Foto: MARI LUUD
Kommentaar
5. september 2016, 17:28

VASTULAUSE | Ausalt piimast! (12)

Paari nädala eest avaldas ajakirjanik Katrin Lust postituse, kus toob ära Eesti piimatööstuse möödapanekud, kasutamata jäänud võimalused (kassipiima eksportimisel?!) ning heidab varju seni ainsale piimafarmeritele reaalset leevendust pakkunud Ausale Piimale.

Languses piimasektorile uute perspektiivide otsimine on kindlasti väärt ettevõtmine, mistõttu lootsin väga näha ettepanekuid, millega nõustuda. Kurvastusega pean tõdema, et ühtki uut kasutatavat ideed ma artiklist ei leidnud. Lisaks olen sunnitud õiendama nii mõnegi faktivea, kuna patt oleks jätta nii suur hulk valeinfot kontrollimatult internetiavarusse hõljuma.

Esmalt piima kokkuostu- ja müügihinnast. Õiged numbrid piima kokkuostuhinna kohta on Statistikaameti lehelt lihtsasti kättesaadavad kõigile. Seal on kirjas, et piima kokkuostuhind ei ole 27 senti liitri kohta, vaid neljandiku võrra vähem, 21 senti. Poes piimaleti juures on aga lihtne kontrollida, et ükski kaubanduskett ei müü, vastupidiselt artiklis väidetule, täna õnneks piima alla 30 sendi liiter.

Teiseks Ausast piimast, täiesti ausalt. Coopi initsiatiivil turule toodud Ausa piima müügist läheb farmeritele tavapärase kokkuostuhinnale lisaks 10 senti liitri kohta, ehk teisisõnu saab farmer Ausa piima puhul üle 30 sendi. See on hind, mis lubab farmeril jätkusuutlikult edasi töötada.

Muide, Ausa piima pakendil on piimahinna kujunemise graafik lihtsaimal võimalikul viisil välja joonistatud – ostke, toetage farmerid ja veenduge ise. Ausa piima tarbijaid on tänaseks sedavõrd palju, et tänu neile saame farmereid juba esimesel aastal toetada kuni 60 000 euroga ning usun, et keegi ei vaidle vastu, et see on päris märkimisväärne summa. Ausast piimast tekkinud diskussioonid on kindlasti üks põhjus, miks piimatootjad survele reageerisid ning kahe nädala eest piima kokkuostuhinda otsustasid tõsta.

Kodumaise piimatööstuse areng on kahtlemata üks majanduse valupunkte, kuid sellele tähelepanu juhtimine peaks toimuma kontrollitud numbritega – sest ainult faktitäpsus saab olla edasiviiva diskussiooni aluseks.

Toimetuse märkus 1: kaks kuud tagasi müüs Selver piima 25-sendise liitrihinnaga.

Toimetuse märkus 2: piima kokkuostuhind on tõesti juulis 20,4 senti liitrilt ja mitte 27 senti liitrilt, nagu oli kirjas Katrin Lusti loos, kuid kontekstis oleks oluline siiski teada, et veel 2014. aasta alguses oli kokkuostuhind üle 40 sendi liitrilt (kui Aus Piim annab praegu 20,4+10 senti).

Toimetuse märkus 3: "Ainuüksi piima tootmiseks farmis kulub keskmiselt 30 senti, kuid piimatootjatele on juba pea kahe aasta jooksul makstud vaid 20-23 senti," ütles Postimehele Eesti Noortalunike juhatuse liige Karin Sepp.