Foto: Kuvatõmmis / News Daily / YouTube
Maailm
29. august 2016, 16:19

Briti isa tundis Islamiriigi tapavideos killerina ära oma teismelise poja (15)

Briti mees tundis Islamiriigi propagandavideot vaadates ühes pantvangide hukkajas ära oma sinisilmse teismelise poja, kellele ema võttis endaga kaasa, kui abiellus 25 aastat noorema islamistiga ja sõitis Süüriasse.

Kentis Chathamist pärit 47aastane kahe lapse ema Sally Jones kuulutati ÜRO poolt üheks otsituimaks terroristiks, kui ta põgenes oma noorema poja JoJoga Süüriasse. See juhtus 2013. aastal, mil poiss oli 10aastane, kirjutas dailymail.co.uk.

Isa, nähes Islamiriigi tapmisvideot, arvas ühes kurdi võitlejate hukkajas ära tundvat oma poja JoJo. "Ta oli suurepärane, üsna normaalne poiss, kes alla parki minnes jahtis alati putukaid,“ rääkis isa, kelle nime ei ole turvalisuse pärast avaldatud. "Vastik, et talle on tehtud ajupesu.“

JoJo sündis Kentis 2004. aastal. Üsna pea pärast poja sündimist läks Sally Jones lapse isa juurest minema ja pööras islamiusku. Isa sõbra sõnul saatis Sally mehele sõnumeid, mille sisu oli eemaletõukav. Ta ähvardas võtta JoJo kaasa moslemite hulka ning sinna jäädagi.

Pärast lahkuminekut abiellus naine endast 25 aastat noorema islamiäärmuslasega, muutis JoJo nime Hamzaks ja põgenes kolm aastat hiljem Süüriasse. Üheksaminutilises Islamiriigi tapavideos nimetati poissi Abu Abdullah al-Britaniks. Viimast nime kasutatakse Suurbritanniast tulnute puhul sagedasti. 

Juhtumi kohta kommentaari andnud isa sõber ei suuda mõista, kuidas üks ema võis saata oma lapse nii ohtlikkusse olukorda ega suutnud lapsele selgeks teha, mis on kurjus, mis headus.

Sally Jones mängis 20aastasena tüdrukute rokkbändis Krunch. Esimese poja Jonathani sai ta 30. eluaastates. Naabrid rääkisid, et poisi isa tegi enesetapu ja Jonesil oli hulgaliselt lühisuhteid. Naine oli ka uimastisõltlane.

Sally Jones Foto: Kuvatõmmis / Teza / YouTube

Kui ta islamistist mees eelmisel aastal USA droonirünnakus surma sai, kukkus naine Umm Hussain al-Britani nime all sotsiaalmeedias ähvardama ning poseeris piltidel relvaga. Ta lubas kristlastel pea nüri noaga maha võtta ning ülistas Osama Bin Ladenit.

Ekstremismivastase organisatsiooni andmetel elab Islamiriigi kontrolli all olevatel aladel umbes 50 Briti päritolu last. Samas on neist valgenahalisi väga vähe.