Pole mõtet muretseda. Habe pole bakteripesaFoto: RelaxImages/REX
Inimesed
19. juuli 2016, 14:14

NAISED KÜSIVAD | Kui palju baktereid elutseb mehe habemes? (9)

Hipsterihabemete buumi ajal on naiste pähe tekkinud ilmselt terve hulk vastamata küsimusi. Kui räpane on habe? Kas sellist moodsat puhmast puhtana hoida on väga raske? Ega sealt karvade vahelt hommikust võileivapuru pudene?

Eelkõige sõltub habeme puhtus ikka selle kandja hoolsusest, vahendas Week. Bakterikartjatele on rõõmus uudis: kahe põhjaliku uuringu kinnitusel pole habemike näod sugugi kõige hullemad mikroobipesad.

Ajakirjas Journal Of Hospital Infections ilmunud uuringu põhjal on habemekandjatest haiglatöötajatel näol vähem mikroobiliike kui nendel, kes hoolsalt habet ajavad. Samuti kandsid habemikud väiksema tõenäosusega edasi antibiootikumiresistentseid baktereid.

Teises uuringus analüüsisid teadlased kirurgide näol elutsevaid mikroobe. Habemikest haavaarstide näod osutusid oma mikrofloora poolest üsna samasugusteks kui hoolikalt raseeritud kirurgide omad. 

Esimeses uurimuses näidati ka seda, et osad bakteriliigid elutsevad pigem puhtaks raseeritud nägudel.

Põhjus on tõenäoliselt selles, et habemeajamine on julm ja nahka laastav tegevus. Olgu raseerija või pardel tuttuus ja udupeen, jätab see nahale siiski tibatillukesed vigastused, mis on bakteritele soodne kasvupinnas.

Mõlemas uurimuses vaadeldi haiglatöötajaid, kes on keskmisest meeskodanikust tõenäoliselt palju hoolikamate hügieeniharjumustega. Siiski tõendasid uuringud, et habe ei ole sugugi mitte kõige ropum paik mehe kehal.

Pole mõtet muretseda. Habe pole bakteripesa Foto: RelaxImages/REX