Foto: Pixabay free images
Mitmesugust
30. oktoober 2016, 17:25

KAS TEADSID? 8 põnevat fakti kõrvitsapüha kohta!

Kuigi moodne kõrvitsapidu nimega halloween on eestlastele üsnagi võõras traditsioon, on hakatud meilgi aina enam seda püha tähistama. Peamiselt küll kaunistuste ja kostüümide näol, sest end kommidega varustamine jäetakse enamasti siiski mardi- ja kadripäeva hoolde.

Mis tähendust lisaks teemapidudele halloween endast aga kujutab ja mis teeb temast populaarse püha - loe täpsemalt siit!

Siin on aga 8 põnevat fakti kõrvitsapüha kohta:

1. Purustab müügirekordid. Isegi mitte jõulud ei purusta USAs ega Kanadas maiustuste müügirekordeid - seda teeb halloween! Mis aga on kõige ostetavam šokolaad? Õige vastus on Snickers!

2. Tõeline äri. See püha on maiuspalaks ka erinevatele kostüümi- ja sisustuspoodidele ning ameeriklased teenivad halloween'i ajal ligikaudu 8 miljardit dollarit.

3. Kostüümide eesmärk on olnud palju tõsisem. Tänapäeval riietutakse end ükssarvikuteks ja tõmmatakse selga mõni muu naljakas loomakostüüm, ent algupäraselt oli jubedate kostüümide eesmärk endast eemale peletada need kurjad vaimud, kes halloween'i ööl valla pääsesid.

5. Kõige populaarsem on nõiakostüüm. Halloween'i ööl "lendab" maailmas ringi ligi 6 miljardit "nõida"!

5. Ehmatus on tegelikult inimestele hea. Halloween'i püha üks eesmärke on teist inimest ehmatada. Uuringud aga näitavad, et ohutus keskkonnas (näiteks kodus) ehmumine võib olla tõeline nauding, põnev ning eufooriat tekitav.

6. Halloween on alguse saanud Iirimaalt. Kuigi seda tähistatakse enamasti USAs ja Kanadas, on traditsiooni kodumaaks Iirimaa.

7. Esimesed halloween'i laternad ei olnud kõrvitsast. Vaid hoopis naerisest! 

8. Halloween ei ole mõeldud ainult lastele. Kuigi enamasti käivad lapsed ukselt uksele ja küsivad "komm või pomm", siis see on saanud oluliseks pühaks ka täiskasvanutele. Peamiselt just seetõttu, et see püha tähendab pidutsemist ja tähistamist ning sarnaselt jõuludele või valentinipäevale ei tunne sa end sel päeval halvasti, kui sinu ümber pole perekonda või lapsi.

Foto: Pixabay free images

Allikas: halloweennewengland.com