Toomas Hendrik Ilves eluasemega seotud kulude pärast muretsema ei pea. Foto: Alar Truu
Eesti uudised
27. oktoober 2016, 13:42

Taavi Rõivas kinnitab: Ilvese peale hakkab kuluma ligi 150 000 eurot aastas (176)

"Iga elektriarvet me valitsuse tasemel üle vaatama ei hakka, lähtume tervest mõistusest," sõnas peaminister Taavi Rõivas Ärma talu kulude katmise kohta. Ent Ärma kulud on vaid osa tervikust - koos büroo ülapidamise, lähetuste ja muuga küündib summa pea 150 000 euroni aastas.

Valitsus otsustas oma tänasel istungil rahuldada presidendi kantselei taotluse anda Ilvese kasutusse esindus- ja tööruumid Tallinnas ja hüvitada tema elukoha korrashoiuga Ärma talus seotud mõistlikud kulud.

Valitsuse pressikonverentsil uuriti Rõivase käest, mida tähendab "mõistlikud kulud" ja kui suured kulud on hüvitatud näiteks Arnold Rüütlil. "Mõistlike kulude detailse otsuse teeb presidendi kantselei," selgitas Rõivas. "Summalist piiri ette ei andnud. Samad suurusjärgud nagu seni on," hindas ta.

Võrdluseks olgu märgitud, et näiteks Arnold Rüütli peale kulus presidendi kantseleil mullu pea 150 000 eurot (sealhulgas majandamiskulud ligi 68 000 eurot). Ilvese kodutalu kulud on viimastel aastatel üle 60 000 euro. Presidendi kantselei on kinnitanud, et need vähenevad, kuna enam pole seal kahte riigipalgalist töötajat.

Talvel rohkem, suvel vähem

Õhtuleht uuris, mis suurusjärkudest siis jutt on. Rõivas ütles, et ka Rüütli 150 000 euro hulgas on kulud autole, personalile, tööruumidele ja muule. "Meile (valitsusele - toim) on öeldud, et suurusjärgud on umbes sarnased ka Ilvese puhul," ütles ta ja lisas, et kindlasti Ärma kulud varieeruvad - talvel rohkem, suvel vähem. "Ei peaks minema detailidesse, mitu lampi külaliste tulles võib põlema panna," sõnas ta. "Iga elektriarvet me valitsuse tasemel üle vaatama ei hakka, lähtume tervest mõistusest." Rõivas lisas, et peaministrina ta hinnangut ei anna, aga kodanikuna loodab küll, et Ilves plaanib palju lähetusi ja sellele kuluv summa on suurem kui praegu Rüütlil. Rõivase sõnutsi oleks Eesti jaoks väga suur asi, kui Ilves tutvustab maailmas meie edulugu.

Õhtuleht uuris ka Rõivase arvamust üleüldise skandaali kohta - kas Ilves pidanuks varem meediale selgitusi jagama? Rõivas sõnas, et seda teemat ta kommenteerida ei soovi.

Tagastas vaid 10 protsenti toetusest

Ilvese kodutalu on viimasel ajal meedia rambivalguses, kuna Ilves pidi kunagi EASist saadud toetusest tagasi maksma vaid 10 protsenti. Möödunud nädalal ajakirjandusele saadetud pressiteates sõnas Ilves, et riigi rahakotti pole ta ära kasutanud, "Kantselei pole kunagi panustanud sentigi ei talu kapitaalremonti ega põhivarasse. Need asjad seisid rangelt eraldi."