Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
9. november 2016, 12:01

Manona Paris: "Kas mehelik mees on suur, karvane ja musklis?"

Sattusin hiljuti kuulma, milline on mehelik mees. Et ta on suur, karvane ja musklis. Et ta oskab oma mehesõnaga niimoodi lajatada, et kelleltki enam kobisemist ei tule. Jala ei käi, vett ei joo ja lapsi tuleb talle näidata siis, kui nendega midagi toredat teha annab, näiteks õllekasse minna. Kui varem tüüdata, laseb mehelik mees jalga ja paras siis, et ei suutnud väärtust kinni hoida.

Naljakas? Kahjuks meie elus liigagi tavaline. Mehelikkus aga on üldse kummaline väärtus, sest juba nimetuse järgi on mehelik see, mis on konkreetsele mehele omane. Siin pole tegelikult ju šablooni stiilis kuuspakk ja BMW, mille järgi neid õigeid mehi vormida.

Kas see on konkreetselt soos kinni? Vaevalt. Mis on tõeline mehelikkus – või kui soovite, inimlikkus –, sain omal nahal kogeda alles mõni aasta tagasi. Olin just alustanud uue ambitsioonika projektiga ja pingeline töögraafik lubas mu väga tihti koju alles südaöö paiku.

Selleks ajaks olid koduaknad loomulikult juba pimedad. Prae ahjus kumav tuleke valgustas hoolikalt sooja pandud ahjupotti. Selle seest leidsin peaaegu igal õhtul midagi kosutavat. Sõin päris sageli seda pisaraid neelates, kuulates kõrvaltoast väikese poja unenohinat. Ei, need polnud kahetsuspisarad, vaid puhas õnn. Olen midagi õigesti teinud, sosistasin endale. See oli nagu oma laperdama kippuvate tiibade all tuulehoo tundmine.

Meie ühiskonnas on palju kurjustatud, miks naised ei sünnita. Olen alati öelnud, et üks põhjuseid on meie vanemate elude valusad vitsad. Paljud neist – ka mina – on üles kasvanud isaga, keda nägi keskmiselt kord kvartalis.

Kui ma üldse midagi oma lapsepõlvest õppisin, siis seda, et valima peab hoolega. Ega ma siis ise ka esimene kord täppi pannud – korra olen juba lahutanud, õnneks lasteta abielu. Jah, just nimelt õnneks. Jõudsin oma laste õige isa ikka ära oodata, isegi kui see tähendas hilisemas eas emaks saamist.

Üldse tundub mulle, et õnneks selliseid äraspidiseid matšoideaale meie keskel eriti palju polegi, sest selline eluviis tingib kiire väljasuremise. Meil on tegelikult väga palju mõistlikke, häid ja oma peret toetavaid mehi, kes on samas väga head isad ning kelle poegadest saavad tulevikus samuti väga head isad. See ood on teile!

Sel nädalal…
• küpsetan kindlasti pitsat ja kutsun ka isa sööma. Vaata lk 30
• trükin välja 10 põhjust, miks ainevahetus on aeglane! Lk 40
• luban endale veidi unistada uuest ilusast pesust. Lk 60

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse