Foto: Erakogu
Blogid
10. veebruar 2017, 12:15

Kas Ilves kasutas sama krediitkaarti mida Galojan? (76)

Anna-Maria Galojani eelkäija MTÜ Euroopa Liikumine juhatuse liikme kohal oli Toomas-Hendrik Ilves. Ma ei tea, kas tema käsutuses olnud krediitkaart oli täpselt seesama, millega maksis Galojan Armani poes, kuid kaardiga seotud pangakonto oli kindlasti sama.

MTÜ Euroopa Liikumine oli peen asutus, kus tegutsesid tuntud poliitikud ja kultuuritegelased ning mille tegevjuhina enne Galojani (ehk vastutava juhina ehk juhatuse liikmena) tegutses Ilves. Anna-Maria Galojan rääkis toona, kui see skandaal plahvatas, et Euroopa Liikumise krediitkaarti kasutati varjatud palgalisana ehk sellega tasuti juhtide ja otsustajate eraarveid. 

Käisin Inglismaal elades "Seitsmeste uudiste" tarvis Londoni kohtus Galojani kohtuistungit kuulamas. Galojan vaidlustas enda Suurbritanniast Eestisse deporteerimise, kuna tema meelest oli kohtuotsus ebaõiglane ja ta nõudis tunnistajateks muuhulgas ka Toomas-Hendrik Ilvest. 

Kirjutasin sellest ka oma blogis, kui Galojan saabus kohtumajja suure musta kübaraga ja kohalikud fotograafid imestasid selle üle, kas kohtualuseks olemine on eestlaste jaoks uhkus. Kohtumaja ees oli tol päeval palju fotograafe, kuna üks kohalik pangatöötaja oli parasjagu kohtu all sellega, et varastas NatWesti pangast üle 1,3 miljoni naela ja saabus kohtusse hallides tagasihoidlikes riietes, et keegi teda ära ei tunneks või märkaks. Just tema kõrval oli meie Galojan kübara ja looriga fotograafide jaoks tõeline ilmaime. 

Mäletan, et istusin kohtusaalis ja toona oli mul isiklikult Eesti patrioodina välismaal väga ebameeldiv kuulata Galojani süüdistusi meie presidendi ja riigi suhtes. Toona tundus mulle ka Galojani jutt täieliku laimuna ja kuulasin raske südamega, kuidas ta rääkis kohtupingis korrumpeerunud Eestist. Tundus, nagu me oleksime tõesti nagu mingi Aafrika banaanivabariik, kus diktaator teeb riigivaraga, mida tahab. 

Kui täna mõelda, mis Ilvese ümber toimub siis tundub mulle, et Galojani jutus oli siiski iva sees. Ilvese Ärma talu ja krediitkaardijamad näitavad ainult ühte asja, et piinlik tal oma käitumise üle kindlasti ei ole ja selgitusi oma käitumise motiividest ta rahvale ei jaga. Aga seda ma võin küll öelda, et tema käitumine kombekohane ei ole.