Foto: Pixabay
Mitmesugust
8. jaanuar 2018, 08:37

Päeval tukastamine, heategevus ja vara ärkamine: kuidas edukad vaba ajaga ümber käivad?

Selleks et oma ellu rohkem küllust tuua, tasub teha tutvust väga edukate inimeste harjumustega. Uurime, kuidas edukad oma nädalavahetust veedavad – nii saad end eelolevaks nädalavahetuseks ette häälestada ning analüüsida, kuidas sina möödunud nädalavahetuse veetsid.
  • NAD PLAANIVAD. Rikkad ei torma nädalavahetusse umbropsu. Nad plaanivad kahte puhkepäeva samasuguse hoolega nagu töönädalatki. See on küll lõdvema graafikuga kui näiteks tüüpiline teisipäev, ent kuna nädalas on siiski loetud arv tunde, kasutavad edukad inimesed vaba aega, et viia lõpule nädalaks valmis seatud, kuid mingil põhjusel teostamata jäänud plaanid. Ilma kindla kavata võib juhtuda, et lösutad televiisori ees, vaatad «veel selle viimase episoodi» ja avastad, et kell on ootamatult pooles esmaspäevas ja sa pole midagi teinud.
  • NAD ÄRKAVAD VARA. Muidugi on mõnus kaua magada ja vahel peab sedagi tegema, kuid veel parem on täiuslikus rahus ja vaikuses vaadata üle oma ülesannete nimekiri enne, kui teised voodites silmad lahti löövad. Nii teevad näiteks Donald Trump ja Tiger Woods. Võid üllatuda, kui värskendav on ärgata varakult üles nendel päevadel, mil sa ei pea seda tegema. Alusta laupäeva jalutuskäiguga, mine jõusaali või loe raamatut, millelt sa oled juba pikemat aega vaid tolmu pühkinud. See mõjub paremini kui kaks või kolm tundi voodis lamamist ja lakke vahtimist.

  • NAD TÕMBAVAD JUHTME SEINAST. Tänapäeva tempokas maailmas lahkuvad tööpostilt vähesed inimesed. Meie keha võib küll kodus olla, aga mõte on ikka tööasjadel. Paljudele tulevad telefonile töömeilid, sotsiaalmeedia sündmused jooksevad nutiseadmete vahendusel otse magamistuppa. Ka kõige vingemad tööloomad peavad aga vahel pea töömõtetest puhtaks saama. See võib olla väga raske, kuid väike matk, suusaring, muuseumikülastus – ilma telefonita – pakub uskumatult ergutavat puhkuseelamust.

  • NAD TEEVAD TRENNI. Nädala sees võisid anda endale lubaduse teha trenni vähemalt kaks korda nädalas. Siis, nagu ikka, tuli elu vahele. Nüüd ei saa sa end vabandada, et auto läks katki või tuli lapsed koolist ära tuua. Nädalavahetusel saab trenniplaani takistusteta ellu viia. Tehes seda pigem päeva esimesel poolel, on teine pool kui maast leitud imeline kingitus. Kas on vaja mainida ka trennist saadavat energialaksu?

  • NAD SUHTLEVAD. Argipäevadel ei pruugi sul jääda aega õhtul oma laste seltsis süüa või nad kohvikusse viia. Ära ole vanem, kes töö küljes kinni olles hülgab need, kelle toetamise nimel leiba teenib. Ei tasu unustada ka kallimat, kellega koos romantilist õhtut veeta. Sõbrad ja vanad tuttavad tahavad samuti vahel sinuga kokku saada. Lõppude lõpuks, mis mõte sel elul üldse on, kui sa ei naudi seda koos armastatud inimestega?

  • NAD JÄRGIVAD OMA KIRGE. Warren Buffett mängib vabal ajal ukulelet. George W. Bush maalib. Edukad kasutavad igat vaba hetke oma elust, tehes seda, mida nad armastavad. Nad teavad, et aega tagasi ei pööra. Mis sest, kui hobi nõuab ka tööd ja vaeva, lõppkokkuvõttes oled rahul, et saad tegeleda sind sütitavate asjadega.

  • NAD PUHKAVAD JA MÕTISKLEVAD. Mõistagi istuvad ka jõukad inimesed vahel vaikselt oma toas ja lubavad endal niisama olla. Nad mediteerivad nii hingerahu saavutamiseks kui ka lihtsalt mõtisklevad toimunu üle või heietavad tulevikuplaane. Või lihtsalt unistavad.

  • VALMISTUVAD UUEKS TÖÖNÄDALAKS. Sel on selge põhjus, miks paljud inimesed esmaspäeva hommikul tööle sättides pahurad on. Nad pole end vaimselt selleks valmis pannud. Eriti kui nad ei saanud teha neid asju, mida lubasid teha siis, kui «aega saavad». Jah, esmaspäeva hommikud võivad olla stressirohked. Kui aga oled laupäeva-pühapäeva targalt veetnud, analüüsinud, mis vajab järgmise nädala jooksul tegemist, ei saabu esmaspäev nii ootamatult, vaid võib-olla isegi meeldivalt.

  • NAD TEGELEVAD HEATEGEVUSEGA. Ärihai Richard Branson näib olevat seisukohal, et andmises peitub suurim õnn, see vähendab stressi ja tuletab meelde, mis on elus tõeliselt tähtis. «On hämmastav märgata, kuidas keskendumine sellistele teemadele nagu tervis, vaesus ja kliimamuutused aitab su enda energiat taastoota,» on ta öelnud. Niisiis on nädalalõpp suurepärane aeg toetada neid, kellel on raske. Aita supiköögis toitu jagada või sokuta end vabatahtlikuks mõnda muusse sulle olulisse heategevusorganisatsiooni, rääkimata vana naabrimemme kostitamisest tükikese koogiga.

  • NAD TUKASTAVAD PÄEVAL. Keegi ei jaksa rühmata hommikust õhtuni, ammugi ei peaks seda tegema harvadel puhkepäevadel. Tööpäevadel on raske silma looja lasta, aga nädala­vahetusel on sul see võimalus. Võta šnitti Winston Churchillist, kes on öelnud, et inimkond pole loodud puhkehetkedeta rügama. Tema pikutas küll iga päev, sina puhka pead ja keha kasvõi pool tundi ning kui tukk peale tuleb – arvatavasti tuleb –, lase end südamerahus unemaale kanda. On tõestatud, et päevane umbes 45minutiline (piisab isegi 25 minutist!) uinak aitab parandada mälu, suurendada loovust ja intelligentsust ning elada kauem ja tervemalt.

Lugu ilmus esmakordselt Naistelehes 4. jaanuaril 2017