Igor GräzinFoto: Kuvatõmmis
Eesti uudised
14. detsember 2016, 18:56

Ööistung: IRL sai Riigikogus kogu opositsioonilt pragada (34)

Tänase Riigikogu maratonistungi esimeses osas pahandasid kõikide opositsioonierakondade liikmed terve valitsuse asemel peaaegu ainult IRLiga. 

Jutuks oli päevakorra 8. punkt: Riigi õigusabi seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu. Opositsiooni pahameele pälvis muudatusettepanek, mille kohaselt saab edaspidi taotleda riiklikku õigusabi ka muudes keeltes kui eesti keeles. Seda küll vaid tsiviil- ja halduskohtumenetluses. 

Valdavalt leidsid opositsioonierakondade liikmed, et Sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna põhimõtetega on selline muudatus kooskõlas, aga IRLi omadega mitte. 

"Mul on kõige rohkem kahju IRList," leidis näiteks Hanno Pevkur (Reformierakond). Igor Gräzin samast erakonnast oli teravam ja leidis, et IRL on lasknud rahvuslikkuse lipul maha kukkuda. 

"Ma imestan väga sügavalt, et IRL toetab seda eelnõud," lisas Henn Põlluaas (EKRE), kelle sõnavõtt läks lausa nii tuliseks, et Riigikogu esimees pidi paluma, et kolleegid rahulikumalt võtaksid. Ka Vabarekond viibutas IRLi suunas süüdistavat sõrme. 

Kõne pidasid siiski ka IRLi liikmed Raivo Aeg ja Maire Aunaste. "Sattusin kuidagi valel ajal siia saali. Teised erakonna liikmed oskasid õigel ajal saalist lahkuda," muigas Aunaste. Ühtlasi ütles ta välja plaani, et kolib pärast järgmisi Riigikogu valimisi Sillamäele ja hakkab kohalikele eesti keelt õpetama. 

Juba nelja tunni pikkuseks veninud istungil võeti muudatusettepanek siiski 55 poolthääle ja 36 vastuhäälega vastu. Põhilist päevakorrapunkti - tulumaksuseaduse ja muude seaduste muudatuseelnõud - ei olnud hakatud veel arutamagi.