Foto: PantherMedia / Scanpix
Ilu ja mood
15. november 2016, 14:20

5 võimalust, kuidas hoida erksa ja värskena valgeid jalanõusid

On üsna tõenäoline, et Eesti mehena kannad sa praegusel aastaajal näiteks tumemusti botikuid või muid selliseid talvejalatseid, mille tagasihoidlikkuse ja praktilisuse kiidaks heaks su vanaisagi. Aga kui sa oled veidi metro-tüüpi või sulle lihtsalt meeldib silma paista, siis käid sa väljas heledate jalanõudega. Ja sopases lörtsis on need kiired määrduma. Men's Health on koostanud viieosalise juhendi, kuidas hoida puhtana just heledaid jalatseid. Rõhk on pandud küll valgetele tennistele, aga nii mõnigi toode või nipp töötab kenasti ka näiteks heledate nahkkingade puhul. Nagu MH ütleb: sest ilm on juba niigi hall!

PELETA VETT, PELETA MUSTUST

Peleta lörtsi veemolekulid eemale ja sa väldid ka soppa, mis tuleb koos nendega. Usaldada võib näiteks Amazonis müüdavat kaitsvat spreid Crep Protect, mida saab kasutada naha, seemisnaha või purjeriidest tenniste kaitseks.

Ära ainult eelda, et kiire pihustamine kaitseb sind järgmised 5000 kilomeetrit – see keemiline kaitse, mis vett kingadest eemal hoiab, kaob aja jooksul. Hooaja alguses tee jalatsitele põhjalik ülepritsimine hooldusvahendiga ja edaspidi iga kord, kui sa kingi puhastad.

KASUTA MAAGILIST KUSTUTAJAT KRIIMUDE KAOTAMISEKS

Kustutaja võtab su kummi- või nahkkingadelt kilomeetrid maha. Tumedate kriimude eemaldamiseks kasta kustutaja korraks vette ja poleeri plekid välja. Siis põhi kingad märja lapiga üle.

Ettevaatust, need asjad on tugevad. Ära hõõru kustutajaga värvitud nahka, näiteks Adidase triipe, sest nii riskid ja värvi rikkumisega.

VALGENDA PAELU VÕI VAHETA NEED VÄLJA

Kui puhastad oma kingi, aga kingapaelu ei värskenda, siis on see umbes nagu see, kui sõidad Lamborghiniga, mille veljed on mudased.

Tõmba paelad välja, hõõru suurem mustus vana hambapastaga maha ja viska siis paelad pesumasinasse. Esmalt pane need kotikesse, et nad ei läheks puntrasse ega hakkaks su särke kägistama.

Teine lahendus on võtta keskmise suurusega anum ja segada sinna kokku lahus pesuseebist, söögisoodast ja sortsust pesuvalgendist. Lase kingapaeltel mõned minutid liguneda ja siis – kandes kummikindaid! – hõõru segu paeltele. Loputa kuuma veega ja lase paeltel õhu käes kuivada. Kui viskad need kuivatisse, siis võtad sealt välja midagi hambaniidi sarnast.

VÄRSKENDA KUMMITALDU HAMBAPASTAGA

Sama toode, mida kasutad hammaste puhastamiseks, muudab ka kangekaelsed tallaservad säravaks.

Hangi puhast, mittegeeljat valget hambapastat, mis sisaldab vesinikperoksiidi. Värviline hambapasta võib su jalatseid hoopiski määrida. Hõõru taldu vana hambapastaga ja seejärel pühi niiske lapiga puhtaks.

JAH, SELLINE ASI NAGU VALGE KINGAVIKS ON OLEMAS

Kõik need meetodid aitavad sul kingi puhastada, aga vaid kingaviks hooldab ja toidab nahka. Võta seda kui jalatsite niisutavat kreemi.

Amazonis müüakse näiteks Kiwit. Hõõru viks puuvillase lapiga nahale, lase mõned minutid seista. Siis hõõru jalatsid üle kuiva pehme lapi või kingaharjaga.