Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
15. august 2016, 14:47

Kuidas tuua seks suhtesse tagasi?

Ask Men õpetab, kuidas nelja sammuga tuua intiimsus teie suhtesse tagasi. 

Kui lõbus sebimine ka poleks, võib seksivaba suhte reaalsus hõljuda paari kohal nagu äikesepilv muidu päikeselisel päeval. Pole oluline, kui õnnelik võib paarike esmalt paista: see on karm reaalsus, et nad mõlemad on koos kuival, midagi sellist, mida ei tohiks eirata.

Põhjuseid tuuakse välja erinevad ja vääraid. Näiteks see, et seks paratamatult väheneb abielus või pikaajalises suhtes või see, et naised lihtsalt naudivad seksi vähem kui mehed. Tegelikkuses kaob armatsemine paaridel hoopis muudel põhjustel, näiteks ühe osapoole tujumuutus või tervis.

Aga mitteseksimine võib suhtele hävitavalt mõjuda, kui selle põhjuseid ei leita ja korda ei tehta. See probleem on levinum kui võiks arvata ja seda saab kohendada, kui see ükskord on teatavaks võetud. Psühhoterapeut ja kirjanik Mary Jo Rapini õpetab, kuidas asju vürtsitada ja jälle tööle panna.

Seksivaba suhte põhjused

Suhe ilma seksita pole kindlasti maailmalõpp, aga kui te pole just mõlemad aseksuaalsed, siis võib see ühe või mõlema partneri emotsionaalse ja füüsilise heaolu pealt lõivu võtta. Ja suhtele halvasti mõjuda või sellele isegi lõpu teha. Mis siis juhtu selle seksimisega, millega te varem tegelesite? Selleks peab asjasse rohkem süüvima, et saada teada, milles täpselt on probleem. Enamiku paaride puhul on see suhtlemise vähesus, miski, mida saab parandada – arvasite ära – teineteisega rääkides.

"Suurem osa ilma seksita paaridest ei räägi oma seksuaalelust kellegagi," ütleb Rapini. "See on tabuteema, eriti kui oled oma suhtes ilma selleta õnnelik. Mehed on võistlevad ja kui nad ei huvitu seksist või see ei tööta, siis nad ei räägi sellest. Kui uskuda andmetöötlusspetsialiste, siis on otsing "seksita abielu" umbes neli korda sagedasem kui "armastuseta abielu". On palju põhjuseid, miks paarid enam ei seksi ja on võimalik, et paarid suudavad olla õnnelikult abielus või pühendunud suhtes, mis on seksivaba. Termin viitab paaridele, kes pole seksinud rohkem kui aasta."

Rapini väidab, et 12-20% inimestest on seksivabas abielus ja statistika oleks karmimgi, kui see sisaldaks andmeid nende paaride kohta, kes vahepeal elavad läbi seksivabasid perioode. 

Suhtlemise vähesusele lisaks võivad seksuaalelu tappa ka muud asjad: depressioon, ärevushäire, seksuaalne frustratsioon või lihtsalt segaduses olek.

1. Alusta põhjuse otsimisest

Kui leiad, et kohtled oma kallimat samamoodi nagu sõpra (või koos elades nagu korterikaaslast), siis on see päris kindel märk, et miski peab muutuma. Siiski ei pruugi probleem olla sinu peas. Rapini ütleb, et haigused nagu kõrge vererõhk, diabeet, ülekaalulisus või hormonaalse tasakaalu häired võivad tekitada suhtes seksuaalseid probleeme. Paarikese jaoks on lihtne jääda rutiini kinni ja mitte otsida lahendusi, mis võiks tekitada valu või piinlikkust. Pole lihtne tunnistada, et oled seksi jaoks liiga depressioonis või väsinud, aga see on igati pädev põhjendus.

2. Pühenda suhtele aega nagu truudustki

"Tee muudatusi oma töös ja elustiilis. Kui olete nagu kaks öös seilavat laeva, siis hakkad end tundma üksikuna, partneri suhtes eraldatuna ja kiretuna," ütleb psühhoterapeut. "Üks tõestatud meetod on seksigraafik. See ei pruugi küll seksikalt kõlada, aga seksi jaoks on hea, kui iga nädal on üks "kohtinguõhtu". Nii ütleb suhtespetsialist Prudence Hall. "Kohtinguõhtu, aeg olla kuskil paarina, aeg rääkida ja aeg armatseda. Armatsemist peaks võtma kui trenni. Me ei taha alati mediteerida või joogat teha, aga me teame kui imeline see meile on. Armatsemist peaks võtma samal viisil. Pane see kalendrisse kirja ja on tõenäolisem, et see juhtub."  

3. Pühendu igapäevasele romantikale

"Mida rohkem oma partnerit puudutad, seda rohkem te ühendute... veetke koos aega, nahk vastu nahka. Puudutamine on lihtsaim viis teha seksuaalsetele tunnetele restarti," soovitab Rapini. Ära iial, iial kahtle neid väikestes asjades, mis moodustavad romantika. See võib olla nii lihtne asi nagu teha hommikuti hüvastijätumusi või hoida filmi ajal käest kinni või teineteisele kingituste ostmine. Kui te olete selline paar, kes jõulude ajal vahetab "praktilisi" kinke nagu sokid ja püksirihmad, siis tapab see praktilisus romantika. Seksita suhted ilmnevad sageli siis, kui inimesed lõpetavad probleemiga tegelemise. Isegi püüdmine pisut neid asju teha võib olla väga kasulik.

4. Räägi kellegagi

Pole mingit põhjust karta nõustaja, arsti või uroloogi mõtteid. Neile inimestele makstakse palka, et nad aitaks ja neist on sulle abi, jõudmaks arusaamale, et pole olemas seksuaalprobleemi, mida ei saaks lahendada, kui paar selle nimel pingutab. Murede läbiarutamine aitab rajada vundamenti edasiliikumisele, siit saab nõuandeid või isegi meditsiinilisi lahendusi. Eksperdid annavad sulle ja su partnerile praktilise viisi nende asjade kordasaamiseks, millega te kahekesi toime ei tule.

Tähtsaim kui miski muu: sa pead jääma positiivseks ja pidama meeles, et sisuliselt pole olemas lahendamatuid probleeme – kui te mõlemad sellele pühendute, siis saate kuuma ja maad värisema paneva seksi kiiresti tagasi.