WõitlejaFoto: http://www.estonia1918.com/
Ilu ja mood
26. august 2016, 10:27

Eesti käekellameistrite Wõitleja kogub rahvusvahelist tähelepanu (4)

Eesti käekellabränd Estonia1918 kogub järjest rahvusvahelist tähelepanu. Esimesena märkis selle paar nädalat tagasi ära maailma suurim käekellakommuun Watchuseek.com. Estonia1918-le ja selle Wõitlejale pühendas eile põhjalikku tähelepanu ka pikemaajalisi ja mainekamaid käekelladele pühendatud veebisaite wristwatchreview.com (WWR), avaldades intervjuu selle ühe eestvedaja Tõnis Leissooga.

WWR-i küsimusele, milline on Leissoo isiklik ajalugu seoses käekelladega, vastas mees, et talle on need – eriti mehaanilised – meeldinud nii kaua, kui ta suudab mäletada. "Arvan, et see sai alguse, kui olin umbes kuueaastane ja mul oli võimalus mängida oma vanaisa vintage-kellade koguga," märkis ta. "Eriliste sündmuste puhul lubati mul neid isegi kanda. Varsti peale selle sain isalt kingituseks oma esimese käekella. Muidugi oli see klassikaline Casio F-91W. Mul oli palju elektroonilisi ja kvartskäekelli, kuni ma lõpuks sain endale lubada ehtsaid Šveitsi manuaalseid."

Leissoo selgitas, et tegelikult on ta eluaegne IT-mees. Aga kuna lähenemas on Eesti vabariigi 100. aastapäev, tahtis ta oma inimeste jaoks teha oma kätega midagi sellist, mis temast endast kauem kestaks. Nii alustas ta kaks aastat tagasi käekella loomist. 

Sündisid bränd Estonia1918 ja kodumaale pühendatud käekell Wõitleja. "Käekella nimi tuleneb soomusrongi Nr. 5 suurtükivagunist, mida kasutati Vabadussõjas," kirjeldatakse seda saidil ev100.ee. "Ühtlasi tähendab see nimi ka vabadusvõitlejat - neid mehi, naisi ja lapsi, kes võitlesid meie vabaduse eest aastatel 1918-1920 nii bolševike kui ka Landeswehriga."

Kella disain on selle autorite teatel inspireeritud soomusrongi vedurite näidikutest, mis olid pronksist ning võrdlemisi suured. Wõitleja käekell on samuti pronksist, 44 mm diameetriga. Kella sihverplaadil on suurelt aastaarv 1918, mille alt seierid läbi käivad. Seierid sümboliseerivad püstiseid mõõkasid. "Püstine mõõk näitab valmisolekut uuesti lahingusse astuda ning kaitsta meie riigi vabadust," kirjeldavad kella autorid. "Iga minutiseieri täisring näitab uut vabaduse tundi ning tuletab kellakasutajale meelde, et vabadust ei tohi iseenesestmõistetavana võtta ning iga uut tundi tuleb austada. Käekell Wõitleja on mõeldud eestlastele ja eestlaste sõpradele üle maailma." 

WWR-ile ütles Tõnis Leissoo, et selle kella ehitamise puhul oli suurimaks väljakutseks see, et see pidi välja nägema suur, aga samas olema kõige mugavam kell, mis loodud. Leidmaks parimat varianti, tehti palju erinevaid prototüüpe. Käekelladisaineritele on tal oma kogemusest jagada mitmeid näpunäiteid.

"Esiteks: see ei tohiks olla liiga raske. See tähendab, et sa ei tohi kasutada liiga palju metalli. Teiseks: rihma kinnituskohad peaksid olema nii ümarad kui võimalik. Wõitlejal on need väga ümarad. Kolmandaks: need peaksid olema nii naha lähedal kui võimalik. Neljandaks: rihm peaks olema õhuke ja veelgi parem, NATO stiilis, sest nii ei puuduta kella korpuse tagaosa su nahka ja see ei hakka higistama. Viiendaks: korpus peaks olema nii õhuke kui võimalik ja mahtuma pikkade varrukate alla."

"Mis on see, mis teie kella defineerib?" uuris WWR. "Millised omadused on eristatavalt "Estonia1918"?"

"Loomulik, mehelik, lihtne, loetav, funktsionaalne, mugav disain, mida on tehtud väga väheses koguses Skandinaavia täpsusega ja käsitsi viimistletud," vastas Leissoo.

WWR uuris ka, mis võiks olla Leissoo, brändi ja firma jaoks see kõige ülem ja võimsaim saavutus?

"Annan oma parima, et see kestaks kauem kui mina," vastas Eesti kellalooja.

Wõitleja hinda pole avalikustatud ja võimalik, et see alles kujuneb praegu toimuva eeltellimiste kogumise käigus. Küll aga võib eeldada, et see pronksist ümbrisega ja Šveitsi mehhanismiga Eesti kell pole odavamate killast.