Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
13. juuli 2016, 11:04

LOE JA MÕISTA: miks naised petavad? (11)

5 naist pihtisid Ask Men'ile, miks nad on petnud oma meest. Spetsialistid aitasid selgitada juhtumite tagamaid. Loe ja pane kõrva taha. 

Kui räägitakse petmisest, siis on see sageli meeste petmise kontekstis. Kultuuriliselt on ootuspärane, et mehed otsivad naiste tähelepanu, aga naised seda sama ei tee.

Aga naised siiski petavad – ja mis paneb naist suhtes olles oma kaaslast petma? Terapeutidel, suhtegurudel ja lahutusadvokaatidel kõigil on oma teooriad.

Huvitav on ka fakt, et kuigi enamik inimesi peab petmist valeks, on see siiski üsna levinud. Hiljutise Gallupi küsitluse kohaselt leidis 94% inimestest, et petmine on halb. Samas on üks teine uuring – mis keskendus hiljuti abiellunud paaridele – leidnud, et 20% abielus meestest on truudusetud. Ja ärge unustage, need olid hiljuti abiellunud mehed.

Archives of Sexual Behavior'i uuring sedastas, et truudusetuse kõige levinum põhjus on õnnetu enesetunne. Aga kui süveneda selle tunde põhjustesse, siis on mõjutajaid palju ja iga juhtum on erinev. Kas see on suhtlemise vähesus? Armukadedus? Probleemid magamistoas? Ja kui asjad on nii halvad, siis miks mitte kaaslast maha jätta, selmet kellegi teisega magada?

Ask Men palus viiel naisel selgitada põhjuseid, miks nad otsustasid oma meest petta.

1. Alahinnatud tunne

"Otsustasime mu (praeguseks eks-) poiss-sõbraga kokku kolida tema viimasel doktoriõppe aastal, mis oli ühtlasi minu viimane aasta juurakoolis," räägib Dana (29). "Arvasime, et see on hea, kuna kummalgi meist polnud kohtumisteks kuigi palju vaba aega ja kooselamine tundus lihtsalt parim lahendus. Lisaks aitas see meil üüriraha kokku hoida. Aga selle asemel, et meid lähedasemaks teha, see tegelikult tuli meie suhtele kahjuks. Me lihtsalt tulime koju ja vajusime kokku. Mul polnud kellegagi rääkida sellest, kuidas mu päev möödus või kuidas mul läheb. Siis hakkas üks mu õppejõud minu vastu huvi üles näitama. Algul oli see süütu, jäin lihtsalt peale loengut sinna ja me ajasime juttu. Aga siis lasin sel kaugemale minna."

"Minu pikaajalise kogemuse kohaselt kalduvad naised petma siis, kui nad ei tunne end enam väärtustatuna," ütleb vaimse tervise nõustaja Stacey Brown. "Kui naine tunneb, et ta partner ei kuula teda või kui ta tunneb end kõrvalejäetuna või ignoreerituna, siis kaldub ta olema rohkem avatud mujalt tulevatele pakkumistele. Kui ta tunneb end suhtes üksikuna või ta ei tunne partneriga sidusust, aga keegi teine näitab üles huvi – eriti selles vallas, et kuulab teda, on empaatiline ja näitab, et naine on hinnatud –, siis on tõenäolisem, et ta petab."

2. Soov avastada teisi võimalusi

"Mu pikima suhte parim osa sai otsa viie aastaga, see algas keskkooli lõpus ja kestis enamiku kõrgkoolist," räägib Hanna (25). "Petsin teda päris korrapäraselt. Tahtsin lihtsalt kogeda, kuidas see teiste kuttidega on, aga ma ei tahtnud selle pärast temaga lahku minna. Teadsin, et see on vale ja tundsin end halvasti, aga pikka aega mõtlesin tõsiselt, et abiellun selle mehega ja abielu on, eks ole, igaveseks. Tundsin end nagu oleks mind vallalisena olemise kogemusest välja petetud, aga nende kogemuste nimel ei tahtnud ma teda ka kaotada, kui sel jutul nüüd on mingit mõtet. Spoiler: me ei abiellunud."

Abielu- ja pereterapeut Nicole Richardson märgib, et see ei ole miski, mis juhtub vaid keskkoolikallikestega. Sügelus avastada teisi võimalusi võib juhtuda igas eluetapis ja just naised eriti hakkavad tundma tõmmet järsult oma suhtenormide muutmise poole.

"On palju naisi, kes ei taha oma suhtest loobuda, sest selles on asju, mis kuuluvad nende elustiili või selle pildi juurde, mida nad tahavad näidata," selgitab ta. "Aga afäär võib pakkuda seda kinnitust või põnevust, mida nad otsivad."

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

3. Väärkoheldud tunne

"Olin ükskord suhtes, mis algas nii hästi, aga selle lõpupoole tegi ta kõik, mis tema võimuses, et ma tunneksin, nagu ei oskaks midagi õigesti teha," räägib Leslie (31). "Kui ma ei valmistanud õhtusööki, siis ütles ta, et olen laisk ja kasutu. Kui tegin õhtusööki, siis ütles ta, et tema arvates oleksin pidanud hoopis toidu koju tellima, sest olin kokkamises nii halb.

Ühel nädalavahetusel läks ta oma perekonda külastama ja mina läksin sõbra juurde peole. Seal oli üks kutt, kes kiitis minu tehtud tassikooke, ütles, et ma olen suurepärane pastakokk ja et ta on kindel, et ma teen kedagi väga õnnelikuks. Hakkasin peaaegu nutma. Magasime tol ööl koos. Jätsin oma jubeda poiss-sõbra järgmisel päeval maha."

"Naised petavad, kui nad on oma suhtes kogenud pikki väärkohtlemise perioode," selgitab psühhoterapeut Fran Walfish. "Need petmised johtuvad terve suhtlemise vähesusest, mida on vaja probleemidest rääkimiseks."

4. Sest suhe oli lõpukorral

"Olin kaugsuhtes ja asjad olid üsna ääre peal," räägib Brooke (26). "Nägime teineteist korra kuus ja meie usaldustase oli põrgusse läinud. Millal iganes ma sõpradega väljas käisin, uuris ta, millised mehed seal olid ja kui peol oli sõprade sõpru, kes polnud paaris mõne mu sõbrannaga, siis sai ta pahaseks.  

Kui ükskord selline olukord juhtus, ei kuulnud ma temast terve järgmise päeva, mil ta oli teel tagasi minu juurde. Põhimõtteliselt teadsin, et see suhe lõppeb. Aga tahtsin lõpetada selle näost näkku, kuna enne käimahakkamist olime olnud pikalt sõbrad ja tundsin, et vähemalt seda ma talle võlgnen. Ja siis läksime uue kolleegiga peale tööd välja ning ma mõtlesin, et mis seal ikka. See saab nagunii kohe läbi."

"Naised petavad, sest nende põhisuhe on lõppemas," sõnab suhte-ekspert April Masini. "Alateadlikult püüavad nad vältida suhte lõppemise reaalsust, juhtides seda kõrvale pinevusega, mis tuleb petmisest."

5. Ebarealistlikud ootused

"Petsin oma keskkoolikallimat pärast kümme aastat koosolemist," ütleb Britt (28). "Kohtusime siis, kui olime väga noored ja ma ootasin, et ta läheks peale keskat kõrgkooli nagu kõik teised, et leida töökoht ja end sisse sättida. Ta ei teinud midagi sellist. Ta kukkus kõrgkoolist välja, hüppas ühelt töökohalt teisele ja ma olin tõesti väsinud meie suhtest. Tundsin, et meil ei olnud enam peaaegu midagi ühist. Petsin teda ühe oma kolleži kursusekaaslasega, kellega olin sidet pidanud, aga jäime pärast seda veel natukeseks ajaks kokku."

"Inimestel võivad olla selles osas ebarealistlikud ootused, milline suhe võiks olla," selgitab paarinõustaja Lesli Doares. "Ja kui need ei täitu, leiavad nad teise. Loodavad, et see kukub paremini välja ja korraks see ka nii on."