Mitmesugust
7. detsember 2016, 10:49

Manona Paris: "Õppisin end kõigest negatiivsest lahti siduma"

Üksi olemine ja abielu – seekordses ajakirjas on kaks esimest lugu eluliselt vastandlikud. Kui Piret Järvis räägib sellest, miks on oluline leida enda kõrvale eriline inimene ja liit sõrmustega kinnitada, siis Veikko Täär ülistab hoopis üksi olemist. Ja jumal tänatud!

Usun, et mõlemad räägivad sügavalt isiklikust, aastatega tekkinud tunnetusest. Võin mõlemaga kaasa noogutada, samuti isikliku kogemuse pealt. Elus on vaja kogeda kõike: nii üksi olemise karastavat ja kasvatavat lumma kui ka teise inimesega liidu kuulutamist kogu ilmarahva ees.

Üksindusega on asi lihtne. Mu sõbrannad küll naeravad, et sina, Manona, olid viimati ju üksi 19aastasena. Ent ma olen üle elanud kõige kurvema üksinduse üldse – üksi olemise kellegagi koos. Sa võid olla pealtnäha kenas abielus ja töötada suures kollektiivis. Sul võib isegi olla ümber palju inimesi, keda sa nimetad oma sõpradeks. See ei vaigista hinges ulguvat hüljatust, mis ei luba äratõukamist peljates oma probleeme teistega jagada. Eriti kui probleemid on korduvad.

Minu suur üksildus kasvas ajapikku läbi mingi kummalise jonni üksiolemise nautimiseks. Õppisin end kõigest negatiivsest lahti siduma. Olen siiani vaikselt selle üle uhke, et otsustasin ühel hetkel haletsemise lõpetada, (mitte just väikestele) puudujääkidele otsa vaadata ja tegutsema hakata. See oli sõna otseses mõttes ise enda nattipidi mülkast välja tõmbamine.

Võlgnen sellele tänu oma edaspidise märksa parema elu eest, mis tõi viimaks selle, mida olin tegelikkuses kõik need aastad valest kohast otsinud – teineteist toetava tasakaalus suhte. Viimane andis ka julguse uuesti oma suhet (kallima palvel) traditsioonilisel viisil deklareerida. Tean ju isiklikest kogemustest, et sõrmus ja ühine perekonnanimi ei taga midagi. Soov armsamale heameelt teha kaalub üles mu isikliku iroonia, sest nagu Piret, usun minagi, et sellise žesti võimalus peaks olema kõigil teineteist armastavatel täiskasvanud paaridel.

Sel nädalal …

  • soovitan lugeda Salme külast pärit Aini lugu ja mõelda, kui heitlik võib olla inimese saatus. Lk 28
  • mõtlen veel kord hoolikalt järele, kuidas serveerida oma poistele maailma enim räägitud valet jõuluvanast ja päkapikkudest. Lk 34
  • lehitsen põnevusega meie säravat, imeilusat ja asjalikku horoskoobiraamatut 2017. aastaks, mis on alates 8. detsembrist saadaval kõigis hästi varustatud müügipunktides!
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse