Foto: Donald Trump Instagram
Mitmesugust
9. november 2016, 14:28

Donald Trump on koomiline ristand meie Savisaarest ja Helmedest

Täna valiti USA presidendiks Donald Trump, kelle persooni ka ajakirjas Naised aasta avanumbris veidikene lahkasime ja analüüsisime. Ta on rahahai kohta üks äraütlemata edev mees, kel on vaja igal juhul ekraanil olla, isegi kui sellest sünnib parajalt piinlikke momente. Trump on see, mis juhtuks, kui netikommentaar oleks inimene, ilgub üks karikatuur. 

Vähemalt ei räägita Trumpist enam vaid napilt seljatatud pankrottide ja (eks)naiste teemal, kuigi viimaste arvelt saab nalja endiselt. Trump on vabariiklasena väga konservatiivsete vaadetega, esinedes aeg-ajalt avaldustega, nagu tuleks illegaalselt saabuvatest immigrantidest USAle vaid häda ja nad tuleks välja saata. Tõesti, Donald? Kas siis ka sinu kaks naist – legendaarne tšehh Ivana ja praegune slovakk Melania? Või alustad endast, sest Ameerika on ju asutanud immigrandid, kes saabudes kohalike käest teps mitte luba ei küsinud...

USA vabariiklastel käis nimelt juba läinud suvest suur poliittsirkus, kes saab oma erakonna järgmiseks presidendikandidaadiks. Ameeriklastel oli demokraatia üles ehitatud pingpongina kahe suurpartei, demokraatide ja vabariiklaste vahel. Barack Omaba oli demokraat ja vabariiklased tahtsid vahelduseks nüüd kaalukausi jälle enda poole kallutada.

Donald Trump on paraku koomiline ristand meie Savisaarest ja Helmedest – paljudele kangesti meeldib, aga vähemalt sama palju leidub neidki, kes teda südamest vihkavad. Ülbe valge pururikas siga, nagu latiinod tema kohta öelda armastavad.

Omapärased trumbid

Trump esineb poliitikute kohta ebaharilikult räigete avaldustega. Ta kuulutas näiteks avalikult, et maailm oleks praegu stabiilsem ja parem, kui Iraagi diktaator Saddam Hussein ja Liibüa ainuvalitseja Muammar al-Gaddafi oleksid seni elus ja võimul.

Hiljaaegu Pariisis toimunud terrorirünnakule reageeris Donald Trump aga nii, et kasutas seda praegu USAs valitseva liberaalse relvaseaduse kaitsmiseks. “Meil oleks need terroristid maha lastud,” arvas ta suureliselt. Kuna USAs on täies relvastuses segaste mõrtsukate ohvriterohked amokijooksud saanud juba üsna tavapärasteks, tahtis endine president Barack Obama relvaseadust karmistada. Relvatöösturid ja donaldtrumpid on sellele muidugi vastu. Kohati hirmus usklikus ja poliitkorrektses USAs lööb vähemalt relvade puhul vana metsiku lääne vaim tugevalt välja.

Viimati kutsus Trump üles kehtestama täielikku totaalset keeldu moslemite saabumisele Ühendriikidesse. Seda avaldust kritiseerisid ka tema mitmed tuntud parteikaaslased, kes meenutavad Donaldile, et tema enda rikkuse taga on moslemid. Näiteks on tema uhke pilvelõhkuja ja rahakuse sümboli The Trump Toweri mitmed üürnikud rikkad Saudi printsid või Araabia poolsaare äriettevõtted, kellega on varasematel aastatel kõlvanud küll ja veel koos golfiradadel käia ja äri teha.

Miljardäri miljardärist poeg

Donald Trump on kiidelnud, et tema varandus ulatub üle 10 miljardi dollari, majandusajakiri Forbes hindas viimati tema varanduse 4,5 miljardi dollari peale.

Donald püüab jätta ameeriklastele muljet, et on suuresti “ajalehepoisist miljonäriks” tüüp. Nii pole, kuigi ärivaistu tal kindlasti jagub. Tema Baierimaal sündinud vanaisa Frederick Trump alustas uues ilmas restorani- ja kinnisvaraäriga. Samast Kallstadti külast olevat USAsse rännanud ka ketšupilooja Henry John Heinzi isa. Olid ajad, kui Saksamaa kubises paljulapselistest vaestest perekondadest, kelle ainuke lootus oli migrandina ookeani taga ennast üles töötada.

Donaldi isa Frederick Trump jr sai alguses mereväele kasarmuid ehitades ning hiljem Brooklynis, Queensis ja Staten Islandil üürimaju arendades juba multimiljonäriks. Pärilikkusest annab aga tunnistust see, et inimõiguslased kaebasid praeguse presidendikandidaadi isa 1973. aastal kohtusse, sest Trumpide kinnisvaraettevõte ei üürinud osas majades kortereid mustanahalistele.

Igal juhul tunnistas Donald Trump valimiskampaania ajal vastu tahtmist üles, et isa andis talle oma äri alustamiseks natuke üle miljoni dollari krediiti. Ta õppis ülikoolis majandusteadust ja pühenduski isa jälgedes kinnisvarale. Donald sihtis barakkide asemel aga maailma kõige kallimat maalapikest, New Yorgi südalinnas asuvat Manhattani saart.

Ta õppis ka varakult enda huvides kõmumeediat kasutama. 1994. aastal alustas mees tõsielusarjaga “The Apprentice” (“Õpipoiss”). Tegemist oli töövestluse sarnase konkursiga, kus noortest karjääriihalejatest valitakse (suurte mõnituste saatel) välja üks, kes saab aastase töölepingu Donald Trumpi äriimpeeriumis aastapalgaga 250 000 dollarit. Donald ise oli aastaid saatejuht ja sari läks USA teleekraanidel väga menukalt.

Eraelu värvilistel ajakirjakülgedel  

Donaldi käest on küsitud, kuidas ta saab samasooliste abielude küsimuses olla “traditsioonilise abielu” pooldajate seas, kui ta ise on olnud abielus juba kolm korda. “Ma ei tea,” vastas mees teledebatis. “Ma tean vaid, et usun traditsioonidesse.” Ja abielueelsetesse lepingutesse, nagu ta valusalt õppis.

1977. aastal abiellus Trump tšehhi modelli Ivana Zelničkovaga. Neil sündis kolm last: Donald juunior, Eric ja Ivanka. Ivana Trump (66) sai mehega sarnaselt populaarseks seltskonnatäheks, kellele meeldib siiani kangesti esineda. Ivana oli ka see, kes ühes telesaates andis oma mehele hüüdnimeks The Donald, mis kestab ameeriklaste hulgas tänini.

Kui nad viisteist aastat hiljem lahutasid, suutis Ivana saada nii suure tüki varandusest, et võis pärast seda pühenduda keskkonna- ja moeorganisatsioonide tegemistele ja toetamisele. Tema käest pärineb ka kurikuulus nn esimeste naiste klubi tsitaat “Don’t get mad, get everything” ehk vabas tõlkes “Ära võta südamesse, võta kõik”. Ivana sai lahutusega 25 miljonit dollarit. Elukaaslasi on Ivana endale sarnaselt Donaldiga valinud noorte modellide hulgast.

1993. aastal abiellus Donald Trump oma armukese, eksmissi Marla Maplesiga, kellega tal on tütar Tiffany. Pärast kuueaastast abielu läks seegi ühendus lõhki. Vaimsete huvidega Marla sai lahutusega tänu abielueelsele lepingule vaid 1,9 miljonit dollarit.

Aastal 2005 abiellus kinnisvaramiljardär Sloveenia päritolu modelli Melania Knaussiga (45), kes sünnitas talle pesamuna, poja nimega Barron William. Otse loomulikult kaitseb ka selles ühenduses Donaldi huve abielueelne leping.

Abikaasast 24 aastat noorem ja juveelidisaineriks hakanud Melania lubas esileediks saades olla traditsiooniline naine, kes hoiab eeskätt mehe selja taha ja toetab teda – umbes nagu Betty Ford või Jackie Kennedy.

Kampaaniad Trumbi vastu

Hoolimata kogu tähelepanust ei uskunud poliitikavaatlejad Donald Trumbi edusse. Mehe ülbed avaldused sundisid paljud ühiskonnagrupid talle selja keerama. Mitmed popartistid, nagu Kolumbia ja Liibanoni juurtega Shakira või Armeenia-Cherokee päritolu Cher on seetõttu teinud avaliku kampaania Trumpi vastu. 

Ka osa traditsioonilisi vabariiklaste suursponsoreid, konkurendid-miljardärid, ei tahtnud näha Trumpi presidendikandidaadina.

Ent tõsiasi on see, et ühest vihatuimast tüübist on tänaseks saanud uus USA president. Mida nüüd oodata või kuidas reageerida, seda näitab vaid aeg.

I will be interviewed by @jimmykimmellive @jimmykimmel @abcnetwork at 11:35pmE tonight! Enjoy! #Trump2016 #TrumpTrain #USA

A photo posted by Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Lugu ilmus ajakirjas Naised 7. jaanuaril 2016, ent lugu on vastavalt muutustele kohandatud.