Mitmesugust
23. november 2016, 08:49

Manona Paris: "Kuidas saada elult kõik, mida hing ihkab?"

Kui sa midagi vägaväga tahad, siis ka saad. Tasub vaid universumile soov esitada ja see täitub. Olen seda viimasel ajal menukaks saanud nippi päris palju kasutanud. Juba lapsest peale, kui soovid ulatusid laiemast sõpraderingist kuni magnetiga kahepoolse roosa pinalini välja.

Tegelikult pole siin midagi müstilist. See on üsna tavaline enesemõjutamine. Kui sa midagi väga-väga tahad, teed endale selgeks kõik sellega seotu. Mida ma siis ikkagi tahan? On see mulle kasulik? Kuidas soovitu saamist kiirendada?

Pinaliga oli asi lihtne. Tuli vaid just sel ajal Soome külla sõitvale kasuisale teha suunatud palve, et vat seda tahaksin ma üle kõige sünnipäevaks. Sõpradega oli keerulisem. Olin nn uus tüdruk väikelinna koolis. Sattusin vanemate klasside jõhkra kiusamise alla. Tahtsin üle kõige maailmas endale sõpru. See pani mind mõtlema, mis oleks minu hobune – nagu Heidi Hansol meie ajakirjaloos –, mis paneks teisi minu vastu huvi tundma?

Leidsin endas palju omadusi, mis võiksid minu meelest inimestele meeldida. Oskan ükskõik kellega ühise keele leida. Kui tahan, olen imehea kuulaja, kui vaja, võtan teiste eest sõna. Tunnikontrolli asemel õpetajaga targutama hakata – teeme ära! Kõik need omadused on mulle hilisemas elus ja töös vägagi kasulikuks osutunud.

Kõige tähtsam aga oli selle juures sügav iseendasse vaatamine. Arusaamine, et tegelikult ei kiusatud mind, vaid kedagi, kes oli mugav objekt. Mina aga ei pea seda olema! Hakkasin vastu, kiusajad kaotasid huvi (mõni lahkus ka koolist) ja järsku leidsin endale palju toredaid sõpru. Sain ka teadmise millestki märksa olulisemast – iseenda tugevusest. Mina ja vaid mina saan end aidata mis tahes hädaorust väljakaevamisel. Meie, naised, pole nõrgad, kuigi vahel oleme nagu kõik inimesed õrnad, kui sõnastada ümber meie kaanestaari Kalle Sepa lapsepõlvetarkus.

Muidugi, hilisemas elus olen mitu korda adunud, et universum on ikka paras naljanina ja küsimusi tuleb esitada väga täpselt. Seejärel tuleb hoolega jälgida, milliseks sa ise nende saavutuste või soovide poole liikudes muutud. Kõiksus võib sulle üsna irooniliselt teada anda, et tahetu polnud tegelikult seda väärt. Ka see on elust õppimise osa.

Selles numbris soovitan…

• lugeda kõigil, kel kokkupuuteid hulknurksete suhetega, pereterapeut Kätlin Konstabeli mõtisklust kõrvalehüppest. Lk 28

• tutvuda nippidega, mis teevad kööginurga koormaja mikrolaineahju taas kasulikuks. Lk 34

• vaadata, kui lihtsalt saab ise enda tervist testida. Lk 40

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse