Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
22. august 2016, 11:42

Mida teha, kui ta tahab teada, kui paljudega sa maganud oled? (16)

Kas peaks luiskama? End laua alla peitma? Spetsialistid selgitasid Men's Health'ile, kuidas tulla toime sellise tahan-sind-tundma-õppida vestlusega.

Kas sinu seksuaalne minevik võib su suhtele kasuks tulla – või selle rikkuda? Seda küsis briti veebiapteek Superdrug Online Doctor oma (mitteteaduslikus) uuringus, mis hõlmas enam kui 2000 eurooplast ja ameeriklast. 30% uuringus osalenutest ütles, et nad mõtleks vähemalt teatud määral suhte lõpetamise peale, kui saaks teada, et partneril on olnud varasemalt liiga palju seksuaalpartnereid.

Mida paganat tähendab "liiga palju"?

Uuringus osalenud naised ütlesid keskmiselt, et nad peaksid igaüht, kes on maganud vähemalt 15 partneriga, "liiga kergemeelseks". Meeste piir oli 14 partnerit.

Lisaks: rohkem kui 2/3 vastanuist märkis, et nende arvates peaks seksuaalsest minevikust omavahel rääkima suhte esimese nelja kuu jooksul.

Ilmselgelt on vastava numbri küsimine seega üsna hirmuäratav, kui sul on partnereid olnud kahekohaline arv.

Kas valetada? Vahetada teemat? Rääkida tõtt ja loota parimat? Men's Health ei osanud ka sellele küsimusele vastata ja küsis nõu kahelt doktorikraadiga naiselt.

Kas sa pead paljastama oma partnerite arvu?

Üllatus! Mõlemad spetsialistid lubavad sul sellest küsimusest täielikult kõrvale põigelda.

Kõigepealt, sellise intiimse vestluse jaoks võib olla veel liiga vara, leiab Berkeley's tegutsev psühhoterapeut Leslie Bell.

Ütleme, et keegi küsib su seksuaalse mineviku kohta näiteks kolmandal kohtumisel ja sa ei tunne end eks-failidesse süvenemisel kuigi mugavalt. Belli sõnul on see põhjendatud.

Lihtsalt ütle oma kaaslannale: "Jõuaksin selleni meeleldi, aga tahaksin enne sellest rääkimist sind veidi rohkem tundma õppida."

Ka kaugemale jõudnuna pole siiski tegelikult mingit põhjust, miks sa peaksid oma numbri välja ütlema, leiab seksiuurija ja Kentucky ülikooli seksuaaltervise edendamise labori juht Kristen Mark.

Tema põhjendus: mis mõtet selle informatsiooni jagamisel on? Nende naiste hulgal, kellega sa minevikus maganud oled, pole tavaliselt mingit pistmist selle suhtega, milles praegu oled (kuni kasutad kaitsevahendeid ja teed suguhaiguste teste).

Nii et kui sa ei taha vastata, tuleks Marki arvates öelda: "Kuule, palun vabandust, et ma ei taha seda informatsiooni jagada, aga ma näe, et sel oleks midagi pistmist meie suhtega."

Kui su partner saab selle peale pahaseks, ära tõmbu kaitsesse. Esmalt küsi tema käest rahulikult, miks ta seda teada tahab. Proovi: "Kuidas see sinu arvates meie suhet mõjutab?"

Seejärel saate pidada kasulikumat vestlust selle kohta, mida te mõlemad suhtes hindate. Võib-olla on temake rohkem mures su truuduse pärast.  

Väga tõenäoliselt ei ole sellel, mida temake partnerist ootab, midagi pistmist sälkudega su voodipeatsis.

Kas partnerite arvu kohta luiskamine on okei?

Nii Mark kui Bell soovitavad, et kui sa otsustad partnerile oma minevikust rääkida, siis ole aus.

Isegi kui sa leiad, et luiskamine on väike asi, siis mõtle sellele, et kui te kokku jääte, siis tuleb tõde tõenäoliselt nagunii välja. Ja nii võid jääda vahele valega, mis võib kahjustada tema usaldust sinu vastu.

Kui oled mures, et number tundub liiga suurena, siis valmista ette pisike kõne juhuks, kui ta kulmi kergitab.

Bell soovitab selgitada, kuidas sa sellise numbrini jõudsid ja mida need erinevad eluperioodid on sinu jaoks tähendanud. Näiteks, et sa leidsid ülikooli ajal, et ringi ameleda on lõbus, kuid nüüdseks oled sa valmis maha rahunema.

Või äkki tahad sa jätkuvalt paljude erinevate inimestega magada – ja sellisel juhul on temake väärt sellest kuulma.

Hoolimata kõigest on seksuaalpartnerite hulk vaid üks detail su minevikust. See on osa sellest, kes sa oled, aga ilmselgelt mitte kogu lugu. Kui ta laseb sel teie suhet mõjutada, siis võib-olla te polnud mõeldudki kokku sobima.