Immigrandist naine lapsega Kreeka-Makedoonia piiril. Kui Euroopa naised ei taha enam sünnitada, siis on Euroopasse saabuvad migrandid lasterikkad.Foto: Reuters / Scanpix
Mitmesugust
11. jaanuar 2017, 20:53

UURING: Euroopas, eriti Lõuna-Euroopas jääb üha rohkem naisi lastetuks (25)

Euroopa, eriti Lõuna-Euroopa naistel on varasemast vähem lapsi, leiti Prantsusmaa uuringus.

Kuni veerand 1970. aastatel sündinud naistest võivad jäädagi lastetuks. Samas on lastetute naiste protsent Põhja-Euroopas 15 ning Lääne-Euroopas 18, kirjutas BBC.

Prantsuse uuringus märgitakse, et sündimust mõjutavate faktorite seas on ebakindel tööturg ning peresõbraliku tööpoliitika puudumine, mis võivad mõjutada instinktiivset lastetuks jäämist.

Lastetus oli väga kõrge ka umbes 100 aastat tagasi. 20. sajandi esimesel aastakümnel sündinud naistest jäi lastetuks 17-25 protsenti. Selle põhjuseks oli muu hulgas abiellumiseas meeste surmad Esimeses maailmasõjas, noorte meeste emigreerumine ning 1929. aastal alanud majanduskriis.

Lastetuse tase oli aga väga madal nende naiste hulgas, kes sündinud 1930. ja 1940. aastatel. See oli beebibuumi põlvkond, kes nautis sõjajärgset majanduskasvu, madalat töötusetaset ning heldet riiklikku tervishoiusüsteemi.

Ida-Euroopas kestis beebibuum kauem kui läänes. Raporti hinnangul olid erinevused tingitud Läänes maad võtnud sündimuskontroll.