Roman Gritsanjuk, treener
Inimesed
2. jaanuar 2017, 12:15

EKSPERIMENT: Uuel aastal ülekilodest lahti!

Aasta alguses lubavad paljud meist langetada ülekaalu ja tihtilugu see vaid sõnasoojaks jääbki. Järgmised viis kuud elame kaasa kolmele sõbrannapaarile nende ühisel kaalulangetamise teel parimate spetsialistide ja treenimisvahendite abiga ning vaatame, kas ja kuidas neil õnnestub oma lubadusi täita.

Ülekaaluga pikalt kimpus olnud kuus naist otsustasid alustada uuel aastal uue hooga nii, et seekord saab ülekilod saabuvaks suveks päriselt kaotatud. Aprilli lõpuni on nende teiseks hubaseks koduks Rocca al Mares asuv ning Eestis kõige innovatiivsemate uute jõusaaliseadmetega varustatud Arigato spordiklubi. Osalejate väärt nõuandjateks saavad kõrgelt kvalifitseeritud Arigato personaaltreenerid, toitumisnõustaja, füsioterapeut ja arst. Erinevatele osalejapaaridele määravad treenerid erinevad kaalulangetamist lubavad programmid:

Bikiini fitness´i profivõistleja, omanimelise fitness-tiimi asutaja ning fitness ja rühmatrennide treener Egle Eller-Nabi hakkab juhendama Arigato 3-kuulist „Suveks rannavormi“ programmi, milles iganädalaselt treenitakse koos grupiga, kaalutakse ja arutatakse eesmärkide saavutamise üle, igaühele fikseeritakse treeningplaan ja mõõdetakse kehakoostist, samuti toimuvad toitumisalased seminarid.

Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi kasvatusteaduste magister ning Arigato personaal- ja rühmatrennide treener Katrena Tenno hakkab ühe osalejapaariga läbi viima iganädalasi personaaltreeninguid.

10. aastat personaaltreenerina tegutsev ja mitmeid treenerikoolitusi läbinud Roman Gritsanjuk ning sama kaua joogaga tegelenud ja Arigatos nii Hot Yoga´t kui ka Hatha joogat õpetav Anna Sarap panevad kokku treeningkava iseseisvalt sportima ja kaalu langetama asuvale osalejapaarile. Kava sisaldab jõutreeninguid, keha ja meele treeninguid, kardio treeninguid ning 2 personaaltreeningut programmi kestel.  

Annely Sootsi Tervisekooli lõpetanud toitumisnõustaja ja ka mitmeid treeneri sertifikaate omav Kristiina Kaits koostab personaalsed toitumiskavad kahele osalejapaarile, kes hakkavad kaalu langetama grupiväliselt.

Meie vaprad kangelased: 

Foto: Priit Grepp

Pille (34)

86 kg / 165 cm
Kommunikatsiooniekspert, 10-aastase tütre ema

Ma ei teinud pikka aega trenni ja sõitsin autoga uksest ukseni. 6 aastat tagasi avastasin, et fotodel olen hoopis keegi teine kui see, kes ma enda arvates olen. Kaal oli tõusnud vaikselt, ent järjekindlalt 112 kiloni. Pöördeliseks sai oma mehega sõlmitud kokkulepe, et kui tema aasta aega McDonaldsis ei käi, luban mina langetada kaalu iga kuuga. Nii läkski. Hakkasin palju kõndima ja rattaga sõitma ning isegi spordivõistlustel osalema. Kevadel andsin endale lubaduse ka poolmaratonil joosta – tulemuseks jõudsin finišisse ja 72 kg kehakaaluni.

Nüüd on kaal taas tõusuteel, sest hiljutise suitsetamise maha jätmisega suurenes söögiisu ja tekkis motivatsioonikriis. Antud projekti lõpuks soovin kaaluda 68 kg. Juunis ootab mind ees 35. sünnipäev ja siis peaks põhikooli lõpukleit ka selga mahtuma!

Foto: Priit Grepp

Laura (24)
68 kg / 166 cm
Klassiõpetaja

Lapsena võimlesin ja mängisin võrkpalli – viimast teen siiamaani 1-2 korda nädalas. 3 aastat tagasi avastasin Body Pump´i, mis mulle meeldib niivõrd, et tegin ka treeneri litsentsi. Lisaks tantsin kabareelikus tantsutrupis. Sellest hoolimata tunnen, et see kõik ei ole ikka vormi saamiseks piisav – ilmselgelt teen midagi valesti ja loodan abi saada spetsialistidelt.  

Olen langetanud kaalu iseseisvalt tänaseks juba üle 20 kg, ent nüüd on kehakaal seisma jäänud ja keeldub allapoole langemast. Kui mu lapsepõlveaegne naaber Pille mind antud projekti kandideerima kutsus, tuli see väga õigel ajal. Projekti lõpuks sooviksin, et minu kehakaalule tuleks ette number 5 ja kaaluksin näiteks 59 kg. Kuna mul on enesehinnanguga hetkel keeruline suhe, loodan väga, et saan aprilli lõpus vaadata peeglisse ja mind ei aja minu keha enam nutma. Et saan öelda endale: näed, tegid ära!

Foto: Priit Grepp

Ketlin (37)
78 kg / 159 cm
Eraettevõtja, 10-aastase poja ja 7-aastase tütre ema

Mina läksin tugevalt ülekaalulisena peale keskkooli USA-sse ja võtsin seal vastupidiselt tavapärasele aastaga hoopis 25 kg alla, sest avastasin enda jaoks kickboxing´u. Kui Soome kaudu tagasi tulin, ei tundnud isa mind sadamas äragi. Olin pikalt 57-60 kg, kuid esimese rasedusega võtsin uuesti juurde. Ootamatu keisrilõige ja raske paranemine ning sünnitusjärgne depressioon muutsid selle perioodi keeruliseks. Kaalulangetamiseks olen proovinud nii rühmatreeninguid kui ka massaaži.

Tahaksin 25 kg maha võtta ja ennast ka üleüldiselt hästi tunda. Ma olen kõva alustaja, aga viimasel ajal näen, et ma ei lõpeta – eriti mis puudutab minu tervist. Kodu ja töö on võtnud nii suure osa ajast, et enda jaoks ei olegi enam aega jäänud. Selles projektis osalemine on hea võimalus ennast joonel hoida. Siit ei ole taganemisteed! Võtame ennast kätte ja teeme selle ära!

Foto: Priit Grepp

Ellen (55)
92 kg / 157 cm
Tootmise planeerija, Ketlini ja veel 2 lapse ema ning 7-kordne vanaema

Ma ei saanud pikka aega kaalulangetamisega kuidagi hakkama ja siis ühel hetkel sattus projekti kandideerimise ankeet minu arvutiekraanile. Ma usun, et nii oli määratud. Koosolekuni oli 10 minutit aega ja ma täitsin selle kiirelt ära. 3 aastat tagasi hakkasin Body Pump´i tegema ning sattusin sellest 1,5 aastaks suurde vaimustusse pingutades üle. Lõpuks läksid lihased nii suureks, et ükski kampsun selga ega ka saabas jalga enam ei mahtunud.

Täna ma saan aru, et tegin trenni liiga suurte raskustega. Mul on oht trennist vaimustuda ja sattuda sellest sõltuvusse. Nüüd olen 2 aastat golfi mänginud, ent sellegipoolest on vahepeal lisandnud veel 11 kg. Tahaksin oma aprilli lõpus olevaks sünnipäevaks kaaluda 20 kg vähem. Sama eesmärk oli mul ka eelmisel aastal, kuid siis ma ei osalenud veel selles põnevas projektis.

Foto: Priit Grepp

Külli (36)
82 kg / 169 cm
Kindlustuse spetsialist, 17-aastase poja ja 11-aastase tütre ema

10 üleliigset kilo võib tunduda väike arv, kuid kui seda koguaeg seljas kanda, on see jube raske.  Tunnen, et see eksperiment tuli minu jaoks nii õigel ajal! Novembri alguses liitusin ühe toitumisnõustaja veebiga ning olen kaotanud juba 6 kilo. Olin ka varem sellega korduvalt alustanud, aga sel korral käis mingi plõks peast läbi. Usun, et antud projekt annab mulle hea võimaluse oma motivatsiooni hoida ja kaalulangetust ka trenniga toetada. Varasemalt olen spordiklubides vahelduva eduga omal käel treeninud.

Eelkõige tahaksin olla eeskujuks oma tütrele. Kui mina teen ees oma elustiili korda, siis äkki saame hakata juba ka koos trennis käima. Loodan projekti jooksul kaotada 13 kg ja kanda oma vanu riideid. Praegu on mul kõik riided peamiselt musta värvi, aga ma tahan ilusaid värvilisi riideid. Sel suvel kannan kasvõi valget!

Foto: Priit Grepp

Ruti (31)
78 kg / 174 cm
Klienditeenindaja

Kooli ajal tegelesin kergejõustikuga ja püstitasin Eesti rekordi odaviskes, mis küll tänaseks on ületatud. Lisaks tegelesin 15 aastat hobustega: käisin näitustel ja ratsutasin. Vahepeal käisin aktiivselt ka jõusaalis ja muutusin sõna otseses mõttes kandiliseks, kehakaal aga ei langenud. Lisaks kimbutavad mind noorusest saati aeg-ajalt seljavalud, mis seavad sporditegemisele omad piirid. Viimase 1,5 aasta jooksul olen trenni teinud aga väga vähe. Nimelt täitsin oma unistuse ja hakkasin õppima juuksuriks, töö ja kooli kõrvalt on aega aga spordi jaoks väheks jäänud.

Juunikuisel koolilõpetamisel tahaksin olla imelises vormis ja alustada ilusa stiilse juuksurina. Oleksin väga rahul kui kaaluksin 65 kg. Kui Külli mind antud projektist osa võtma kutsus, otsustasin koheselt kandideerida. Olen olnud juba pikemat aega hingega kaalulangetamise juures, aga teadmistest jääb puudu. Usun, et nüüd kõik muutub.