Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. august 2016, 13:20

Üheksa taimset toitu, mida peaksid oma tervise nimel sööma juba täna (1)

Viimane aeg on hakata sügisele mõeldes oma immuunsust turgutama. Veebikülg For Dummies toob välja üheksa taimset toitu, mida peaksid oma tervise nimel sööma juba täna.

· Küüslauk. Selle sisalduv ühend allitsiin stimuleerib immuunsüsteemi hävitama külmetuse ja gripi viiruseid, samuti ka paljusid teisi viirus-, seen- ja bakteriaalseid infektsioone. Küüslauk tapab peaaegu 100% tõenäosusega rinoviiruse, mis on sagedaseim nohu, gripi ja hingamisteede tõbede põhjustaja.

Et allitsiin vabaneb küüslaugu tükeldamisel, haki küüslauk, lase sel seista kümme minutit ning lisa seda siis toitudele. Võid süüa seda ka niisama, lusikatäie meega

* Sibul sisaldab samuti allitiini, kuid ka kvertsetiini, ainet, mis tugevdab immuunsüsteemi, parandab vereringet ning paneb sind higistama. Söö sibulat paari tunni jooksul pärast esimeste külmetussümptomite ilmnemist. Kasu on ka pooliku sibula asetamisest magamistuppa.

* Ingver. Vürtsikas, terav ja maitsev ingver vähendab palavikke, rahustab kurguvalu ning soodustab köha leevenemist. Ingveris sisalduvad põletikuvastased ained stimuleerivad vereringet. Parem vereringe tähendab aga suuremat hapnikuvaru kudedes, see omakorda aitab kiiremini eemaldada toksiine ja viiruseid. Ingver aitab grippi nii ennetada kui ravida, samuti on see kasulik kõhuvalude, iivelduse ja peavalu puhul.

* Cayenne sisaldab rikkalikult C-vitamiini ja bioflavonoide, mis tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad võidelda nohuga. Samuti on Cayenne pipras beetakaroteene ja antioksüdante, mis kaitsevad keha viiruste ja bakterite eest. See paneb sind ka higistama, utsitades nii immuunsüsteemi aktiivselt tööle.

* Kõrvits on hea karoteeni ja C-vitamiini allikas. Kõrvitsa söömine aitab vähendada riski haigestuda vähki, kaitsta silmi ja vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski.

* Lehtsalat. Sarnaselt teiste lehtköögiviljadega on ka selles suur kogus E-vitamiini, mis on üks tõhusamaid antioksüdante.

* Tsitruselised on parimad C-vitamiini allikad, see kaitseb organismi vastupanuvõimet viirustega toimetulekul.

* Roheline tee on tuntud hea antioksüdantide allikas, need aitavad hävitada grippi ja nohu.

* Seened muudavad valged verelibled aktiivsemaks, see tagab, et organism jaksab infektsioonidega võidelda.