Foto: Rauno Volmar
Mitmesugust
8. september 2016, 10:51

Nancy Himma: "Olen õnnelikum kui 20selt või kuulsuse tipul olles." (10)

Endise diskostaari Nancy Himma elu on praegu huvitavam kui iial varem. Isegi parem kui kuulsuse tipul. «Ja aina huvitavamaks läheb,» rõõmustab naine ise.

Nancy tipib tikk-kontsadel kohvikusse. Uskuge või mitte: brünett, pruunisilmne, 167 cm pikk ja 54 kilo kerge mustvalgesse riietunud Nancy Himma näeb välja täpselt samasugune kui kakskümmend aastat tagasi, mil ta vallutas staarina diskolavasid. «Number pole üldse tähtis! Aga kindlasti tunnen ma end praegu tunduvalt paremini kui kakskümmend või isegi kolmkümmend aastat tagasi,» tunnistab naine. Ajas tagasi ta ei ihale.

Nancyst sai Nancy

Nancyst sai diskokuninganna 1990ndate keskel. Jah, tema on seesama Nancy, kes kandis kuulsat nahkset nokkmütsi, ultralühikesi pükse, pakse platvormkingi ja laulis madalhäälselt: «Aeg peatub.» Lauljatar meenutab neid aegu kerge muigega, aga kindlasti mitte häbi või irooniaga. «See oli huvitav aeg, ma ei kahetse midagi.» Tema laulu järgi tantsisid fännid viis aastat. «Ise ennustasin, et ehk paar aastat esinen, aga tuli kokku viis. See oli üllatav,» tõdeb ta. Kuid siis jäi esinemisi vähemaks ja naine otsustas, et aitab küll. Kuigi Nancy laulab vahelduva eduga tänaseni, siis suuri lavasid ta enam ei väisa. Väikesematel ja suurematel pidudel esitab ta oma vanu poppe lugusid aga ikka. «Kui ma inimestele meeldin, siis miks mitte?

Kutsuvad ka noored inimesed, need, kes toona olid vahest ehk kümnesed, kui ma veel suurel laval esinesin,» ütleb ta. Muidugi tahan intrigeerida ja pakun, et kui esinemisvorm on endiselt hea, tervis samuti, siis kas ilusa numbri (50) puhul juubelituurile minek ei ahvatleks? Nancy ei mõtle sekunditki, raputab vaid naerdes pead. Kuulsuseaastad olid naise hinnangul huvitavad. Aga mitte nii põnevad kui kõik sellele järgnenud aastad tema elus. «Mida aasta edasi, seda põnevamaks läheb,» kinnitab ta. Ja usub, et ehk on nüüd vanus selline, et käes on võime vaadata oma elu objektiivsemalt kui iial varem. Oma kahekümnendate märksõnaks ütleb Nancy takkajärele ebakindluse ja liigselt teiste soovide järgi elamise.

Foto: Aldo Luud

«Järgmisel elukümnendil jälle oli palju tööd ja eneseotsinguid,» rändab ta mõttes tagasi. Tema toonaseks suurimaks avastuseks oli teadmine, et ta on tegelikult... suurepärane! «Mingil hetkel hakkasin mõistma, et olen ise oma elu looja — ja saan sellega ülihästi hakkama. Tuleb olla avatud ja seda ma nüüd olen. Avastasin, et unistused täituvad, kui väga tahta...» Samuti on Nancy iseend avastades selgeks saanud, et kannab hinges teatavat ohvrimentaliteeti. «Olin pidevalt kannataja, mulle tehti pidevalt liiga ... Nüüd aga tean, et tegelikult peegeldasin nii oma sisemist hetkeolukorda.» Tema esimene, väga noorelt sõlmitud abielu suri veel enne, kui jõudis elama hakata — vägivalla ja alkoholi kätte. «Kas ma olen andeks andnud?

Mul pole midagi andeks anda, sest kaks inimest on vaimsel tasandil mõlemad olukorra loojad,» ei süüdista laulja vaid teist poolt. Nüüd, aastaid hiljem, kui ta iseendaga sügavamalt tegelema hakkas, järele mõeldes ja ennast arendades tundis ta toonase olukorra suhtes lausa kergendust. «Ma nutsin tänutundest... See oli piiritu tänulikkus, et ma sain sellise inimesega selliseid olukordi läbi elada. Ja ma lasksin sellest lahti,» püüab ta oma tugevat tundehetke sõnadesse panna.

Kes ise midagi sarnast kogenud, see teab, mida tundis Nancy seal oma auto roolis, kui pisarad võtsid sel kombel võimust, et ta pidi teeveerele seisma jääma... Neljakümnendates aga algas Nancy jaoks väga seiklusrikas aeg.

Ei karda kuraditki

Nüüd, pärast kolme seaduslikku abielu teab naine, et liiga noorena pole mõtet kodu mängima hakata ja tegelikult pole inimestele abielu üldse vaja. «Neljandat korda ma ei abiellu ja uusi lapsi ka ei tule,» ütleb ta raudkindlalt. Tema lapsed varasematest abieludest, Anna-Liisa ja Mihkel, on juba suured ning ema saab lõpuks pühenduda endale ja oma elule.

«Nii lihtsalt pidi minema. Oma kolmest abielust ja elust õppisin ma nii palju, et nüüd ei karda ma enam kuraditki,» naerab Nancy. Ta on oma praeguse, endast kolmteist aastat noorema elukaaslasega koos elanud kuus aastat. Mehe kirjeldamisel on endine poplaulja salapärane, ütleb vaid, et ta on «väga rahulik ja tugev» mees. «Meie kohtumine polnud juhuslik. Tutvusime tänu ühisele tuttavale, keda ta autoga üritusele sõidutas. Sel naisel polnud nimelt juhilube. Ja sel üritusel me tuttavaks saimegi.»

Oma neljandas kooselus, tunnistab Nancy, on ta ise teistsugune. «Olen minevikust ammu lahti lasknud, elan ja naudin oma elu.» Tähtsusetud numbrid See, et tema elukaaslane ja enamasti ka sõbrad on temast nooremad, ei oma lauljanna meelest mingit tähtsust. Ta lööb käega — vanus on ainult üks tähtsusetu number. «Ma ei saa arugi sellest numbrite tagaajamisest. Mina näen ainult, et on kevad, suvi, sügis, talv ... Ma ei mõtle aastate peale.»

Foto: Daisy Lappard

Ka suurt juubelit ta pidada ei kavatse. «Mis see sünnipäev üldse on, kelle jaoks? Mõttetu! Ma võin tähistada igat päeva, kui tuju tuleb. Selleks ei pea ootama sünnipäeva. » Aga ega ta tegelikult siiski tähistamisest pääse. Nancy teab küll, et lähedased tulevad ikka kokku, kuigi pikka süldilauda pole tal küll plaanis pakkuda. «Kevad läbi mõtlen, et saaks varakult üles ja metsa koeraga jalutama. Võib küll öelda, et olen ise sama helge kui maikuu, kui mul sünnipäev on,» mõtiskleb Nancy. Ta pole nooruslik, ta on ikka veel noor. «Ma tean mõnda inimest, kes on juba kahekümneselt vana.

Nad on suhtumiselt vanad, elus pettunud. Minul on see kõik olemas — huvi elu ja inimeste vastu,» kinnitab ta. Geenid? Seevastu täna puudub Nancyl huvi tänapäevaste iluprotseduuride vastu täiesti. Tema jaoks on võõrad kõik paljude samaealiste rohkem ja vähem keerulised iluvahendid ja -viisid, lõikused ja lisandid. «Kosmeetiku juures käin ma kõige rohkem paar korda aastas ja siis ka ainult mõnusat hoolitsust saamas. Tähtsam on vaadata, mida sa sööd ja kuidas elad,» usub naine, kes pole mitte kunagi kuritarvitanud alkoholi, tubakat ega muid meelemürke.

Tema siledasse näkku tavalised poekreemid ei jõua, Nancy kortsudeta pale saab ainult puhast ja looduslikku toitu. «Näiteks astelpaju- ja porgandiõli. Ja päikest nõrkemiseni! Ma armastan väga päikest, ilma igasuguste päevituskreemideta,» avaldab ta. Nancyl ei jää ilmselt üle muud, kui tänada oma esivanemaid, kes talle tõeliselt head geenid on kinkinud. Tema ema Els Himma näeb ju ka 75aastaselt välja nagu viiekümnene. «Minu emapoolne vanaema elas 97aastaseks. Mõni aasta enne surma tegi ta oma korteris ise remondi ära. Ma arvan, et ta oleks kauemgi elanud...» märgib lauljanna ega taha kurvast asjast pikemalt rääkida.

Foto: Kristjan Lepp

«Geenidele omistatakse tegelikult liiga palju tähelepanu,» arutleb naine aga ikkagi geenide teemal edasi. «See, mis sulle kaasa antakse, on nagu arhitekti majaehitusplaan. Kuid see, kuidas seda plaani teostama hakkad, on enda teha,» usub ta. Ilust ja siledast palgest on Nancy meelest hoopis tähtsam tervis. «Kui sul seda pole, pole mitte midagi!» kinnitab ta. Ja hea tervis on igaühe enda teha.

Endine popstaar hindab kõrgelt inimesi, kes oma keha ja tervise eest hoolitsevad ning endasse austuse ja armastusega suhtuvad. Hoolikalt suhtub ta ka oma kehasse. «Ma söön juba kolm aastat umbes 70% toidust toortoitu. Täna hommikul sõin öö läbi ligunenud tatart, lisaks leotatud seemneid, paar kuivatatud aprikoosi ja ploomi, pähkleid, värskeid banaani või marju,» toob Nancy näiteks.

Hommikut alustab ta klaasi veega, kuid läbi ei saa ka ilma meega kohvita. «Aga alles tund pärast hommikusööki,» lisab ta. Nancy tõdeb, et pärast toortoiduperioodi on tema näonahk muutunud veel säravamaks ja puhtamaks kui iial varem. Lisaks on tema kehavormid kadedaks tegevalt trimmis. «Trenni ma ei tee. Käin oma koera Pipiga jalutamas, iga päev oma viis kuni kümme kilomeetrit,» üllatab ta.

Põnev tervis

Huvi terviseteemade vastu tärkas Nancyl umbes viisteist aastat tagasi. Ta sukeldus internetiavarustesse ja raamatutesse. «Tõuke sain oma seljavaevustest. Mind lihtsalt hakkas huvitama, miks ja kas ma pean kogu aeg kannatama?» Nancy on suur loomasõber ja ka lemmikute tervis pani ta asja sügavuti uurima.

Tema spanjelit Gunillat vaevas südameklapirike. Koerake küll suri, aga Nancy sai sellest kogemusest hulga targemaks. Ta muutis nii iseenda kui ka oma teise kutsu Pipi ja leidlapsest kiisu Tondu toitumist. Samuti hoolitsetakse hästi tema 22aastase ruuna Zäzi eest, kelle menüüd perenaine suure kire ja kiivusega jälgib. «Sain toitumise muutmisega Pipi tervise korda, tal olid silmadega suured probleemid ja ta oli kergelt ülekaaluline. Nüüd sööb ta samuti ainult toortoitu.»

Tohtrid, ravige end ise!

Nancy avastused ja elumuutused on võtnud omaks ka lähedased ja sõbrad. Ta ei kavatse küll päris koolitajaks hakata, kuid oma lähikondseid ja kõiki teisi, kes nõu küsivad, ta abi ja nõuandeta ei jäta. Ja ise lauljanna arsti juurde enam vabatahtlikult ei lähe - meditsiin ravib tema meelest vaid «jäämäe tippu», mitte haiguse põhjust. «Tervisekontrollis käin aga ikka. Saan siis jälle teada, kui hea tervis mul on.»

Naise peres on mitu inimest vähki surnud. Kuid Hollywoodi staari Angelina Jolie eeskujul rindade, emaka või jumal teab veel millise elundi kasvajahirmus äralõikamist peab tema igatahes absurdseks.

«Lõika või pea ära, vähk tuleb ikka, kui sa endaga ei tegele ega teadvusta tegelikke tagamaid ja põhjuseid. Paljutki saab ise ära teha,» ütleb ta hoopis ja usub, et vähk pole haigus, vaid seisund.

«See näitab, et sa oled midagi valesti teinud, valed valikud.» Aastaid polegi tal endal arstide manu asja olnud. Selle saladuseks pole aga ainult tervislik toit, keha puhastamine toksiinidest, liikumine või toidulisandid — on ka üks hoopis tähtsam nipp! «Ma olen õnnelik! » avaldab ta lihtsa tõe. «See on seisund, mida ma saan ise tekitada. Minu teha on, kuidas ma hindan inimesi ja olukordi. Ma rõõmustan iga väikese asja üle!» Tõepoolest, ta mäletab täpselt, kui suurt rõõmu tegi talle hommikul akna taha maandunud rändlinnuke. «Ja päike ju paistab!» õhkab Nancy.

Antud intervjuu Nancy Himmaga ilmus Naistelehes esmakordselt 16. aprillil 2016. 

Et kõik sama põnevad intervjuud sinuni esimesena jõuaksid, telli Naistelehe ajakiri siit - ajakirjad24.ee/naisteleht.

Naistelehe värsket numbrit loe digiajakirjast digi.naisteleht.ee!

Kasuta perepaketi võimalust! Perepakett annab Sulle ja veel neljale pereliikmele ligipääsu Eesti suurematele nädala- ja päevalehtedele ning ajakirja sisule (sh Delfi tasulisele sisule). Iga pereliige saab valida endale huvipakkuvamad väljaanded ja lugeda neid igas kohas, igast seadmest. Perepakett asub siin: www.perepakett.ee

Foto: Rauno Volmar