Foto: Panthermedia/Scanpix
Mitmesugust
25. juuni 2016, 09:01

UURI! Mida peaks sisaldama päevitaja päevamenüü? (8)

Päike on mitmepalgeline: ehkki annab energiat ja nii vajalikke vitamiine, kiirendab ta ka naha vananemist. Et võtta päikesest vaid head, tuleks oma kehale luua kaitsekilp õige toidu abil.

Päevitajale ei sobi toiduks friikartulid, grill-liha ja krõpsud, aktiivse päikesevõtu ajal peaksid menüüsse kuuluma hoopis puuviljad, köögiviljad ja marjad. Eri värvi taimed, mida ei ole praetud või liigselt küpsetatud, kaitsevad meid oksüdatiivse stressi eest.  Et tagada täielik kaitse, tuleb süüa kõiki seitset vikerkaarevärvi puu- ja köögivilja iga päev.

Päevitaja päevamenüü

* Hommikusöök: müsli seemnete seguga

Vaja läheb 40 g täisterapudruhelbeid, 1 spl mandleid või kookost, 1 spl seemnete segu, 1 spl marju, 0,5 tl kaneeli, linaseemneid, kõrvitsa-, päevalille- ja seesamiseemneid ning vett. Kata kaerahelbed kahekordse koguse keeva veega, leota ja kuivata paar minutit. Helbed peavad olema pehmed. Sega need kokku muude ainetega ja naudi.

* Keskhommikune snäkk: ploome ja 6 mandlit

* Lõuna: seesamisalat lõhega (kahele)

Vaja läheb 410 g konserveeritud kikerherneid, 2 sellerivart, 6 marineeritud artišoki südamikku, 6 rohelist sibulat, 1 spl seesamiseemneid, 1 tl seesamiõli, poole sidruni mahla ja ahjus küpsetatud lõhet. Haki seller, artišokk ja sibulapealsed peeneks ning sega kokku nõrutatud kikerhernestega. Kastmeks sega seesamiõli ja sidrunimahl ning peale raputa seesamiseemneid. Serveeri ahjulõhega.

* Pärastlõunane snäkk: oliivid ja isetehtud smuuti banaanist, pirnist ja maasikatest (või klaasitäis värskelt pressitud mahla)

* Õhtusöök: apteegitilli ja seguriisi pilaff rohelise salatiga

Vaja läheb 1 tl soolata ürdipuljongipulbrit, 90 g riisisegu, 1 spl kookose- või oliiviõli, 0,5 punast sibulat, 1 fenkol, 115 g väikseid portobello seeni, 200 g rohelisi läätsi (leotatult), 1 spl sidrunimahla, 2 spl hakitud peterselli ja värskelt jahvatatud musta pipart. Keeda riis puljongis poolpehmeks. Samal ajal kuumuta pannil õli ning küpseta hakitud sibul, fenkol ja seened poolpehmeks (5–10 minutit). Seejärel lisa riis ja läätsed ning hauta keskmisel kuumusel. Lõpuks lisa sidrunimahl, petersell ja must pipar. Serveeri näiteks tomatist, kurgist, paprikast ja lehtsalatist tehtud salatiga.

* Joogiks alati üks värske mahl või smuuti (porgandi, marjade või arbuusiga), taimetee või puhas vesi.