Foto: Jumestaja Merili Pikk - instagram.com/makeupbymerili/
Mitmesugust
29. oktoober 2016, 21:21

LIHTSALT JA KOKKUVÕTVALT - Mida kujutab endast halloween?

Ka Eestis muutub halloweeni tähistamine aina populaarsemaks traditsiooniks ja peamiselt lõbusate teemapidude, huvitavate dekoratsioonide ning mis seal salata - huvi tõttu. Mida aga see pealtnäha trendikas ja ameeriklastele tähtsuselt teine püha endast üldse kujutab?

Teemas on kõrvitsad, omanäolised kostüümid ja põhimõtteliselt kõik see, mis hirmutab enamus inimesi: pimedus, ämblikud, vaimud, veri, luukered, nõiad, moondatud nägudega tegelased, vampiirid ja nimekiri võib jätkuda.

Kuna uskumuste kohaselt liigub just halloween'i ajal ringi rohkelt vaime ja deemoneid, maskeerisid nõiad end nende kaitseks eriti koledateks tontideks ning õudsad kostüümid ongi alguse saanud just sealt.

Täna nimetatakse seda püha eri paikades küll erisuguste nimedega, kuid sisu on sarnane: kontakti otsimine vaimumaailmaga, sealhulgas surnute hingede ja haldjatega ehk see sarnaneb meie hingedepäevale.

Mõneti ka ärilistel põhjustel on need tõed jäänud pigem tahaplaanile ja enamike ameeriklaste jaoks tähenab halloween siiski kodude dekoreerimist, kostüümipidude korraldamist, hirmulugude rääkimist, kummitavate majade külastamist ja ühistegemiste rõõmu. Näiteks kõrvitsatest laternamajakeste voolimine.

Sarnaselt meie mardi- või kadripäevale on Ameerikas tüüpilisteks tegevusteks kostümeeritult ukselt uksele jooksmine ning komm või pomm (trick-or-treat) hüüdmine. Seda teevad peamiselt siiski lapsed ja kui pererahvas külalisi maiustustega ei kostita, korraldavad külalised pererahvale mõne vembu.

Kokkuvõtvalt on tegemist ühe toreda pühaga, mis aitab inimestel ka pimedal ajal elust rõõmu tunda, miskit põnevat ette võtta ja on hea põhjus üksteise nägemiseks ning tähistamiseks.

Halloween on oma koha leidnud ka jumestajate ja grimmeerijate südametes, sest antud traditsioon annab tohutult võimalusi loominguliseks tööks. Vaata näiteks eestlanna Merili tänavu hooaja halloweeni-meiki!

#halloween #halloweenmakeup #mualife #skullmakeup akeup

A video posted by Merilipikk.Makeup (@makeupbymerili) on

Allikas: folklore.ee, people.howstuffworks.com, halloweennewengland.com