Foto: PantherMedia / Scanpix
Ilu ja mood
2. august 2016, 09:26

5 põhjust, miks habe on talvel hea

Kui tahad talvel oma lõuga ja põski soojas hoida, siis on aeg sellele tasapisi mõtlema hakata ning parema ja tihedama tulemuse nimel oleks ilmselt mõistlik pardel kappi panna enne movembrit. Mis siis, et alles äsja algas augustikuu: Art of Manliness toob välja viis põhjust, miks habe muudab su talve paremaks ja võib isegi päästa su elu. 

Habeme omamine on alati mehelik. Talvel pole habe aga mitte lihtsalt isane värk, vaid on ka pagana praktiline. Sellele on terve hulk kasutegureid, mida meie puhtaksraseeritud vennaksed kogeda ei saa. 

1. Läbi jää kukkudes võib habe sõna otseses mõttes su elu päästa.

See võib tunduda nagu linnalegend, aga kui sa kukud talvel järvel või jõel läbi jää, siis võib habe ka päriselt su elu päästa. Kui sa ei suuda end ise veest 5-10 minutiga välja saada, siis peaksid vähemalt andma abijõududele rohkem aega, et sinuni jõuda. Kui uppumine tapab sind minutitega, siis hüpotermia puhul läheb märksa kauem aega. Proovi lasta oma kätel ja isegi habemel jää külge kinni külmuda – nii, et kui sa teadvuse kaotad, jääd siiski vee peale.

2. Kaitse tuulepõletuse eest.

Tuulepõletus ei teki tegelikult tuulest. Tegu on lihtsalt päikesepõletusega, mida saame külma ilmaga. Tavaliselt tekib see näole, kuna see on sageli külma ilmaga ainus paljastatud nahaosa. Ja arvake ära, mis katab ja seeläbi kaitseb habemega mehe nägu? Üks uuring on leidnud, et näokarvad blokeerivad 90-95% UV-kiirtest ehk näitavad sinu ülemvõimu päikese üle. Ja mitte ainult seda, habe kaitseb ju nii ka nahavähi eest. Kasvata habe, enneta vähki. 

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

3. Sul on soojem.

Talvine jalutuskäik pole sageli meeldiv ettevõtmine. Oma jäsemed saad sa päris hästi ära katta, aga näo katmiseks pead kasutama paksu salli, mis blokeerib su suud ja nina. Näpistavate temperatuuride puhul võib ainuüksi see fakt jätta sind koju, selmet minna sõbra juurde peole või veeta õhtu linnas.

Kui sul on habe, siis seda ebameeldivust pole. Su nägu kattev pehme lakk on looduslik sall. Tegelikult väidavad mõned evolutsiooniteoreetikud, et naistel ei kasva habet ja meestel kasvab sellepärast, et mehed käisid väljas küttima ja pidid olema rohkem soojas kui nende koobastes kükitavad kaaslannad ja lapsed. Ära kannata enam punaste ja külmast näpistatud põskede käes, vaid kasvata mugav, nägu kallistav habe.

4. Säilita selles mahlakas lakas talvejooke.

(Siin väidab Art of Manliness, et see on hirmus lõbus, kui sul viskit juues seda habemesse ja vuntsidesse voolab ja sa hiljem neid lutsutada saad. Öäkk – toim).

5. Saad õppida mehelikku habemesugemise kunsti.

Külmadel ja pimedatel talvekuudel võid jääda tuppa kinni ning tunda üksluisust ja igavust. Kasuta seda aega selleks, et omandada uus oskus – kuidas trimmida ja sugeda oma näokarvu. Kuigi habe ja karmus käivad kokku, ei tähenda see, et su näokarvad peaks metsikuks ära minema. Habet hooldades saad käia pidudel, nähes välja kui veidi rafineeritud metsamees. Kasuta kääre, et trimmida üldist pikkust, taltsuta habet oma kaelal ja tekita raseerijaga põskede ülaossa puhtad sirged jooned. Regulaarse hooldamise abil võid talvel näha välja piisavalt erk, kuid samas nautida kõiki habeme pakutavaid taevalikke kasusid.