Soovimatud kõned ja kingitused on märgid obsessiivsest eksist.Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
23. märts 2017, 19:34

Kui eks ei saa aru, et suhe on läbi ja ei jäta sind rahule…

Paljud lahkuminekud vajavad aega ja südamevaluga tegelemist, et sellest üle saada. Kui aga teise osapoole jaoks ei teki arusaamistki, et suhe on läbi ning ta üritab sinuga pidevalt kontakti võtta, pole see enam normaalne kaotusvalu üleelamine.

Kui sinu eks sind jälgib või jälitab, võivad märgid sellest olla järgmised.

Ta helistab ja saadab sõnumeid, ka hetkedel, kus sul on kiire või kui sa magad.

Ta kirjutab sulle sotsiaalmeediasse, "laigib" su postitusi ja kommenteerib neid.

Jätab sulle kirjakesi, näiteks tööle, auto kojamehe vahele või postkasti.

Saadab sulle lahkuminekust hoolimata kingitusi ja lilli.

Jälitab sind sõna kõige otsesemas mõttes – näed teda poes, töö juures, koduhoovis jne.

Selline käitumine ei ole enam mõistliku inimese tunnuseks. Jälitaja eesmärk pole sind armastada, vaid sind omada. Teda motiveerib kontrolli ja oma haarde tugevdamine ning sageli ka lüüasaanud ego: "Kuidas sa võisid mind maha jätta?" Ekstreemsemad juhtumid hakkavad jälitama või ahistama ka uusi elukaaslasi või üritavad muul viisil sinu järgmisi suhteid saboteerida.

Internetist võib leida palju abimaterjali, mida sellistel juhtudel teha. Veebilehtedel Good Therapy ja Women’s Law on järgmised soovitused:

Räägi toimuvast kohe oma sõpradele ja lähedastele. Palu neil inimese kirjadele ja kõnedele mitte reageerida ega jagada infot oma tegemiste või asukoha kohta.

Kui tunned, et oled ohus, ära jää selle tundega üksi. Räägi sellest kellelegi ja pöördu politseisse. Eestis töötab ka veebileht www.eluliin.ee, kust leiab vajalikke kontakte.

Kui jälitamine toimub kohtades, kus sageli käid, muuda neid ja muuda oma tegemiste kellaaegu. Sellises olukorras peaksid juba ka eelmist punkti vaatama.

Ära enam sõnumitele ja kirjadele vasta, kuid salvesta need asitõenditena.

Vaata üle, mida sotsiaalmeedias avalikult jagad.