Pilt pole antud looga seotudFoto: VASILY MAXIMOV
Maailm
29. juuli 2016, 12:24

Venemaa poliitikud kardavad, et Pokémon Go on Lääne vandenõu riigi kukutamiseks (28)

Mitmed Venemaa kodanikud on avaldanud arvamust, et Pokémon Go näol ei ole tegemist süütu telefonimänguga, vaid hoopis Lääne vandenõuga Venemaa kukutamiseks, kirjutab Washington Times.

"Mul on tunne, nagu peituks selles mehhanismis vanapagan ise, kes üritab meid seespoolt, vaimust hävitada," ütles Venemaa kaitse ja julgeoleku komitee asejuht Franz Klintševitš riigi suurimale uudisteagentuurile TASS.

Kuigi Pokémon Go ei ole Venemaal veel ametlikult saadaval, on paljud sellele mitteametlike rakenduspoodide kaudu ligi pääsenud.

Klintševitš lisas, et mäng on Lääne "psühholoogiline operatsioon", mida kasutatakse noorte inimeste mõtete manipuleerimiseks.

"See võib viia revolutsioonini."

Klintševitš kutsus mõlemat Venemaa parlamendi koda kaaluma Pokémon Go kasutamise õiguse kärpimist pärast 18. septembri parlamendivalimisi.

Aleksandr Mihhailov, endine riigiduuma liige ja Kurski oblasti kuberner arvab, et Pokémon Go on USA viis panna inimesi, seal hulgas ka sõdureid, võtma pilte Venemaa jaoks strategiliselt tähtsatest kohtadest.

"Kujutage ette, et see väike elukas ei ilmu mitte pargis vaid mõnes salajases kohas, millest kaasosaline kohe ka pilte teeb. See on ideaalne viis salateenistuste jaoks informatsiooni koguda."

Ka Vene kommunistid pole rakendusega rahul.

"Mobiilsete seadmete kasutajad võivad seda mängu mängides muutuda enesele teadmatagi kaasosalisteks terroriaktides," teatas Kommunistliku partei seaduseandja Denis Voronenkov ametlikus kaebuses Föderaalsele Julgeolekuteenistusele.

Voronenkov lisas, et Pokémon Go arendas CIA "katkematuks luureks" Venemaal.

Tema arvamust toetas vene filosoof ning mitme poliitilise liikumise asutaja (Natsionaalbolševistlik partei, Natsionaalbolševistlik rinne, Euraasia partei) Aleksandr Dugin, kes ütles, et Pokémon Go arendajal Nianticul on sidemeid CIA-ga.

Vene Ortodoksi liikumine Jumala Tahe apelleeris avalikult Nintendole, soovides "iPhone'i zombisid" kirikutest ja surnuaedadest eemal hoida. Vene riigitelevisioon hoiatas oma vaatajaid, et kõiki, keda tabatakse mängu mängimast kirikus, ootab ees kuni kolm aastat vanglas.

Kuigi veel pole olnud juttu mängu ametlikust keelamisest Venemaal, ütles riigi Kommunikatsiooniminister Nikolai Nikiforov: "Minagi olen hakanud kahtlustama, et selle arendas USA salateenistus." Kremli Inimõiguste ja Kodanikuühiskonna Nõukogu ütles, et nad vaatavad mänguga seotud mured üle.

Pokémon Go maania tasakaalustamiseks teatasid Moskva võimud esmaspäeval, et Venemaal arendatud versioon sellest mängust avalikustatakse riigi pealinnas järgmisel kuul. Pokémonide asemel hakkavad mängijad püüdma tuntud venelasi nagu näiteks Ivan Julma ja Pjotr Tšaikovskit.