Foto: Kassia Phoy
Mitmesugust
31. oktoober 2016, 16:28

Värskete vanemate õppetunnid: 10 asja, mida oleme 100 päeva jooksul õppinud

Ameerika kuulus blogija jagas enda värskes sissekandes olulisi õppetunde, mida vanemateks olemine on talle ja tema abikaasale viimase saja päeva jooksul õpetanud. Tema sõnul on nendest nõuannetest kindlasti kasu ka neil, kes veel vanemad ei ole.

1. Unerutiin on äärmiselt oluline. Jen'i sõnul on tema alati olnud üks tõeline öökull, kes vabakutselisena eelistas pigem varahommikuteni töötada ja seejärel kuni lõunani magada. Ent tänu beebile algab nende õhturutiin juba kella 8 ajal õhtul ning tema sõnul on nad nüüd päeval isegi produktiivsemad kui varem.

2. Õpi sõpradelt! Ehk on mõni sinu sõbranna või lähedane just lapse saanud? Küsi neilt esimeste kogemuste kohta. Missugune rohi kohe kindlasti ei toimi või missugust vankrit mitte osta. Lase neil teha näiteks nimekiri asjadest, mis on nende lemmikuteks saanud - ära häbene nõu küsida! Nemad ju teavad ja kindlasti tahavad abiks olla.

3. Võta osa kommuunidest. Näiteks ütle jah beebigruppidele. Kuigi mõnel sinu tuttaval ehk pole beebigruppidega vedanud, siis võib see sinu jaoks nii mõnegi ukse avada - näiteks saad enda lapsele hea mängukaaslase või miks mitte, ka endale uue sõbra. Jen'i sõnul võib ühel hetkel üksindustunne lihtsalt koormavaks osutuda.

4. Võta abi vastu! Isegi kui sa oled sellist tüüpi inimene, kes saab alati ise kõigega hakkama. Sul on vaja hetke puhkamiseks ja kui vanavanemad pakuvad võimalust enda lapselapse vaatamiseks või kas või temaga jalutama minemiseks, siis võta see abi vastu. Usalda neid.

5. Usalda enda instinkti! Iga ema teab ikka kõige paremini, mis on tema lapsele õige. Seetõttu võid sa küll osa erinevatest beebigruppidest võtta, ent ära kuula igat nende sõna. Emad võivad nendes Facebooki gruppides küllaltki õelad olla...

6. Joo palju vett! Värskete vanematena tuleb ellu igasuguseid uusi muudatusi, mida on päris keeruline kontrollida. Ent vee joomist saad ju igati kontrollida ja see on rinnaga toitvatele emadele eriti oluline ning aitab kiiremini taastuda.

7. Ära unusta ilusaid mälestusi. "Ma ütlen ausalt, meie uute vanematena oleme kogenud nii ilusaid kui ka õudsaid aegu, ent siiski püüame alati meenutada ja mõelda hetkedele, mis meile rõõmu toovad," kirjutab Jen. Nii on palju kergem keerulistel hetkedel toime tulla.

8. Anna teistele aega õppida. Loomulikult tahame kohe enda nutvale beebile appi tõtata ja ta teiste käest "ära krabada", ent anna teistele aega õppida. Sa ei saa ju alati tema kõrval olla ning näiteks abikaasa kui ka vanavanemad peavad ise aru saama, mis nippidega last rahustada. Nii teed head ka endale ja enda kätele. Ära proovi kontrollida kõike!

9. Ole enda vastu hea. "Pärast sünnitust võttis mul taastumine päris kaua aega ja pidin endale pidevalt meelde tuletama, et ma sellepärast ei muretseks," meenutab Jen. Tema sõnul tuleb võtta endale täpselt nii palju aega kui vaja ning ennast piitsutamata, sest laps vajab lõppude lõpuks tervet ema.

10. Lase sel minna... Ära hakka enda abikaasaga võistlema ja välja selgitama, kumb nüüd parem vanem on. Ühel hetkel on ühest rohkem abi kui teisest ja see on okei. Jen toob näite, et aeg-ajalt läheb tal ligi tund, et beebitüdruk magama saada - siis aga tuleb tema abikaasa ja kussutab lapse 10 sekundiga tuttu... Selle asemel, et sisemiselt pisikest "kadedust" tunda ja end halvaks emaks tembeldada, nautige seda aega, kui beebi magab.

Allikas: frmheadtotoe.com