%, et on vähemalt korra elus seda kogenud ning veidi üle 5% oli kogenud ühte järgset nukrust viimase kuu aja jooksul.

Ära seda unusta, kui sa järgmine kord tahad naisele selja keerata ja norskama hakata.

Meeli ja mälu hullutav seks

Mõnikord võib seks olla meelihullutav – ja teiste puhul unustatav. Ühe meditsiiniajakirjas avaldatud juhtumi puhul oli see seda mõlemat. Haiglasse ilmus naine, kes ei suutnud mäletada viimase 24 tunni jooksul toimunut. Ta suutis meenutada vaid seda, et amneesia sai alguse vahetult pärast abikaasaga seksimist.

Tegu on väga haruldase amneesia vormiga, mis lööb igal aastal välja vaid kolmel kuni viiel inimesel sajast tuhandest. Seda võivad tekitada seks ning teised füüsiliselt pingutavad tegevused, aga teadlased ei tea veel, miks. Sellised mäluprobleemid lähevad reeglina ka paari tunniga üle. 

Allikas: Men's Fitness