Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
8. märts 2017, 06:00

Manona Paris: "Täna leiab aset aktsioon, mis kutsub üles naiste tööd märkama ja tunnustama."

Naistepäev on mul kui Brežnevi ajastu lapsel kenasti valgete alpikannide ja punaste nelkidega mällu pressitud. Ent peale külmas kärbunud lilleõite seostub see päev ka tugevusega.

Olen üsna klassikaline oma ajastu laps – ema ja vanaemade kasvatatud. Nende söakus ja tugevus on mindki vorminud. Osalt natuke ülegi. Mul on endiselt probleeme abi palumisega, ma pean alati kõik ise-ise-ise tehtud saama ning kõlan kohati liiga enesekindlalt – kas minu moodi või siis ei mingit moodi. Mu abikaasa, kellele see aeg-ajalt väga närvidele käib, tuletab seda mõnikord meelde. See on väga ärritav, eriti kui olen rööprähelnud end parajasse ämbrisse, millele tahaks kaane peale tõmmata.

Just tema on mulle selgeks teinud, et on isegi ohtlik, kui sa ei oska vastutust jaotada ja vahel lihtsalt lõdvestuda, kui põrand pole mustrini läikima löödud või supp igal õhtul pajas auramas.

Sestap oligi meie kaanetähe Ülle Lichtfeldti vanaema-lugude tüvitekst väga tuttav. Ka minu tulest, veest ja stalinistlikest vasktorudest läbi tõmmatud memme lugudes kordus katse hanitada oma söakusega saatuse paratamatust. Kuidas sa, hing, muidu saad hakkama olukorras, kui valida on vaid halva ja hullema vahel.

Meil õnneks – veel, nagu ütleb Ülle – olukord nii sant pole. Vastupidi. Meil on vaaremade teadmised ja stabiilse rahuaja selged silmad. Meil on võimalik möödanikule toetudes üritada end kõrgemale tõsta, esitades ka ühiskonnale suuremaid nõudmisi, et igaüht väärtustataks vastavalt panusele. Eestis teeb muret naiste tehtava töö tunnustamine. Naistel on liiga sageli topelt-, kui mitte kolmekordne koormus, mille eest nad lisaraha ei saa. Naised, eriti emana, peavad end sageli tööl mitmekordselt tõestama ja siis veel kodus olme eest hoolitsema.

Täna on naistepäev ning seekord leiab lillede ja tortide kõrval üle planeedi aset ka aktsioon, mis kutsub üles naiste tööd märkama ja tunnustama. Selleks ei pea minema nagu vanasti käsu korras lippude alla marssima. Piisab vaid, kui me korraks peatume ja mõtleme. Tunnetame ja väljendame tänulikkust, teadlikkust. Head naistepäeva!

Sel nädalal soovitan … 

• kindlasti lugeda, kuidas räägib üks tõsine mees oma abikaasast ja perekohustustest. Sõõm värsket õhku. Lk 14
• mõelda veel kord, mis on toitumises müüt, mis mitte. Lk 40
• pidada meeles, et roosas on rauda! Mõned stiilsed soovitused lk 60

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse