Peaaegu nagu disainerikott, ainult taskukohasem!Foto: Vida Press
Ilu ja mood
11. juuni 2016, 06:00

Peaaegu nagu disainerikott, ainult taskukohasem! (3)

Disainerikottide hullus on jõudnud ka Eestisse ja naised on nõus käekoti eest välja käima kas või terve kuupalga jagu raha. Kas see on aga üldse vajalik, kui on olemas ka samasuguse välimusega, kuid palju odavamaid alternatiive?

Kui vaadata tänavapilti, siis vähemalt igal kolmandal naisel ripub õlal või käeotsas Michael Korsi või Donna Karan New Yorgi kott. Kuigi maailma mastaabis pole tegemist millegi väga erilisega, siis Eesti mõistes võib öelda küll, et disainerikott on miski, mida naised, olenevalt vanusest, järjest enam ihaldavad.

Muide ka laias ilmas tehtud uuringud näitavad, et just käekott on see asi, millele naised kõige meelsamini tohutuid summasid kulutavad. Näiteks riiete ja jalanõude peale ei peeta sugugi vajalikuks nii palju raha kulutada.

Kui eelnimetatud on disainerikottidest ühed odavamad ja ilmselt nii mõnigi jõukas moegurmaan väidab, et tegemist polegi õigete disainerikottidega, siis tõsi see on, et hittkotid on neist mitu korda kallimad.

Näiteks teevad viimasel ajal ilma Prantsuse luksusbrändid Celiné, Chloé ja loomulikult Chanel, mida kopeeritakse enneolematu hooga. Kusjuures ka Michael Korsi ja DKNY kotte kopeeritakse, sest ka 200–300 eurot, mis nendne kotid keskmiselt maksavad, on raha, mida paljud ei saa käekotile kulutada.

Väärib aga märkimist, et tegelikult on nii mõnigi DNKY ja Michael Korsi kottidest koopia hoopis Louis Vuittoni moemaja ikoonkottidest, mis omakorda võivad maksta tuhande euro ringis. Seega kõik kopeerivad kõiki ja tegelikult on võimalik disainerikoti välimusega kotte saada kümneid, kui mitte sadu korda odavamalt.

Millise kasuks otsustada, sõltubki rahakoti paksusest ja sellest, kas mitusada või isegi mitu tuhat eurot maksva käekoti ostu peetakse põhjendatuks või mitte.

Kindlasti ei tasu aga kallist kotti ülepeakaela osta, vaid läbi mõelda, kas käekott sobib elustiiliga ja kas tegemist on millegagi, mida sa kannaksid ainult mõne kuu või oleksid nõus sama kotiga ringi käima mitu aastat.

Kusjuures kui sa pole disainerikoti ostus kindel või ei tea, kas selle suurus, kuju ja muud asjad ikkagi sobivad sulle, siis tasubki enne suure väljamineku tegemist soetada mõne moepoe odavam koopia.

Nii saad teha kindlaks, kas sellist tüüpi kott on ikka sinule mõeldud ja kas kogu maine vara, mida sa tavatsed kaasas kanda, ikka mahub sinna sisse ära.

Kindlasti tasuks aga eemale hoida piraatkoopiatest, mida võib soetada internetiavarustest ja lõunamaareisidelt. Need näevad lihtsalt nii võltsid välja, et mitte keegi ei jää uskuma, et su õlal tõesti ripub originaal ning need, mis ongi veidi kobedamad, kipuvad maksma nii palju, et siis on juba mõttekam eurosid veel kõrvale panna ja originaal osta.

Kuidas saada aru, et tegemist on kalli kotiga?

Enamasti reedab selle ära naha kvaliteet. Nahk on katsudes sama pehme nagu sulavõi ning kott on küllaltki raske. Näiteks Hermese moemaja kõige populaarsem kott Birkin on tühjana nii raske, et pikka aega seda käes vedada ei jaksagi.

Kui kotil on lukud, siis need peaksid käima väga sujuvalt. Näiteks Louis Vuitton eputab oma ääretult kvaliteetsete lukkudega, mille avamisel tekkiv mahe heli paneb luksusehullud üle maailma vaimustusest kilkama. (Kui ei usu, siis vaadake YouTube’i videoid!)

Et tegemist on kallima kotiga, näitavad ka õmblused. Näiteks ei leia kallitelt disainerikottidelt kunagi edasi-tagasi õmblusi, vaid õmblused on alati ühekordsed ning kuskilt pole näha lahtisi niidiotsi jms.

Mansur Gavriel

Mansur Gavriel

Tegemist on küllaltki uue nimega kotidisainerite hulgas, kuid tema kottide menu on meeletu. Minimalistliku ja ajatu disaini kõrval on hitiks aga kindlasti ka hind, mis on disainerikottide hulgas üks madalamaid. Originaali hind 615 €

Celiné ämberkott

Celiné ämberkott

Tegemist on Celiné’i hooajakollektsiooni kuuluva kotiga, mille omapärane välimus pälvis kohe palju tähelepanu ja ka palju järeletegemist. Originaali hind 2000 €

Givenchy Antigona

Givenchy Antigona

Prantsuse moemaja Givenchy vaieldamatult kõige kuulsam kott, mida on saada kõikvõimalikes suurustes ja värvitoonides.

Keskmises suuruses originaali hind on 1690 €

Chloé Drew

Chloé Drew

Tegemist on Prantsuse luksusbrändi Chloé kõige populaarsema kotiga, mida on saadaval kõikides mõeldavates toonides ja suurustes ning mille hind tänu suurele populaarsusele ka pidevalt tõuseb. Originaali hind 1350 € (Nanosuuruse eest, kuhu ei mahu mobiilgi hästi sisse, tuleb välja käia 790 eurot)

Chloé Faye ridikül

Chloé Faye ridikül

Chloé kotiperekonna kõige noorem liige, mis on nii populaarne, et sellele on veebipoodides lausa ootejärjekorrad. Samas stiilis on ka suuremad õlakotid, mis on samuti ääretult populaarsed, kuid ligi kaks korda kallimad.

Originaali hind 650 €

Celiné Belt bag

Celiné Belt bag

Üks Celiné’i moemaja populaarsemaid kotte, mille kinnipanemine pidi olema tõeline piin. Originaali hind 1750 €

Prada Galleria

Prada Galleria

Kui Prada tegelikult sai kuulsaks tänu oma seljakotile, siis nüüd on töötavate naiste seas Galleria kindlasti üks lemmikuid. Originaali hind 2160 €

Need on kõige odavamad disainerikotid

Kui nälg disainerikoti järele on väga suur, siis ei tasu meelt heita ja arvata, et kõik kotid maksavad tuhandeid eurosid. Tegelikult on paljudel brändidel ka veidi odavamaid kotte, mille hinnad jäävad 150–400 euro vahele.

Tõsi, päris suurt sumadani selle eest ei saa, leppima peab küllaltki mikroskoopilise kotiga, kuid asi ju seegi. Pealegi on väikesed kotid praegu väga moekad. Kui ka see hinnavahemik käib üle jõu, siis näiteks kaardihoidja või väiksema rahakoti võib mõnel juhul saada ka sellest odavamalt.

Mulberry Mini Lily 445 €

(mulberry.com)

MICHAEL Michael Kors 150 €

(net-a-porter.com)

Diane von Furstenberg 170 €

(net-a-porter.com)

Love Moschino 209,99 €

(Tallinna kaubamaja)

DKNY 324,99 €

(Tallinna kaubamaja)

Karl Lagerfeld 295 €

(net-a-porter.com)

See by Chloé

335 €

(net-a-porter.com)