Ada Lovelace, ajaloo esimene programmeerijaFoto: Vida Press
Mitmesugust
10. märts 2017, 17:53

Leiutised, mille mõtlesid välja naised (27)

Naised on alati olnud innovaatilised leidurid, kuid sageli on ajalugu nad unustanud. Siin on mõned igapäevased asjad, mille on välja mõelnud just naised. Paljud neist on sellised, milleta ei kujutaks elu tänapäeval ettegi. Nimekirja pani kokku veebileht PopSugar.com.

Õlu

Õllest mõeldakse kui meeste joogist, aga vanimad tõendid õlle pruulimisest näitavad, et tuhandeid aastaid tagasi valmistati kesvamärjukest kodudes ja pruulijateks olid just nimelt naised. See muutus tööstusrevolutsiooni ajal, kui õlut ei tehtud enam kodudes, vaid vabrikutes, kus peamisteks töötajateks olid mehed. Sealt on tulnud meie tänapäevane arusaam, et õlleeksperdid on mehed.

WiFi

Traadita internet ei oleks võimalik ilma näitleja Hedy Lamarri leiutiseta. II Maailmasõja ajal tüdis ta Hollywoodist ning asus hoopiski teadusega tegelema. Ta esitles USA mereväele oma patenteeritud uut tüüpi raadiosignaali, mida peetakse tänapäeva WiFi eelkäijaks.

Juuksehari

Kuigi pole teada, kes leiutas esimese kammi, kuid esimese sünteetilisest materjalist piidega juukseharja leiutas Lyda Newman. Temast on vähe teada, peale selle, et ta oli mustanahaline ja elas Manhattanil.

Monopoly lauamäng

Jah, see mäng pole kõigile, kuid sellegipoolest on Monopoly legendaarne lauamäng ja sellest on loodud palju uusi versioone. Esimese tõi aga lauale Elizabeth Magie 1903. aastal. 30 aastat hiljem võttis Charles Darrow mängu idee, muutis seda natuke ringi ja müüs selle maha. Elizabeth Magie nimi jäi tükiks ajaks unustusse.

Kohv

Hommikukohvi eest võlgned tänu Saksa koduperenaisele Melitta Bentzile, kes leiutas paberist kohvifiltri, kasutades selleks oma poja töövihikust võetud lehte.

Harry Potter

Kirjanik JK Rowlingu loodud võluripoisi seiklustest rääkivad raamatud on tõlgitud rohkem kui 70 keelde. Ilma Rowlinguta oleks meie elus palju vähem maagiat.

Mähkmed

Marion Donovan oli tüdinud niisketest ja räpastest riidest mähkmetest ning otsustas valmistada sellised, mis oleksid veekindlad ja imavad. Kuigi ta võttis 1951. aastal uutele mähkmetele patendi, ei õnnestunud tal oma elu jooksul leida neile tootjat. Firmade meesjuhid ei pidanud tema leiutist piisavalt vajalikuks.

Universaalne meigisvamm

Tilgakujuline roosa Beautyblenderi svamm on meigikunstnik Rea Ann Silva looming. Naine alustas sellega, et lõikas tilgakujulisi svamme oma töölaua ääres. Kui ta avastas, et need kippusid kaduma, sest näitlejad ja modellid, kellega ta töötas, käisid neid salaja näppamas, teadis Rea Ann, et on hea asja välja mõelnud.

Sinu veebibrauser

Maailma esimene arvutiprogrammeerija oli naine nimega Ada Lovelace, kes elas 19. sajandil Londonis. Tema töötas masina kallal, mida kutsuti Analüütiliseks mootoriks ja tänu temale on su mobiilis ja arvutis täna äpid ja veebilehed.