Vabariigi aastapäev
24. veebruar 2017, 19:55

Kümnesse või täitsa mööda? Mida arvab ekspert presidendipaari riietest? (207)

President Kersti Kaljulaid kannab vastuvõtul setu rahvariietest inspireeritud riideid ning tema abikaasa Georgi-Rene Maksimovski ehtsaid setu rahvariideid. Kui hästi presidendipaari rõivavalik on õnnestunud, kommenteerib Eesti Rahva Muuseumi teadur-kuraator Reet Piiri.

Juba mitmed nädalad enne presidendi vastuvõttu ringlsesid kuuldused, et klassikalise õhtukleidi asemel kannab president Kersti Kaljulaid vastuvõtul hoopis rahvariideid. Tõsi, päris traditsiooniliste rahvarõivaste kasuks proua president siiski ei otsustanud, vaid hoopis setu rahvarõivastest inspireeritud kleidi kasuks. Mida arvab valikust ERMi kuraator ja etnoloog Reet Piiri?

"Minule jättis väga sümpaatse mulje. Ta ei ole küll täielikult setu rahvariietes, kuid kõik on väga korralikult tehtud," räägib Piiri. "Ta ei ole ka varasematel aastatel olnud täielikult riides," viitab ta möödunud vastuvõttudele, kus külalisena viibinud Kaljulaid on alati rahvarõivaste kasuks otsustanud, kuid siiski kandnud vaid osalist komplekti.

Eraldi toob Piiri välja ka presidendil seljas oleva sukmani ehk pihikseeliku, mis on valmistatud sametist. Enamasti olid sukmanid valmistatud lihtsamast materjalist. Sametit hakati kasutama alles 19. sajandi teisel poolel.

Huvitava faktina toob Piiri lisaks välja ka selle, et presidendi särk on siiski päris ehtne setu rahvarõivaste juurde kuuluv särk, mis on valmistatud tema teada ka lausa päris vanast kangast, mis lisab särgile veelgi väärtust juurde.

Päris õigest komplektist on puudu näiteks põll ja peakate. Põhjus, miks erinevalt abikaasast president võis ehtsatest rahvariietest loobuda, võib Piiri sõnul peituda selles, et kui naine pole harjunud neid kandma, siis võib see olla üpriski keeruline ja ebamugav. Näiteks keeratakse pealinik kulmudeni ümber naise pea ning see on kinni pandud peavööga.

Georgi-Rene Maksimovski rahvarõivaste puhul hakkas Piirile aga eelkõige silma see, et kuub on natukene liiga pikk, kuid muidu on tegemist täitsa ehtsa setu mehega.