Foto: Shutterstock
Kultuur
2. jaanuar 2017, 15:59

Enneta rinnavähki ühe lihtsa uuringuga

Tõsisem rinnahaigus võib tabada ootamatult ja valusalt. Iga naine saab kinkida endale aga meelerahu osaledes aeg-ajalt lihtsas mammograafilises uuringus, mis aitab avastada ja diagnoosida rinnahaigusi ka väga varajases staadiumis.

Kogu aeg on kuskile kiire, tervis tundub olevat korras ja arstijärjekorrad on teadagi liiga pikad. Ennetavat tervisekontrolli lükatakse sageli edasi ning arsti juurde jõutakse alles siis kui keha juba valuga appi hüüab. Mitmed tervisehädad tekivad aga vaikides ja annavad endast märku kui asi juba tõsine. Rinnavähk on reeglina üks sellistest.

Uue aasta lubaduste seas võiksid kõik üle 40-aastased ja kõrgema rinnahaiguste riskiga üle 30-aastased naised võtta ette mammograafilise rinnauuringu, mida vastavalt riskigrupile tuleks korrata kas iga ühe või kahe aasta tagant.

Pärilikkusest põhjustatud rinnavähki esineb erinevate allikate alusel vaid 5-10% juhtudest, seega rindu peaksid kontrollima siiski kõik naised. Kõrgenenud rinnavähi risk on aga naistel, kelle emal, õel või tütrel on avastatud rinnavähk alla 40 aasta vanuselt. Samuti kui ka teise rea sugulaste seas – ükskõik kas ema- või isapoolsetel – on esinenud vähemalt kaks rinnavähi juhtumit.

“Väga oluline on õppida tundma oma rindu ja neis toimuvaid muutusi ning teha alguses enesekontrolli iga päev rindu katsudes ja vaadeldes. Hiljem võiks vähemalt igakuisest enesekontrollist saada elu norm,” soovitab radioloog Marina Astapova ning lisab: “Sellele lisaks tuleb perioodiliselt käia ka mammograafilises rinnauuringus, mis näitab võimalikku rinnahaigust vahel juba aastaid enne kui seda enesekontrolli kaudu avastada annaks.”

“Mammograafia protseduur on lihtne ja kergesti talutav: ülakeha tuleb lahti riietada ning spetsiaalse röntgenaparaadiga tehakse mõlemast rinnast kaks pilti. Selleks asetatakse rind spetsiaalsete plaatide vahele ja pildi kvaliteedi tagamiseks avaldatakse rinnale mõõdukas surve. Tegemist ei ole ka kuidagi ohtliku protseduuriga, sest mammograafial saadav kiirgusdoos on väga väike,” selgitab dr Astapova.

Rinnavähi tasuta sõeluuringutele kutsub AS Mammograaf koostöös Eesti Haigekassaga igal aastal teatud sünniaastatega ravikindlustatud naisi. Rinnauuringutele saab tulla ka naistearsti saatekirjaga või omal soovil ilma saatekirjata.

Alanud aastal võetakse patsiente vastu senisest suuremas radioloogiakliinikus Kotka Tervisemajas, aadressil Kotka 12, Tallinn (tel: 627 4470). Patsiente võetakse vastu ka Tallinna kesklinna kliinikus, mis asub Meloni ärimajas aadressil Estonia pst 1/3 (tel: 627 4222). Uuringu koha, päeva ja kellaaja saab telefoni teel kokku leppida. Lisainfo: www.mammograaf.ee.