Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
6. märts 2017, 21:15

Kuidas tulla toime passiiv-agressiivse partneriga? (2)

Need inimesed oskavad tekitada tunde, nagu sa ei teaks, mida sa teed. Nad ei ütle otse välja, mida mõtlevad ja lasevad sul muudkui mõistatada ja dešifreerida, mida nemad tahavad. Kuidas sellega hakkama saada ja ise sellises suhtes täie mõistuse juurde jääda?

Passiiv-agressiivsus on ebameeldivalt manipuleeriv käitumine, kus teine inimene saadab sulle vastuolulisi sõnumeid ja näib suhtuvat kõigesse mossitava ja "ah, ise tead!"-suhtumisega. Siis, kui oled lõpuks vastutuse võtnud ja asjad halvasti lähevad, oled muidugi kõige täiega süüdi sina, mitte see, kes vastutuse enda õlgadelt ära veeretas. Hakkad endas kahtlema ja ennast pidevalt kontrollima, kuid tegelikult peaksid olukorra lahendama. Suhtesait LovePanky.com soovitab, kuidas suhtes passiiv-agressiivse partneriga hakkama saada.

Otsekohesus on relv, mida ta ei oota

Ära lase passiiv-agressiivsel mehel panna ennast uskuma midagi, mida sa tegelikult südames tead, et see pole tõsi. Ja ära kunagi räägi konfliktist ebamääraste või abstraktsete sõnade ja mõistetega. Üldine sõnastus on tema mäng. Kui sul on probleem, siis tuleb see otseselt sõnastada. Kui sa üritad üldistada või olukorda mingit minevikusündmust sisse tuua, siis on asi läbi, sest sellega annad talle võimaluse sinu tähelepanu kõrvale juhtida. Öelda talle "mäletad, kui sa tegid seda" on tema jaoks märguanne mineviku ümber lõputult keerutada ja lõpuks hetkeprobleemist täiesti eemale kalduda. Ainus võimalus passiiv-agressiivsusega võidelda on sellele otse tähelepanu pöörata ja asju õigete nimedega nimetada.

Kõige rohkem teeb ta haiget iseendale

Kui teed passiiv-agressiivsele inimesele selgeks, et nad saavutaksid soovitu palju kergemini kui nad vaid ausad ja otsekohesed oleksid, võivad nad hakata teisiti käituma. Ole kas või range – kui sa ei mõista, mida sult tahetakse, siis ei hakkagi midagi juhtuma. Selgita, et segaduses inimesed ei hakka tema soove kunagi täielikult mõistma – pole keegi ju mõtetelugeja – ja seega koob ta endale ainult suuremat võrku, kuhu oma täitmata soovide ja tahtmistega kinni jääb.

Passiiv-agressiivsus on käitumismuster, mis jääb korduma, kuni inimene seda ise ei katkesta. Ja kui see iialgi ei katke, siis… Kas ta on sind väärt?