Mitmesugust
14. detsember 2016, 10:21

Manona Paris: "Kes kardab sooneutraalsust?"

Mäletan hästi, kui pidin esimest korda riietuma meheks. Keskkoolis oli üks pidu, kus poisid ja tüdrukud vahetasid päevaks rõivad. Olles ajanud selga venna pintsaku ja viikarid, ei vaadanud mu teatavaks pettumuseks aga peeglist vastu poiss, vaid hoopis šikk noor naine. Ülikond lisas pubekale väärikust ja lihtne ponisaba kuklas elegantsi.

Loomuse eest ei põgene. Olen selleks juba liiga suure uhkusega eputrilla, et suudaksin veenvalt kanda teise soo riideid. Peale selle on rõivaesemed juba ammu soopiirid ületanud. Ülikond naise seljas on klassika. Šotlaste mundreid ei pea vist kellelegi meenutama. Mu väga šikk ja südametemurdjast meessõber kandis juba 15 aastat tagasi pikka villast seelikut. Neidiseid langes kui loogu.

Mängud ka. Kas tõesti kisuks keegi tänapäeval poiss lapse käest nuku, et võeh, ei tohi. Minu mõlemad poisid valisid endale ise mängimiseks autod. Nende lemmikvärv on aga roosa. Selline õrn ja erk, nagu kunagine sõjajumala Marsi värv. Helesinine oli ajaloo hämarustes muide neitsi Maarja toon ja sobilik neidudele. Millalgi eelmise sajandi alguses toimus meile tuttav vahetus – roosa plikadele ja sinine poistele.

Kes kardab sooneutraalsust? Usun, et kellelegi pole vaja selgitada, et mees pole naine ja vastupidi. Kellelegi pole tarvis seletada ka seda, et meil pole enam ammu meeste- ja naistetöid. Või meeste- ja naisterõivaid. Või asju, mis on sobilikud vaid ühele soole, olgu teemaks emotsioonid, keskendumisvõime või hoopis midagi muud.

See ongi minu jaoks sooneutraalsus, et me ei juhindu otsuste tegemisel esimeses järjekorras kellegi soost. See aga ei tähenda, et peaksime oma sugu eitama. Ma jään naiseks ka siis, kui üritan kodus uusimat tehnikaseadet tööle saada. See on meie peres pigem minu töö. Mees on aga lastega kannatlikum ja teeb paremini süüa.

Muuseas, sel nädalavahetusel leidis aset üks veidi piinlik juhtum. Hakkasin pestud pesu kuhilast oma musti pükse otsima. No pole. On vaid abikaasa omad... Kelle mustad püksid aga siis tema jalas on?

Sel nädalal … 

  • soovitan lugeda Trio Romansside meeste mõtteid armastusest, valikutest ja hingest. Lk 14
  • riputan kindlasti linnukestele midagi maitsvat akna taha. Loe ka, mida neile kindlasti anda ei tohi! Lk 34
  • unistan natuke litrimoest Merit Boeijkensi moodi. Ah, see imeline pidude hooaeg! Lk 68
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse