Hermés Kelly – kott, mille tegemiseks kulub 18 tundi.Foto: Vida Press
Ilu ja mood
13. august 2016, 04:00

Hermés Kelly – kott, mille tegemiseks kulub 18 tundi (2)

Kelly kott on Prantsuse luksusbrändi Hermés üks esimesi ikoonilisi kotte, mille sära on tänapäeval hakanud varjutama moemaja teine ikoon Birkin. See aga ei tähenda, et Kelly koti lugu vähemhuvitavam oleks.

Räägitakse ikka, et daami kotikogusse peaks kuuluma Hermés Kelly ja Chaneli kuulus klappkott. Tõsi, kõigil naistel pole seda luksust võimalik lubada, sest ikoonkottide hinnasildil olev number kasvab igal aastal ning väidetavalt on nendest juba saanud kasulikum investeering kui näiteks kinnisvara soetamine. Kuid see selleks.

Kelly koti lugu saab alguse 1930ndatel, kuid korralikult pilti jõuab ta alles 1956. aastal ja seda tänu Monaco toona värskele vürstinnale Grace Kelly’le (suurel pildil).

Tasub märkida, et toona ei kandnud kott sugugi veel Kelly nime, vaid hoopis mittemidagiütlevat Sac à dépêches. Nimemuutus tuli aga seetõttu, et lapseootel Grace Kelly jäi paparatšode kaamerasilma ette tumeda kotiga, millega üritas beebikõhtu varjata. Pilt temast ja kotist jõudis üle maailma ning kõik hakkasid vürstinna kotti nimetama Kelly kotiks. Üsna pärast seda korjas nime üles ka moemaja ning edaspidi müüdigi kotte juba Kelly nime all.

Kuigi aastad on möödunud, on Kelly kott endiselt maailma populaarsemaid. Ehkki koti hind on kosmiline, küündides üle 10 000 euro, on ootejärjekord sellele vähemalt aasta pikkune. Mõnel juhul isegi pikem, oleneb kui eksklusiivsest materjalist tellija kotti soovib.

Põhjus, miks kotti tuleb nii kaua oodata, peitub ka selles, et ühe koti valmistamiseks kulub keskmiselt 18 tundi ning kõik õmmeldakse kokku käsitsi. Kusjuures, Kelly ostmine pole sugugi kerge.

Hermése veebipoes neid ei müüda ning tihti ei aita ka see, kui mõnda butiiki sisse astuda ning tellimus esitada. Väidetavalt peab eelnevalt näitama müüjale oma lojaalsust brändile ning alles siis antakse sulle võimalus tellimus esitada.