"Doktor Stine pidas nõu oma isaga ja siis proviisoriga ning leidis, et tervise toob just see komplekt," viitab pipraviina napsule Kertu Jukkum.Foto: LAURA OKS
Mitmesugust
28. detsember 2016, 18:34

Kertu Jukkum meelitab tervist pipraviinaga

Gripilaine on jõudnud ka Kertu Jukkumini, kes harilike medikamentide asemel püüab tervist tagasi meelitada hoopis pipraviinaga.

"Doktor Stine pidas nõu oma isaga ja siis proviisoriga ning leidis, et tervise toob just see komplekt," viitab pipraviina napsule Kertu Jukkum.

Eesti rahvameditsiinis on juba pikka aega levinud arvamus, et pipranaps on hää nii kõhuhädade kui ka gripi puhul ning üks pudel vürtsikat kraami võiks igaühe kodus olemas olla. Ja külmetuse kange ning kibedaga sõna otseses mõttes ära ehmatada.

Ka Eesti rahvameditsiini botaanilisest andmebaasist leiab hulgaliselt soovitusi pipraviina tegemiseks ja sellest, kuidas erinevaid tervisehädasid piprase napsuga ravida.

Lõik Eesti rahvameditsiini andmetest pipra kohta:

Kes oma kõhu eluajal terve tahab hoida ja ülepea kõigi haiguste eest kindel olla, see tarvitagu järgmist abinõu aastas kaks korda, ja nimelt, kui pungad puhkevad ja lehed jälle langevad, see on jüripäeva ja mihklipäeva ajal võetagu 6 peotäit kuivi koirohuseemneid, 1 peotäis rohelisi viinaruudulehti, 1 lood väikseid pipraivasi, tõugaku see uhmris segamine, pangu kotikese sisse, keetku poole toobi viinaga. Sellest võetagu hommikul, kui üles tõustakse, ja õhtul, kui voodisse heidetakse, üks sõõm soojalt, higistagu selle peale ja seda tehtagu 8 päeva järgemisi.