Foto: Rasmus Kooskora
Mitmesugust
12. oktoober 2016, 13:20

Tunnustatud küünetehnik Deivia Viira: "Küünte närimine on probleem, millest peab kiiresti vabanema!"

Terved ja hoolitsetud küüned on tervise peegel, kuid selle ilusa pildi võib rikkuda halb harjumus, milleks on küünte närimine. See kimbutab paljusid inimesi, antud probleem on tihti enesele märkamatu ja annab tunda alles siis kui küüned on näritud juba liialt lühikeseks ning küünenahad verised ning valusad.

See ei ole miski, millega peaks harjuma, vaid see on probleem, millest tuleb vabaneda. Rääkisime pikaajalise kogemusega küünetehniku ning Nail Passion
küünetarvikute poe looja Deivia Viiraga küünte närimisest ning sellest, kas lootusetult näritud küüsi on üldse võimalik veel päästa ja kuidas.

Milliste nippidega võiks inimene proovida vabaneda küünte närimisest?

See on halb harjumus, millest on tihti ääretult raske vabaneda. On olemas spetsiaalsed kibeda või mõru maitsega vahendid – lakid ja vedelikud, mida kantakse küüntele, et närimist ebameeldivaks teha, aga tihti harjutakse ka selle maitsega ning närimine jätkub. Tasub vahetada ja proovida mõne teise firma toodet, et ühe maitsega poleks võimalik harjuda.

Tihti närija ei märka ega teadvusta endale tegevuse ajal, et tal on sõrmed suus. Kui on soov pahest vabaneda, võib paluda lähedastel tähelepanu juhtida, kui märgatakse küüsi närimas. Kui tegemist on lapsega, ei tasu kurjustada, vaid proovida leida asendustegevus. Täiskasvanud teavad, kui palju baktereid on kätel ja eriti küünte all. Lapse puhul võiks leida võimaluse näidata baktereid mikroskoobi all või otsida internetist pilte – tegelikkus on hirmutav ja laps võib halvast kombest jagu saada.

Millised kahjustused küünele võivad kaasneda pikaajalise küünte närimisega?

Pikaajalise küünte närimisega võivad küüs ja sõrme otsad moonduda. Kindlasti peaks abi leidma enne, kui asi nii kaugele läheb. Kui pealemääritavad vahendid ega asendustegevused ei anna tulemusi, võiks otsida põhjuseid seestpoolt — tihti seostatakse küünte närimist stressi või ärevushäiretega.

Kuidas saab küünetehnik aidata inimest, kes on selle halva pahe küüsis?

Kui tegemist on sellises vanuses probleemi käes vaevlejaga, et on võimalik panna geelküüned, siis see võib aidata. Tihti kasvab küüneplaat ilusaks pikaks tagasi ja kui kunstmaterjal küüntelt eemaldada, on ka närimise kombest lahti saadud. Paljudele aitab ka regulaarne tavaline maniküür, samuti ka meeste puhul. Tuleks panna alati maniküürija juurde ka järgmine aeg kirja – kui on teada, et tuleb jällegi spetsialisti juurde minna, aga tahaks mittenärimise eest kiita saada, võib see panna inimest end rohkem kontrollima.

Kuidas turgutada näritud küüsi?

Regulaarne õlitamine, õlivannid, parafiinivannid, regulaarne küünenahkade õrn tagasilükkamine ja hooldamine aitavad küünt tugevdada ja küüneplaati taas pikemaks kasvatada. Loomulikult samaaegselt peaks jälgima, et sõrmed uuesti suhu ei läheks.

Kas pikka aega näritud küüsi on võimalik taastada?

Olen paigaldanud väga ekstreemselt näritud küüntele geelküüned, kus kunagisest küüneplaadist oli alla poole alles, küünenahad olid pundunud ja närimisest tugevad. Õnneks antud juhtumi puhul kasvas küüneplaat samuti ilusti välja ja naine sai oma pahest jagu.

Milline võiks olla hea kodune mask või kosutus näritud küüntele ning küünenahkadele?

Poes müüdavatele maskidele koduseks alternatiiviks on mesi. Supilusikatäiele meele võib lisada veel supilusikatäis rõõska koort ning natuke kiirkaerahelbeid. Kui on eeterlikku õli, siis seda ka. Ained kokku segada, kanda kätele, võib kätte tõmmata isegi kilekotid ja 15-20 minutiks end teleri ette istuma sättida. Maha pesta ringjate liigutustega — kaerahelbed koorivad nahalt surnud rakud. Ööseks võiks alati kanda peale rasvaseid kreeme, niisutatud nahad ei lähe nii lihtsalt narmendama ja ka see vähendab kiusatust sõrmi suhu toppida.