Mitmesugust
27. oktoober 2016, 16:48

Tööl pole piisavalt autoriteeti? 5 võimalust, kuidas austust enda vastu tõsta!

Kuigi sa oled kindlasti üks ülitubli töötaja ja pingutad parimate tulemuste nimel palju, siis võid aeg-ajalt tunda, et seda ei väärtustata piisavalt. Veel enam - sind ei austata. Ehk saad aga ise midagi ära teha selleks, et inimesed sinusse autoriteetsemalt suhtuksid?

1. Ära lõika isiklikku elu enda päevaplaanist välja!
Tead ju ütlust, et tee asja pühendumusega või ära tee seda üldse? Just, absoluutselt õige, ent kas pead selle väite tõestamiseks olema see, kes alati kõige viimasena töölt lahkub? Kohe kindlasti mitte! Kogu nutikus seisneb aja planeerimises.

"Paljud uued töötajad tunnevad kohustust panustada kõik ja rohkemgi veel enda töösse, et tublidena silma paista ning teevad tööd tihti ka öösiti," kirjeldab IT-valdkonna juht. "Ent kahjuks muster näitab, et aasta pärast lahkuvad need tublid inimesed töölt, sest nad on lihtsalt läbi põlenud ja pole leidnud aega isiklikuks eluks." 

Kaitse end taolise läbipõlemise eest ja suhtu isiklikku ellu samasuguse kirega nagu enda töösse. See on lõppude-lõpuks tervislikum!

2. Oska öelda "ei"!
Kuigi sa tahaksid olla maailma parim ja abivalmiv inimene, ära kuluta enda aega asjadele, mis on kergesti leitavad näiteks Googlest. Ka mõne lisainformatsiooni otsimiseks kulub oma aeg. Ütle viisakalt, ilma nähvamata, et täpsema kirjelduse leiab kindlasti internetist otsides ja sul pole hetkel selleks endal aega.

3. Ära võta omaks töökaaslaste isikuomadusi
See puudutab tegelikult nii iseloomu kui ka riietust. Kui sa oled loomult tagasihoidlik ja ei armasta end palju meikida, siis ei pea sa seda ka sulandumise mõttes tegema. Ja vastupidi.

Seda on küll lihtne öelda, aga jää iseendaks. Ära muuda enda huumorisoont, sõnakasutust ja olemust, sest üks hea tiim vajab erinevate isikuomadustega inimesi. Kuigi esmapilgul võid tunda end häbelikult erinevana, on sind põhjusega ju tööle võetud. Üks peabki olema kriitik, teine kunstnik, kolmas kaasaelaja ja neljas otsekohene. Nii et jää viisakuse piirides alati iseendaks. Elu on liiga lühike, et kedagi teist mängida!

4. Koosolekul istu ringi sisse!
Ära konuta kusagil lauast eemal ja hoia kohti "tähtsate inimeste" jaoks - mine koosolekule, võta enda koht sisse - sina oled samaväärselt teistele mõnusat diivanikohta ära teeninud ning sinu ideed pole halvemad kui teiste omad. Seisa enda eest.

5. Õpi olema verbaalne kana.
Lugesid õigesti! Ehk räägi oma jutt lõpuni, mis iganes või kes iganes sellele vahele segada ka ei tahaks. Hoia selget häält ja tee lühikesi pause. Isegi, kui ruumis viibib keegi, kes sinu mõtteavaldusi tähtsaks ei pea. Mõtle presidendi debatile - sinu eesmärk selgelt, kiirelt ja täpselt enda mõte välja öelda.

Allikas: Refinery29.com