Suhted

Liiga tark, et armuda: miks on terava mõistusega inimestel raskem partnerit leida? (59)

LISA KOMMENTAAR

moderaator19. detsember 2016, 08:47
aga18. detsember 2016, 13:58
tahad probleemi lahendada teistsuguse mõttemailmaga inimesega, see ei lahene kuidagi, elus tuleb neid aga ikka ette nii peres kui suhetes teistega. Ja lõpuks kui tahad lahiutust, siis tihti on su elu selgelt ohus, sest pole ju ühisele arusaamisele jõutudki. Mis algul tundus ehk ületatav erinevus, võib osutuda hiljem eluohtlikuks. Ka niisama hingelisi traumasidki on väga rakse unustada, kipuvad eluaegselt meeles püsima. Mõned inimesed seda ei mõista ja neil vist ei püsi meeles ka. Lihtsad arusaamatused võivad kujuneda ajapikku ületamatuteks takistuseks abielule ja lastele vajaliku eeskuju andmisel. Sellised probleemid on ju väga paljudel, igaühel isemoodi, omamoodi. Oma meeleolude väljaelamisel peaks olema taktitunnet, kuid sobiva inimese otsingutele peaks olema igakülgne toetus. Inimesed peaksid oma arvamusi-seisukohti selgemini ja ausamalt avaldama, siis oleks ka selgem sobivuse küsimus mõlemale.
Kes see harimatu18. detsember 2016, 11:47
"kelle IQ-testi skoor ületas 100"
...selle tüki valmis treis? IQ 100 on teab mis ajast nn harju keskmiseks kuulutatud, tegelikult siis 90-110; ja üldse on see jutt suur jura, selline põgenemine ja minemajooksmine näitab egoismi, mitte intelligentsi. Tõsi, ma ei teagi, äkki naistel on IQ ja egoism korrelatsioonis? Meestel on üsna kindlalt vastupidi, kõrgema IQga isendid tikuvad oma paarilisi hoidma ja ei ole sugugi altid esimese probleemi ilmnemisel jalga laskma.
Marfa18. detsember 2016, 09:44
Nüüd ma siis tean, milles on asi - ma olen liiga tark. Aitäh.
äkki18. detsember 2016, 11:51
Ma nüüd ei tea18. detsember 2016, 13:35
ehk oli Marfa (kesiganes seal taga on) poolt siiski tegu sarkasmiga? Kusjuures jah, sihukesed kirjutised on kõige ohtlikumat laadi ajupesu, mis paneb inimesi oma objektiivselt võttes ebameeldivamate külgede üle uhkust tundma. Aga ju siis see maailm siin on praegu sihukeses faasis. Eks kümne aasta pärast lauldakse jälle (ehk koguni liialdatud) ülistuslaulu altruismile ja truudusele...
mari18. detsember 2016, 08:48
Tarkadel inimestel on maailm avaram. Neil on töö, mis neid haarab. Suhe võib olla väsitav ja halb aga armastatud töö ei vea kunagi alt.
Mida asja?18. detsember 2016, 13:22
Avaram? Tule Ansip appi, vastupidi! Kitsas spetsialiseerumine ei mõju sugugi nii, isegi teadlased ise tunnistavad seda (no OK, neil kes probleemi märkavad ja enesekriitilised suudavad olla, ei olegi ehk endal probleemi:); ma nüüd ei mäleta, kas see oli Gauss või keegi teine, kes ütles omasuguste kohta: horisont muudkui tõmbub kokku ja kui ta on pea olematuks kahanenud, saab öelda: see on minu vaatepunkt!
Jüri18. detsember 2016, 22:18
Mari, mul on sust tõsiselt kahju. Kohe siiralt. No kui sa oled 16-aastane, siis pole veel viga, aga kui sa ikka vanem oled ja ei ole kogenud armumist, romantikat, kirge, siis on ehk tõesti töö sulle parim valik..
Kui suhe on halb ja väsitav, siis see pole suhe, vaid kooselu. Ei maksa seda artikli mõttega segamini ajada - ARMUMINE. Kes on kunagi olnud armunud, armastanud ja olnud armastatud, see teab, et see ei saa kunagi olla väsitav.
hehh17. detsember 2016, 20:53
Meenus kunagine füssaõps (mees), kes ühele "teritamata naispliiatsile", kui see vastamisel umbluud ajas, haleda näoga otsa vaatas ja ütles:"No sina peaksid kindlasti abielluma ja võimalikult ruttu, siis elust vähemalt niipaljukestki rõõmu."
See õps18. detsember 2016, 13:12
oli siis ise ka paras läbikukkunud Sheldon Cooper... Et füüsika suurim rõõm? Ja paluks mitte valesti aru saada, mina ise olen just nimelt diplomiga füüsikaõpetaja, ehkki sel alal ei tööta - just seetõttu eriti piinlik lugeda.
See õps18. detsember 2016, 13:18
siis puust ette ja punaseks: tahtis saada SC sarnaseks, aga sai selliseks, kelle kohta sama SC ütles: õpetate elu lõpuni, kuidas papist ja söögisoodast mänguvulkaane teha.
Ants17. detsember 2016, 18:36
Ju siis jääb ikka nn "tarkusest" puudu kui isegi lihtsamate inimestega lähedast kontakti ei leita, või siis "üliarenenud" (või EGO ja eseuhkus,jne ) või teisti ehkAlbert Einstein: ... "Sa ei saa ise millestki aru enne, kui pole seda oma vanaemale ära seletanud."
hehh17. detsember 2016, 20:55
No kes hakkaks palgata tugiisikuks.
Praegu18. detsember 2016, 12:37
on trendikas isekas olla, nii lihtne ongi! See käib ikka lainetena, kord nii, kord naa. Mõni kõigub kaasa, mõnel on kindlamad põhimõtted.
! 17. detsember 2016, 13:12
Armumine ongi omamoodi ajutine meeltesegadus. (muuseas, mitte ainult iniesel, vaid ka loomadel, kes siis veidralt ja ebaratsionaalselt end ülal peavad). Kõrgema intelligentsiga ja treenitud ajuga inimene lihtsalt suudab end paremini kontrollida ning veidi ratsionaalsemalt käituda. Nad käituvad teistest veidi arukamalt. Ja tulemus ongi käes.
süsimust iroonia17. detsember 2016, 14:59
ütleme otse: armumine = jooksuaeg :D
JUSS18. detsember 2016, 10:43
Tegelikult on ka see jooksuaeg vaid hormoonide möll, instinktide pime rahuldamine.
Et teie18. detsember 2016, 12:38
pooldate siis korraldatud abielusid? Hm, nujah! Ma viin siis naabritüdruku isale sülearvuti ja pruugitud Toyota ja vaatan, kas võetakse jutule...
Noor17. detsember 2016, 13:09
Haridus ei võrdu automaatselt intelligentsusega vaid aitab pigem olemasolevaid võimeid arendada. Seda saab teha ka iseõppides. Kohati on tunne, et minu vanustel on vaimne areng pidama jäänud sinna 12-16 eluaasta vahele. Tarvitamiseks nad ehk kõlbavad, aga toredat vestluspartnerit ei leia nende seast paraku.
Ronja17. detsember 2016, 12:46
Lihtsalt ühtedele on enamvähem kõik sobilikud,kuid teistele vaid üksikutega tekib tõmme. Siin ei ole tegemist enamuses mitte kõrge enesehinnanguga vaid sünnipärase väga valiva iseloomuga ja seda mitte ainult kaaslase valikul. Jah ! Lihtne on elada,kui kõik kõlbab,
Et kõrgharidus takistab?17. detsember 2016, 12:16
Põhimõtteliselt nõus, sest kaasaegne kõrgharidus ei vea välja isegi mitte nõukaaegse keskkooli taset.
Kui see kaasaegne paber annab sellise teadmise, et nüüd ollakse ilmatuma targad ja teistest paremad- siis on see arvaja probleem.
Ma pole näinud rumalaid nõukaaegse tehnikumi, isegi mitte kutsekooli lõpetanute seas, kuid kaasaegsed "kõrgharitud spetsialistid" on need, kelledest tuleb kaugemale hoida.
Pigem on see kaasaegne kõrgharidus diagnoos, mille alusel tuleb töölevõtmine välistada.
Võtke see kõrgharitu ja tehke temale etteütlus näiteks ja saate teada, et kolmandik neist on poolkirjaoskamatud,. Võtke ja vestelge nendega ja mõistate, et neil puudub oma arvamus ja kui see puudub, ei saa tema peas toimuda ka arutelu asjade olemuse, olukordade, nende tekkepõhjuste ja muus osas.
Nad saavad oma teadmised miskitest feissaritest ja meediast ;).
Ja mida sellise rumala naisega veel peaks koos elama!? Selle kõrgharidust tõendava dokumendi pärast, millega ta lehvitab ja teatab, et ta on parem ja targem?
Päris naise leiate metsast, hobusetallist, reaalset, vajalikku eriala õppinute seast, kasvõi mingi kutseka lõpetanute seast.
Nüüd, kui olete ta saanud oma naiseks, võib ta ka lihtsalt ilus olla, mitte mingi tarbetusse töösse uppunud hipsteriharakas, kes ainult räägib oma eelistest kogu inimkonna ees ja nõuab erikohtlemist ;).
Lõpuks hakkavad need hipsterharitlased tavaliselt kas jooma või "arsti ettekirjutusel" psühhotroopseid ravimeid tarvitama ja siis on teil kodus kõrgharitud, peast sassis joodiknaine, kes on ristiks ja koormaks kaelas.
panin miinuse,17. detsember 2016, 12:26
sest su oopus oli nagu pudru ja kapsad ehk siis tõde koos valega.
"Võtke see kõrgharitu ja tehke temale etteütlus...".17. detsember 2016, 13:10
Ei tea, palju neist ÕL ajakirjanikest hindele rahuldav, ära teevad?
Tabasid siis ära;)17. detsember 2016, 13:25
Neil ju ka see "kaasaegne ja euroopalik kõrgharidus" ;)
Päris õige jutt.17. detsember 2016, 14:35
Ega ei saa aru küll,mida seal koolis praegu õpetatakse.Eile õhtul oli keegi Rosanna või midagi taolist saates "Me armastame Eestit" ja see blondiin ei teadnud vastust küsimusele-kes oli Joosep Tootsi pingiaaber.Kõik hirnusid naerda.Piinlik oli vaadata.
penskar17. detsember 2016, 18:33
Oli nii,et...17. detsember 2016, 19:15
...kui Arno kooli jõudis,olid tunnid juba alanud.
jah18. detsember 2016, 11:56
kes kellega käib, või kes kelle kõrval istus, kas see on oluline, või hoopis muu?
haridusest18. detsember 2016, 12:01
Mis tänapäeva kõrgharidusse puutub, siis meil oli kord töö juures üks noormees, kes õppis samal ajal kõrgkoolis, tehnilist eriala. Kuna ta käis pidevalt minu juures küsimas asju, mis minu arvates pidid tal juba selged olema, siis vastuseks ta näitas mulle oma õppekava. Kui hästi lühidalt öelda, siis pärast kõrgkooli lõpetamist oleks temast saanud "laia profiiliga lüpsja-keevitaja". Noh, et igast asjast natukene aga neid asju oli palju. Tekib küsimus, et mis spetsialistid sellistest saavad? Tööle minnes tuleb tal ju kohe hakata kõvasti õppima, sest kõrgkoolis räägiti talle ainult näpuotsa täie. Arvan, et need tänapäeva kõrgharitud neiukesed võivad sama moodi haritud olla - nõuka aegsed "kuldsete kätega meistrid", sest igast asjast teavad natukene aga korralikult ei tea ega oska mitte midagi. Kapitalismi ajal nii ei saa. Siis tuleb oma ala hästi tunda aga tekib küsimus, et mille jaoks siis kõrgkool on? Ainult diplomi saamiseks?
See oli minu suhtumine tänapäeva kõrgharidusse Eestis.
Sorry, et jutt oli natuke teemast mööda aga mulle tundus endale ka need kõrgharitud ja targad piigad võivad olla ainult paberite järgi. Tark ei kelgi oma haridusega vaid kohaneb igas olukorras (mõtlen seda, et ka ilma kõrghariduseta mehega saab elada, kui ta päris tumba ei ole).
Oi, ma julgeks küll väita18. detsember 2016, 12:43
et ka nõukaajal pidi töötajaid suuresti ise kasvatama, koolist (ka kõrgkoolist) sai siiski ainult nn "raami".
mait17. detsember 2016, 12:13
Tundub nii olevat küll.
Kui vaatan kasvõi oma tutvusringkonda, siis need, kes on veidi lihtsameelsemad, isegi natuke totukesed, neil on alati kaaslane olemas. Paljud neist suhetest kestavad küll lühikest aega. Tundub, et need veidi rumalamad inimesed kardavad üksindust rohkem kui intelligentsemad.
Eks neil ole raskem üksi hakkama saada ka.
17. detsember 2016, 13:55
olen samuti seda märganud.
17. detsember 2016, 16:28
Sellised on kõigega nõus, mis saadaval, peaasi, et oleks.
selge,18. detsember 2016, 11:57
nüüd siis tean, miks 99% naisi otsivad paaniliselt elukaaslast.
Tiit17. detsember 2016, 12:10
Nad on iseenda arvates terava moistusega ja sellepärast peavad koiki endast rumalamateks.
lollike17. detsember 2016, 12:28
targem inimene saab alati aru rumalama rumalusest, aga rumal on nii rumal, et sellest aru ei saa. Diplom ei anna kellelegi elutarkust, vaid lihtsalt tarkust mingil erialal. Aga hinnata inimeste tõelist palet, selleks on vaja just elutarkust.
haridus matsi ei riku17. detsember 2016, 13:57
Aga targale inimesele on diplom nagu briljantlihv teemantile.
17. detsember 2016, 16:29
Teraval mõistusel17. detsember 2016, 10:44
on nüridust raske taluda. Ja miks peaks oma elu mööda saatma kedagi või midagi pidevalt taludes. Niikuinii tuleb elus ette asju, mis pole just kõige meeldivamad ja millega tuleb toime tulla. Pidev nüridus kõrval oleks ikka liig, mis liig.
probleemum17. detsember 2016, 11:18
kui teravad pliiatsid geenifondi-karbist kaogu aeg lahkuvad, siis jäävad uute pliiatsite taastootmisega tegelema need vähemteravad, ja pikemas perspektiivis kannatavad kõik...
cc17. detsember 2016, 13:31
Selleks on nii palju muid põhjusi, miks genofond järjest kehvemaks muutub, et need üksikud üliteravad pliiatsid ei mängi erilist rolli. Stabiilse pereelu võimaldamine ei ole riigi prioriteet siis ei saa ka eeldada genofondi paranemiset. Praegused poliitilised suunad EL-s on genofondi hävitavad. Paljud naised intuitiivselt tajuvadki seda olukorda vaenulikuna ega soovi peret ega lapsi siis ei talu ka mehe lähedalolekut.
Neo17. detsember 2016, 15:16
Pigem on teravate pliiatsite tootmine suhteliselt konstantne võrreldes nüridate pliiatsite masstootmisega.
Haistan18. detsember 2016, 12:47
"Teraval mõistusel on nüridust raske taluda" ...sheldoncooperlust! Olla kurb, sest teised on rumalad - ainult et nali on iskipärast enamasti tema arvel...
T17. detsember 2016, 10:21
Jah, see on puhas tõde...
Must tõde17. detsember 2016, 13:18
dOn see et jäädakse üksikuks kogu eluks. Tarkusest tulenev analüüsivõime tekitab ridamisi hirme mis aheldab tolerantsuse ehk siis võime taluda teistsugust tundetasandil
...17. detsember 2016, 09:57
Mitte tarkus vaid liigne haridus on see, mis keelab armastuse.
Neureetiline arutlemine
17. detsember 2016, 13:34
Mehe alaväärsus on palju hullem probleem suhetes kui naise haridus.
traktorist17. detsember 2016, 20:31
Need targad naised pahatihti ei oska midagi teha st. ei too piisavalt leiba lauale. Korralik töömees kes on usin...teenib hästi ja oma kogemusi kasutades jõuab ka küllalt ruttu oma firmani ...hoiab parem eemale sellistest "isiksustest".
Raivo17. detsember 2016, 09:34
Mõttetu energia raiskamine on kellegile elaminw.
nii ta on17. detsember 2016, 09:34
ega näiteks pole millegist rääkidagi, erinevad huvid jne, erinevad harjumused. muidugi alati on erandeid.
jeh17. detsember 2016, 09:16
ole kui tark tahes, oma viigadest sa elus ei pääse.
Kuid tarkusel on siisi suur eelis ja see on oskus ennast kõrvalt vaadata ja elusündmusi analüüsida, kui killud on kokku korjatud.
Tark jõuab kindlasti lõpuks arusaamisele, et tehtud vead on sulle midagi väärtuslikku andnud. Kui tegemist on olnud armastusega, jõuad ikka arusaamisele, et elu andi sulle kellegi armastuse või oli armastus sinus - ja see on väärtus. Kui just pärasr armastuse otsasaamist ei püütud inetult asju lappida.
Tarkus, analüüsivõime, tänulikkus ja aaretekillukest oma elu verstapostide ehitamine - see ongi sinu elu. KUI SUL ON TARKUST.
targad17. detsember 2016, 18:39
teavad ka seda, et armastus on enamus inimestele puhtegoistlik tunne, kus nauditakse seda tunnet endas ja niipea, kui nn. armastatu enam seda tunnet ei toida, siis hoidke alt, järgneb kättemaks. Aga need naised sellest aru ei saa, kui ülistavad kogu aeg egoismi avalikult. Hoiaks selle vähemalt saladuses.
aga17. detsember 2016, 08:54
Vaadake rumalate pealt, need elavad esimese ettejuhtuvaga kokku. Kõik on loogiline.
vanapiiga17. detsember 2016, 08:44
liiga tark!! kui ilus põhjendus!!
17. detsember 2016, 13:57
Kiitke taevani vanatüdrukuid ja saate veel rohkem vanatüdrukuid :)
Kui17. detsember 2016, 14:30
Üksikutel oleks laps oleks iive positiivne ja immigrante ei vajataks niiväga
Miks 17. detsember 2016, 15:14
peaks laps jääma ilma oma õigusest mõlemale vanemale? Mina küll seda neile ei soovi.
Ühest18. detsember 2016, 14:09
lapsest naise kohta ei jagu isegi lihtsaks rahvastiku taastootmiseks, rääkimata positiivsest iibest. Iga fertiilse naise kohta kolm on rusikareegel, sest alati on neid, kel see võimalus puudub. Seega võib pikemas perspektiivis sihukeste suundumuste korral, mida see artikkel kultiveerib, meie rahvakese korstnasse kirjutada.