Pilt on illustreeriv.Foto: Reuters / Scanpix
Suhted
7. juuli 2016, 14:12

UURING: noored on üha korralikumad. Miks küll? (5)

Kui uskuda rahvaütlust, peaks noorsugu olema täitsa hukas, kuid viimane ulatuslik uuring näitab hoopis, et noorte alkoholi- ja narkootikumide tarbimine on aina vähenemas. Kuhu on kadunud pöörane noorsugu?

Kui uskuda filme ja televisiooni, tiirleb teismelise elu uimastite, alkoholi ja seksi ümber. Kuna täiskasvanuikka jõudmine on ukse taga, peakski olema loogiline, et noored kasutavad võimalust proovida ära kõik pahed. Viimase uurimuse põhjal tuleb aga välja hoopis midagi muud.

“Tuleviku jälgimise” (Monitoring the Future) uuringu käigus jälgiti üle 50 000 Ameerika noore väärtusi ja käitumist kaheksandas, kümnendas ja kaheteistkümnendas klassis. Kõikide narkootikumide, väljaarvatud kanepi, tarbimine on ühtlaselt vähenenud. Suur populaarsuse langus on toimunud ka alkoholi ja sigarettidega. Mõne illegaalse aine kasutus on madalam isegi aastast 1975, mil nende uuringutega alles alustati.

Suitsetamine on keskkooli õpilaste seas madalaim viimase 24 aasta jooksul.

Vähenenud on ka seksi osatähtsus noorte elus. Kümme aastat tagasi vastanud noortest oli seksuaalselt aktiivsed 47%, praegu aga 41%.

Nende numbrite alusel tundub, et tänapäeva lastega on kõik hästi ja üleüldiselt käituvad nad paremini kui kõik eelnevad generatsioonid. Miks see nii on?

Üheks vastuseks võib olla lihtsalt parem haridus. Kergem ligipääs infole, mis puudutab rasestumisvastaseid vahendeid, vähendab juba teismeliste rasestumist. Samuti on ka paremad tervise ja uimastite loengud suurendanud teadlikkust ja hoiatanud noori inimesi tagajärgedest, mis võivad kaasneda narkootikumide ja alkoholi kuritarvitamisel.

Kõige efektiivsemaks programmiks on kerkinud need, kus kasutatakse positiivset suhtlust treenitud instruktorite ja õpilaste vahel.

Noortele õpetatakse sotsiaalseid oskuseid, mis aitavad neil keelduda narkootikumidest ja üritatakse ümber lükata väärarusaama, et kui keeldud aine manustamisest, siis oled veider.

Vastandiks edukatele programmidele on aga sellised, mida viivad läbi ainult täiskasvanud ja kus ei teki suhtlust noorte ja nende juhendajate vahel. Need ei suuda õpilasi mõjutada ja võivad hoopis probleemi suurendada.

Näiteks keskenduvad mõned programmid spetsiifiliselt kanepile, mida peetakse hüppelauaks tugevamate mõnuainete suunas (nt heroiin ja amfetamiin). Nii jääb noortele ehk mulje, et alkohol ja tubakas on võrreldes narkootikumidega nii öelda “head valikud.”

On olemas ka teine teooria, miks tänapäeva lastega kõik korras on. Selleks on õpilaste enda tahtmine. Neil on soov olla vastutav generatsioon.

Ebatervisliku käitumise vältimine on kaasa aidanud sotsiaalselt kasulikele tegevustele. Annetamine ja ühiskondlik aktiivsus on saanud noorte seas väga populaarseks, on öelnud "Generation We" raamatu autor Eric H. Greenberg.

Noored on pühendunud enda parandamisele ja on valmis töötama, et parandada oma riigi probleeme ja muuta maailm paremaks.