Foto: Vida Press, Reuters, Afp/Scanpix
Inimesed
14. juuli 2016, 04:00

Jennifer Aniston: kas lastetu naisena olen tõesti alaväärtuslik inimene? (11)

"Teeme selgeks: ma ei ole lapseootel. Aga mida ma tõepoolest olen – vihane!" põrutab kunagise menusarja "Sõbrad" staar Jennifer Aniston, keda kõmu­press keskeltläbi kord kuus rasedaks tembeldab. Kui alusetud titekõlakad juunis jälle levima hakkasid, prahvatas näitlejas pikka aega kogunenud vimm ja ta haaras sülearvuti, et oma tusk avalikult välja valada.

"Ma pole kunagi tahtnud kuulujutte kommenteerida ega sellele valedest kubisevale ärile oma energiat raisata. Aga tahaksin osaleda laiemas arutelus, sest minu meelest on see vajalik," alustab Jennifer Aniston (47) Huffington Postis ilmunud esseed, milles tümitab kõmumeediat, kes kotkapilguga tema kõhukumerust jälgib. Näitleja lajatab, et tal on kõrini piltnikest, kelle kuulsustejaht meenutavat tippsporti – kes saab magusama suutäie kiiremini? "Iga päev kimbutavad mind ja abikaasat tosin agressiivset fotograafi, kes oma võimsate objektiividega meie maja ümber luusivad ja üritavad ükskõik millist pilti napsata," kurdab staar.

Kõige teravamalt häirib Jenniferi tundlik teema, mida press erilise innuga jahib – kas keskea künnise ületanud näitleja kord ometi lapseootele ei jää? Põhjust ju oleks. Jennifer pole paadunud vanatüdruk, vaid on olnud abielus südametemurdja Brad Pittiga ning mullu pistis talle sõrmuse sõrme näitleja ja stsenarist Justin Theroux (44). Aniston tunneb, et on kohustatud seisma kõigi samas olukorras naiste eest: "Kuidas meedia mind kujutab, peegeldab, kuidas kujutatakse kõiki naisi." Ta loetleb survet, mida naistele juba plikapõlves avaldatakse – kaunis olevat ainult kontkõhn modellivälimusega naine.

Ei välista emaks saamist

Anistoni kirjutise kohaselt võtab meedia kuulsusi kui objekte, mitte lihast ja luust inimesi. "Keskendutakse ainult välimusele. Kas ta on rase? Või äkki ta sööb liiga palju? Kas tema abielu on karidel, sest ta ei näe hetkel just täiuslik välja?" vihjab ta klatšiuudistele, mille keskmesse ta ise on sattunud. Möödunud kuul sahistasid tabloidid jälle, et bikiinides rannapuhkust veetnud Anistoni kõhuke olla kahtlaselt ümar. Sarnaseid kuuldusi peab ta taluma mitu korda aastas. Näitleja sõnul hindavatki meedia naise väärtust ainult tema väljanägemise ja perekondliku staatuse järgi.

SAAGE ARU, MA POLE RASE: Jennifer Anistoni ajab vihale, et teda iga kord, kui tema kõht veidigi üle püksivärvli punnitab, rasedaks kuulutatakse. Foto: Vida Press, Reuters, Afp/Scanpix

"Tähelepanu, mis mulle osutatakse, peegeldab arvamust, et lastetu naine on mittetäiuslik, ebaedukas või õnnetu. Mina väidan vastupidist: me oleme alati täiuslikud, on meil siis mees ja laps või mitte. Ning ilustandardid paneme ise paika," õhutab Aniston, kes soovib olla noortele fännidele heaks eeskujuks. Ta ei välista, et ühel päeval saab temast siiski ema. "Aga kui see juhtub, siis luban, et olen esimene allikas, kellelt sellest kuulete. Lihtsalt ma ei tahaks last saada ainult sellepärast, et tunneksin end muidu kuidagi kehvana või et avalikkus seda ootab. Mul on kõrini, et kui mu keha vähegi muutub, juhtun burgerit sööma või mind lihtsalt halva nurga alt pildistatakse, olen kohe kas rase või tüse," vahutab näitleja. Libauudised toovat kaasa ka talumatut tähelepanu tuttavatelt, kes õnnitlema kibelevad – seda juhtuvat vahel tosin korda päevas.

Lapsepõlgus ajas Pittist lahku?

Õelamaid kõlakaid Anistoni kohta on visalt püsiv arvamus, et eri arusaamad perekonnast peletasid tema juurest Hollywoodi hurmuri Brad Pitti (52). Kui nad aastal 2000 abiellusid, tundusid nad unelmate paarina – mõlemad olid parajasti kuumad seksisümbolid. Nad lahutasid juba viie aasta pärast ning Pitt leidis õnne Angelina Joliega, kellega tal on kolm bioloogilist ja kolm lapsendatud last.

Pitt oli kolm aastat tagasi ajakirja Esquire intervjuus valusalt avameelne – enne Angelinaga tutvumist polnud tal mingit sihti, ta lösutas diivanil kanepiuimas ja ootas, et elu kord ometi pihta hakkaks. "Arvan, et asi oli seotud mu abieluga. Püüdsin teeselda, nagu oleks see midagi muud, kui tegelikult," lausus ta armutult. Jennifer on ajakirjas Vanity Fair öelnud, et jutud, nagu lõppenuks nende abielu lastetuse pärast, ajavad teda marru.

Raha on, mees ka, aga last mitte… Miks need kuulsused ometi emaks saada ei soovi?

"Bridget Jonesi" filmisaagast tuntud Renee Zellweger (47) on öelnud: "Emadus ei ole minu jaoks mingi ambitsioon. Ma ei mõtle niiviisi." Ka Renee suhted ei ole olnud püsivad – tema seni ainuke abielu kantristaar Kenny Chesney’ga kestis ainult neli kuud.

"Seksist ja linnast" tuntud Kim Cattrall (59) on olnud kolm korda abielus, aga lapsi pole talle sündinud. "Kui olin viieaastane, unistasin sajast koerast ja sajast lapsest. Aga sain aru, et see oli ainult väline surve ja tegelikult ei ole ma valmis emaks saama," avameelitses ta Oprah Magazine’is.

Kim Cattrall Foto: Vida Press, Reuters, Afp/Scanpix

Maailmakuulus naisõiguslane Gloria Steinem (82) on kasvatanud kasupoega, aga lihaseid lapsi tal ei ole: "Kõik inimesed ei peagi ühtemoodi elama. Mulle meeldib ütlemine: igaüks, kel on emakas, ei pea tingimata sünnitama, nagu ei pea iga inimene, kel häälepaelad, ooperilauljaks hakkama."

Filmitäht Cameron Diaz (43) ütles ajakirjale Esquire: "Ma ei soovi vastutada ühegi teise elu eest peale iseenda oma, laps aga on sinu kaelas iga päev, 18 aastat järjest. Ma ei ole kogenud emaks saamise tungi ja see on asjad minu jaoks palju lihtsamaks teinud."

Vallaline ja lastetu filmitäht Marisa Tomei (51) on väljaandele Manhattan Magazine öelnud: "Ma ei ole eriline abielu fänn ega arva, et ainult emadus muudab naise täiuslikuks inimolendiks."

Marisa Tomei Foto: Vida Press, Reuters, Afp/Scanpix

Ameerika telestaar Chelsea Handler (41) põrutas teleintervjuus: "Ma ei taha kohe kindlasti lapsi ega usu, et minust saaks hea ema. Lapse kasvatamiseks pole mul endal aegagi ja ma ei taha sünnitada ainult selleks, et titt lapsehoidja kätte visata." Hiljuti tekitas Handler furoori kuulutades, et igale naisele peab jääma õigus aborti teha – ta olevat noorena seda teinud ja see olnud ainuõige otsus.