Eesti uudised
3. oktoober 2016, 17:42

OTSEBLOGI | Kersti Kaljulaidist sai Eesti esimene naispresident! (353)

Kuna esimesel katsel riigikogus ja hiljem ka valimiskogus jäi president valimata, kogunes riigikogu täna uuele katsele. Kersti Kaljulaid vailiti 81 häälega Eesti esimeseks naispresidendiks.

Hääletamisest võttis osa 98 riigikogu liiget, ristiga märgistamata hääletamissedeleid oli 17.

Kersti Kaljulaid tänas Riigikogu usalduse, talle antud allkirjade ja häälte eest. "Meie koostöö tuleb sõbralik ja hea, selles olen ma täna täiesti veendunud. See on suurepärane kapital, mida võtta siit kaasa Kadriorgu," ütles Kaljulaid.

17:40
Kristin Aasma

"Intellektuaalne sõõm värsket õhku teeb imesid! Täna võib Eesti rahvas endale uhkusega õnne soovida," kirjutab Teenusmajanduse Koja tegevjuht ja endine poliitik Evelyn Sepp.  "Me oleme kõik koos astunud ühe pika sammu omariikluse käänulisel teel ja saanud väga väärtuslikke õppetunde demokraatia keerdkäikudest. Ja peamine – me oleme saanud Eestile väga hea presidendi. Sellise uue aja riigijuhi, kes ei ole ei rahva ema ega rahva isa, kel pole vaja meeldida seal ja põhjustel, mis pole päris ausad ja kes pole juba ette kellelegi võlgu, kes aga on lisaks oma vaieldamatule kvalifikatsioonile ja kogemusele naine, nelja lapse ema ja noor vanaema. Siin on nii palju uusi tähendusi, mis liigutavad paljusid." Pikemalt loe SIIT!

16:57
Helen Pentsa

Jurist ja endine presidendikandidaat Allar Jõks on rahul, et Eestile sai valitud erakondadeülene president. Oma ootuseid uue presidendi suhtes Jõks pikemalt ei ava, vaid peab vajalikuks lasta inimesel veel atra seada. Loe SIIT!

16:45
Helen Pentsa

UUED TUULED: Kaljulaiust ei saanud mitte ainult Eesti esimene naispresident, vaid ka tuttuus Twitteri-kasutaja. On ju president Toomas Hendrik Ilveski suur säutsuja.

16:18
Helen Pentsa

"Hästi-hästi äge on minu arust. Ma arvan, et me saime hästi targa, hästi energilise ja laheda inimese sinna," leiab kirjanik Kaur Kender. Loe SIIT!

16:17
Helen Pentsa

Ajaloolane David Vseviov soovib Kersti Kaljulaidile tema enda soovide täitumist. Loe SIIT

16:16

Kunstnik ja poliitik Heinz Valk mõtleb hetke ja ütleb: "Kaljulaidile peaks soovima seda, et ta Euroopa suunda silmist ei laseks. Loe SIIT!

16:12
Helen Pentsa

Vahetult pärast pressikonverentsi sõnas verivärske presidendiksvalitu Õhtulehele, et elukorralduslikult ei muutu tänasest midagi. „Mina lähen hommikuti tööle ja mu lapsed lähevad hommikuti kooli, lihtsalt see töö on nüüd teistsugune,“ sõnas Kaljulaid. Vaata intervjuud SIIT!

16:06
Helen Pentsa

Riigikogu liige ja EKRE presidendikandidaat Mart Helme ütleb, et tal on uuele presidendile täpselt neli ootust. Loe SIIT!

15:29
Helen Pentsa

Kadri Simson: Kersti Kaljulaidi õlule on seatud suured ootused

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson õnnitleb Kersti Kaljulaidi Eesti Vabariigi presidendiks valituks osutumise puhul. Simsoni sõnul on tal siiralt hea meel, et Eesti sai endale viimaks naispresidendi, kuid lisas, et värske presidendi õlule on pandud väga suured ootused. 

„Palju õnne Kersti Kaljulaidile ning Eesti rahvale – olen veendunud, et riigikogulased tegid täna õige valiku. Kersti Kaljulaid on väärikas kandidaat, kes on igati hea inimene Eesti Vabariigi riigipea positsioonile. Kindlasti on tegemist majandusalaselt pädeva inimesega ning tema sõltumatus erakondadest lubab arvata, et ta julgeb vajadusel ka erinevaid poliitilisi jõude korrale kutsuda.

Ootused uuele presidendile on suured, kuid usun, et Kersti Kaljulaid suudab neid täita,“ rääkis Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. Simsoni sõnul sai värske president ära valitud küll parlamendi poolt, kuid omad suured lootused on presidendile ka Eesti rahval. Saadiku sõnul on viimastel kuudel toimunud debatid ning avalik arutelu süvendanud arvamust, et Eesti vajab siseriiklikku presidenti, kes ei pelga Eesti inimestega otse suhelda.

 „Kersti Kaljulaid sai Eesti Vabariigi presidendiks kiirkonkursi raames ning seega on tema põhimõtted veel rahva seas suuresti läbikaalumata. Ma loodan, et värske president jätkab siiski seda rada, mille rajasid teised kandidaadid eesotsas Mailis Repsiga, mis näeb ette Eesti inimestega pidevat suhtlemist ning nende arvamuse kuulamist. Kahetsusväärsel kombel on Eestis tekkinud tõsine lõhe valitsuspoliitikute ning ühiskonna vahel. President peab asuma seda lõhet vähendama ning olema rahvaga pidevas diskussioonis,“ lõpetas Simson.

15:25
Helen Pentsa

Herkel: Vabaerakond ootab uuelt presidendilt demokraatia ja kodurahu kaitsmist

Vabaerakond soovib presidendiks valitud Kersti Kaljulaidile palju õnne ja rõõmu tööst. Erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on Eesti uuel riigipeal moraalne kohustus pöörduda rohkem Eesti sisse ja anda oma panus Eesti demokraatia ja ühiskondliku rahu tugevdamisse ning korruptsiooni tõrjumisse.

„Kodurahu tagamine globaalsete mõjurite taustal on Eesti riigijuhtidele oluline ülesanne. Mureks on koostöötahet ohustavad kodanike rühmad ja poliitilised organisatsioonid, mis provotseerivad vastasseisu ühiskonna teiste osadega, eriti halvustamise teel. Ere näide on sotside ja EKRE vaheline vastasseis, mis paneb äärmusi domineerima. President Kaljulaid peab jahutama tulipäid, et ühiskond kildudeks ei lendaks,“ rõhutas Vabaerakonna esimees.

Herkeli sõnul väärib president Ilvese tegevus Eesti esindamisel maailmas tunnustust, kuid nüüd oodatakse, et president räägib rohkem Eesti ühiskonna 21. sajandi väljakutsetest. „Kersti Kaljulaiult ootame sekkumist poliitika ebaausa rahastamise ning peibutuspartide tüüpi valimiskorralduse probleemidesse. Poliitiline korruptsioon ja kultuuritus ohustab demokraatlikku riigikorraldust. Suur ootus on ka see, et president näitab eeskuju kodanikuühiskonna kaasamisel ning meie inimeste vabaduste kaitsmisel,“ ütles Vabaerakonna esimees.

„Kahjuks on seaduste väljakuulutamine presidendi poolt muutunud formaalsuseks. Rohkem sissepoole vaatav president peaks suhtuma ka Riigikogust tulevate seaduste põhiseaduslikku kontrolli tõsisemalt,“ arvas Herkel.

15:19
15:07
15:03
Helen Pentsa

PRESSIKONVERENTS ON LÕPPENUD!

15:00
Helen Pentsa

Kas Kaljulaid jääb elama Nõmmele või soovib minna Kadriorgu? Kaljulaid: minu soov on jääda oma koju!

14:59
Helen Pentsa

Kaljulaid: Kõik eelkäijad on mulle eeskujuks!

14:58
Helen Pentsa

Kohal on ka Reuters ja ajakirjanikke Lätist ja Soomest. 

14:56
Helen Pentsa

Kas presidendivalimiste süsteemi peaks muutma?

Minu jaoks on Eesti põhiseaduses suurepärane võimude tasakaal, ent see pole minu otsus. Riigikogu saab arutada, sest see on ilmselgelt olnud rahulolematu praeguse olukorraga.

14:56
Piret Pappel

„Annan 10. oktoobril rahuliku südamega ja kindlal meelel vabariigi presidendi ameti üle Kersti Kaljulaiule,“ ütles alates 2006. aasta sügisest riigipea ametit pidanud Toomas Hendrik Ilves. „Kersti Kaljulaiul on tundlik ja tark pilk nii Eesti sisse kui ka Euroopasse ja julgeoleku teemadesse,“ kinnitas president Ilves, kes hiljuti nimetas Euroopa Kontrollikoja senise liikme Kersti Kaljulaiu arenguseire nõukotta. „Kutsun kõiki kaasmaalasi teda toetama uue riigipeana.“

14:55
Helen Pentsa

Usun küll, et täna võitis kogu Eesti. Nägime seda, et kui riigikoguliikmed on lubanud, teevad nad seda, mida on lubanud. 

14:54
Helen Pentsa

Kersti Kaljulaid pressikonverentsil: ma tahan veelkord tänada riigikogu selle usalduse eest, mida nad on minu suhtes täna näidanud. Tahan veelkord korrata üle selle, millest olen rääkinud nädal aega - meil tuleb üksteisega rohkem rääkida!

Loe rohkem