Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
10. juuni 2016, 13:04

KÄRGPERE HÄDAD: mehe eksnaine kipub liigselt mehe elu korraldama (5)

Elu kärgperena pole lihtne, sest kõigil omad soovid, pettumused ja võimalused. Ometigi pole Eestis vähe neid, kelle kallimal on ka nö eelmine elu, mis praegust mõjutama kipub. Kui kaugele võib minna eelmine elukaaslane oma uudishimu ja nõudmistega?

Mari on 30-aastane ja aastaid suhtes mehega, kel laps ka eelmisest suhtest.

Naise sõnul võiks kõik olla tore ja hea, aga mehe eelmine naine tahab endiselt liialt paljus mehe praeguses elus osaleda.

"Sel naisel on uus mees ja sealt suhtest uus laps, aga muresid ja rõõme uue lapse tegemistest (kelle isaga ta koos elab), koduloomadest ja perest - seda tahab jagada minu mehega. Ma olen nende suhtluse osas teatud piirini väga vastutulelik, aga see ületab juba kõik piirid," on Mari ärevil.

"Olime parajasti puhkamas, kui mehe eksilt tuli sõnum nõudval toonil - millal lapse sinu juurde tuua saan? Ei olnud kõige meeldivam hetk," kirjeldab Mari, et varasemalt oli justkui sel teemal juba räägitud ja lahendus leitud, kuid nüüd otsustas mehe eks varasemat plaani muuta.

"Lapsi tuleks lihtsalt hoida ja armastada, mitte nendega manipuleerida," leiab ta.

Mari saatusekaaslane Kaidi kinitab samuti, et kärgpere elu pole just meelakkumine.

"Kas sa tuled külla, laps juba ootab. Mul on vaja sinuga rääkida," loetleb Kaidi sadu kilomeetreid eemal elavalt naiselt mehele tulevate sõnumite sisu.

Naise juurde jõudes pole lapsega enamasti üldse mingit seost, vaid eksnaine ootab lihtsalt meest kohvile.

"Aru ei saa ma ka sellest, et kui laps elab emaga ja tema abikaasaga koos, kuid iga pisemgi probleem toob kõne isale. Laps ei õpi, hilineb kooli, mängib arvutis, määris riided ära. Kuidas saame meie nii kaugelt aidata? Emotsionaalselt on ebakindel, sest kunagi ei tea, mis järgmine kõne või sõnum sellelt naiselt tuua võib," lisab Kaidi, et sisutühje sõnumeid saadetakse ka suisa öösiti.

Samas on ka teistsuguseid näiteid. 

Andres elab uut elu teise naisega juba seitse aastat.

"Algus oli raskem ja ka just minu praegusele naisele. Mu eelmine naine oli see, kes meie suhte lõpetas, kuid kui ma uue kallima leidsin, siis tahtis ta kuidagi eriti tihti meie ühiseid lapsi minu juurde saata ja väga ootamatult. Samuti päris asju, mis teda varem ei huvitanud," kirjeldab mees, et naine hakkas isegi remondi ja mööbli kohta pärima.

"Eks esiti oli raske neid piire seada, sest tülli ka ei tahtnud minna, kuid lõpuks sain aru, et aeg on minevik matta ja keskenduda uuele suhtele. Loomulikult ei tähenda see, et ma lastega ei suhtleks. Siiski- mingi graafik peab olema. Omast kogemusest oskan lohutada, et eks ajaga läheb paremaks. Ja kui ei, siis tulebki oma endisele selgeks teha, et teil on nüüd eraldi elud," võtab Andres asja kokku ja soovitab hädalistel konkreetsed piirid endisele partnerile seada.

Andresega nõustub ka 54-aastane Reet. 

"Kui me aastate eest mehega lahutasime, siis tekkis ka temale hiljem uus silmarõõm. Eraldi kohtumisi ei korralda, aga juba toona mõjus ta väga siira ja sõbralikuna. Juhuslikult linnas kohates ikka teretame. Kui me ühine laps nende juures oli, siis hoolitses ja oli abivalmis, mis oligi minu jaoks toona kõige olulisem," kirjeldab Reet.

Kuidas elavad kärgpered Eestis? Millised küsimused on kohased? Millised liiast? Kuidas minna edasi uue suhtega? Palju peaks suhtlema oma endise partneriga? Kirjuta meile oma kogemustest!