Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
19. oktoober 2016, 10:55

Kiri peatoimetajalt - Sügis on hea aeg oma elus inventuure teha

Sügis on hea aeg oma elus inventuure teha. Tõsta soojad kampsunid ja saapad kapis ettepoole ja passida korraks selga ja jalga. Ega pole koid kallale pääsenud või tallad liiga lääpas? Äkki peaks millestki loobuma või hoopis midagi juurde soetama? Sama kehtib ka «kupli» alla jääva maastikuga. Kes ma olen? Mida ma teen? Kas see meeldib mulle? Ega mingi musta mure koike ole pääsenud kuskile alateadvusesse augukest järama?

Mulle meeldivad need hetked. Tuul tõmbab ja justkui kõik on võimalik. Kõlab nagu 1. jaanuar, eks ole? Kummalisel kombel on minu jaoks alanud aasta peaaegu alati sügisel. Kui vaatan ajas tagasi, on kõik suured muutused leidnud aset septembris või oktoobris. Olen peaaegu alati alustanud uue töö või isikliku projektiga sügisel. Ka oma elu esimese armastusega kohtusin langevate lehtede aegu.

Nende ridade kirjutamise eelõhtul olen viimaks ometi keeranud kogu oma isikliku elamise pea peale, rookinud sealt välja kõik vana, kulunud ja viletsa ning asetanud allesjäänu kenasti ritta. «Nagu poes,» torkas ema, kelle palusin püha ürituse tarbeks lapsi hoidma. Mehe saatsin targu koolikokkutulekule – et saaks vabamalt asju ära visata. Tema nimelt ei pea sellest kaunist kunstist mitte vähematki. «No aga seda võib ju vaja minna. Näiteks küünlajalaks,» torises ta eelmine kord ja üritas äravisatud vana veinipudelit tagasi riiulinurgale nihverdada.

Saatsin mõnuga konteinerisse neli kotitäit prahti. Isiklik inventuur nii karm polnud. Aastaid tagasi hakkasin sellise tuulamise peale kaalu jälgima, sest selgus, et miski ei lähe enam selga. Seekord mitte. Isegi lein ema kappi kolinud lootusetult kitsaks jäänud lemmikkleitide pärast ei suutnud mu üldist enesetunnet väga kõigutada.

Nimelt hakkas kõrvus järjest tugevamalt mängima üks viisijupike. See laulis tasa: ära muretse. Sul on tegelikult kõik olemas: imeline mees ja head lapsed, tore kodu ja vaimustav töö. Ja see must teatrikott ja roosilised sukkpüksid kah, mida nii väga endale osta igatsesid. Ole nüüd vahelduse mõttes veidi aega rahul. Vähemalt kevadeni.

Sel nädalal…

  • kaalun tõsiselt siidritegu. Mis võiks olla lahedam, kui kallata aastavahetusel pokaali endatehtud kihisevat? Meie fotograaf Daisy õpetab, kuidas.
  • mõtlen veel hoolikamalt läbi, kuidas jääkidest uusi roogi teha. Püüa sinagi meie retseptiveerult neid nippe!
  • lähen ja soetan endale jumestuskreemi. Üle 15 aasta. Reet õpetab ilukülgedel, kuidas!

Loe neid põnevaid lugusid pikemalt värskest digilehest digi.naisteleht.ee!