Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
27. veebruar 2017, 19:44

Emade väsimus pole niisama vingumine (10)

Emade jaoks, kes väikeste lastega kodus on, pole väsimus ja unepuudus ei väljamõeldised ega kujutlusvõime viljad. Emad saavad tõepoolest vähem und kui isad, kinnitab uuring.

Teadlane Kelly Sullivan Lõuna-Georgia ülikoolist tahtis uurida täiskasvanute und ja leidis, et ligi pooled lastega naised ei saa piisavalt und. Samas raporteerisid uuringus osalenud mehed, et lastesaamine pole nende und seganud. Uuringus ei mõõdetud ainult laste olemasolu, vaid ka füüsilise aktiivsuse ja norskamise mõju unele.

Veebileht LiveScience.com räägib, et Sullivan kasutas andmeid telefoniuuringust, kus osalesid 3000 naist ja peaaegu sama suurt arv mehi. Osalejad pidid vastama, mitu tundi nad tavaliselt öösiti magavad. Seitsme ja üheksa tunni vahel loeti unetunde korralikeks, alla kuue aga ebapiisavateks. Samuti pidid inimesed kirjeldama, kui sageli olid nad end viimase kuu jooksul väsinuna tundnud.

Alla 45-aastaste naiste jaoks olid lapsed majas põhiliseks faktoriks, mis nende und mõjutas, leidis Sullivan. Mida rohkem lapsi, seda vähem korralikku und ema saab. 48% emadest kinnitasid, et saavad öösel vähemalt seitse tundi magada. Sama korralikult magavad aga 62% naistest, kellel lapsi pole.

Alla 45-aastastele meestele ei avaldanud laste olemasolu mingit mõju. Pigem olid nende puhul olulised haridustase ja norskamine. Mehed, kelle haridustase oli madalam, tunnistasid viletsamat und kui ülikoolilõpetajad. Samuti magasid kehvemini norskajad.

Emad tunnistasid ka väsimust, kuid meeste väsimustunnet laste olemasolu majapidamises ei mõjutanud, väidab uuring.