LIHTNE: Noorte sõnul leidub massiliselt söögikohti, kust nad saavad alkoholi osta. Foto: Vida Press
Eesti uudised
16. august 2016, 04:00

Dokumenti ei küsita: alaealised purjutavad restoranis (23)

Avalikkuse tähelepanu on seni pälvinud see, kui lihtne on alaealistel poest napsi osta, kuid selgub, et söögikohtades on neil alkohoolseid jooke tellida veelgi kergem.

Õhtulehe küsitletud noored ei taha küll nimetada kohti, kust nad on alkoholi ostnud, sest müüja ja ostja vahel on tekkinud usaldus. Sellist lugu, kus on proovitud napsi osta ja seda kätte ei saadud, ei ole kellelgi rääkida.

Noorte sõnutsi jääb silma äärelinna fenomen, näiteks Tallinnas olevat jooke eriti lihtne osta Koplis ja Õismäel. Mõnda konkreetsemat kohta mainiti siiski ka linna keskmes. Tallinnas Pizza Grandes ja Tartus La Dolce Vitas pole midagi küsitud pitsa kõrvale tellitud veini kohta.

Tartlased on saanud alkohoolset jooki mekkida pea igas teises pubis, näiteks toodi Pahad Poisid. Tallinnas on kokteile kätte saadud Vapianost ja Lendavast Taldrikust. Alaealistel on olemas kindla Viinatakso number, kes kohale jõudes dokumenti ei küsi.

Palju sõltub siiski teenindajast. Äsja täisealiseks saanud noored räägivad, et näiteks Sushi Plazas on neilt mõnikord alkoholiostu puhul dokumenti küsitud, teinekord pole jällegi silmagi pilgutatud.

Põhja prefektuuri kesklinna politseijaoskonna piirkonnavanema Uudo Sepa sõnul puudub politseil õigus väärteomenetluses nii jälitustegevuseks, matkimiseks kui ka väärteo toimepanemisele õhutamiseks. Seetõttu ei saa politsei alaealisi kasutades kontrolloste sooritada.

Küll aga märgatakse rikkumisi alaealiste kogunemiskohtade kontrollimise käigus. Kord nädalas tehakse politseireide ja siiani pole ükski reid möödunud ilma rikkumisi avastamata. Pea iga kord tuvastatakse ka uusi kohti, kus on müüdud alaealistele alkoholi.

Eksperiment: kas alaealine saab restoranist alkoholi osta?

Kuna politsei ei saa kontrolloste teha, siis läksime ja tegime ise. Olen 16aastane ning võtsin kaasa äsja 18aastaseks saanud sõbranna.

Tallinna vanalinnas jäi meile ette restoran St. Patrick’s, kus soov saada kahte portsjonit juustupalle tundus teenindajale palju veidram kui see, et tellisime alkohoolseid jooke. Teenindaja küsis veel üllatunult üle, kas kindlasti soovime kahte portsjonit juustupalle.

Mojitode tellimise peale uuris teenindaja kohe, kas need oleks alkoholiga. Söögikoha menüüs leidub nii alkoholiga kui ka alkoholivaba variant. Peale jaatavat vastust kirjutas teenindaja tellimuse üles ja lahkus. Pärast tõi teine neiu joogid ja söögid lauda ning mingeid küsimusi meile ei esitatud.